Etter fire år som musikalsk pensjonist returnerer den australske sangeren Sia. Først med sangen Chandelier som ble en hit til tross for at ansiktet hennes forble skjult. Like etter fulgte et mektig pop-album ved navnet 1000 Forms Of Fear.

Sia Furler har tidlig vært kjent som en sær og eksentrisk indiepop-musiker. Hun klarte derimot aldri å forsone seg med oppmerksomheten som fulgte med å være solo-artist. Sia jobbet seg opp som en låtskriver og berømmelsen har hun fått av å være hjernen bak låter som Titanium av David Guetta, Beauty Hurts av Beyonce, Diamonds In The Sky av Rihanna, og ganske mange andre av dine guilty pleasures.

I et ganske ærlig intervju med Howard Stern, åpnet den 38 år gamle artisten seg om en tøff barndom, alkoholismen, å være bipolar, berømmelse og tankene om selvmord som preget livet hennes før monsterhiten Chandelier. Sangen hun ikke klarte å gi fra seg fordi den ble for personlig.

1000 Forms Of Fear er et album som ikke direkte forteller, men alltid hinter frem til et turbulent liv. Chandelier er låta som introduserer lytteren til det hun har å fortelle i løpet av det 48 minutter lange albumet. Låtene er, delvis på grunn av lyrikken og delvis på grunn av stemmen, mektige nok til å stå frem som gode representanter for albumet. Dog, med et repeterende tema gir de aldri noe ekstra. For det er kanskje først og fremst stemmen til Sia som tiltrekker lytteren. Det er en menneskelig uperfeksjon ved vokalene hennes og dens evne til å skrike, riktignok på en behagelig måte. Åpningslåten Chandelier, en nærmest ballade om alkoholisme, er et godt eksempel på det. Vokalen hennes låter alltid som om den skal sprekke, men hun klarer å redde seg. Jeg vil tørre å påstå at Sia er den sterkeste lyrikeren som finnes i hennes felt. Låter som Chandelier, Elastic Heart, Eye Of The Needle og Straight For The Knife er gode eksempler på det.

1000 Forms Of Fear er et gjennomført album, og opptreden ender ikke når sangene gjør. Sia har tatt valget om å skjule ansiktet sitt til presse og live-opptredner, hvor hun snur ryggen mot publikum. Hun får blant annet Chandelier-dansen tolket på forskjellige måter av diverse blonde Bob-parykk-kledde mennesker. Det er strålende gjort, nettopp fordi det kan knyttes opp mot Chandelier-musikkvideoen. Den populære videoen viser elleve år gamle Maddie Ziegler som danser i et stusselig soverom for et imaginært publikum.

1000 Forms Of Fear er et oppløftende, fengslende og intelligent pop-album. Konflikten med albumet forblir å vite å om man liker det for hva det gjør, eller hva det ikke gjør som et pop-album.




(Sias hjemmeside)