Fotheringay var bandet Sandy Denny dannet da hun forlot Fairport Convention på tampen av 1969, fordi hun syntes de ikke spilte inn nok av hennes egne sanger. På 1970-albumet Fotheringay er 5 av de 9 låtene Denny-komposisjoner, inkludert den inderlige klassikeren The Sea. Gitarist, medvokalist og kjæreste (og seinere ektemann), australieren Trevor Lucas, står for folkrockeren The Ballad of Ned Kelly.

Disk 1 har også 6 bonuskutt: tre demoer og tre alternative tagninger. Av de sistnevnte syns jeg faktisk at folkevisa Banks of the Nile er bedre i denne tidligere uutgitte versjonen. Den er ikke så lavmælt, og vi hører bandet mye mer.

Fotheringay holdt bare på i ett år, ettersom Sandy Denny ønsket å satse solo. To av låtene som dukket opp på solodebuten i 1971, ble også spilt inn med Fotheringay, og de er klassikere: John The Gun og Late November. Til sammen hadde Fotheringay nok materiale til et album nummer to. Dette ble først utgitt i 2008, etter at de gjenlevende medlemmene, Gerry Conway (trommer), Pat Donaldson (bass) og Jerry Donahue (gitar), hadde flikket på dem. Men vi hører altså Sandy synge nydelig, og blant høydepunktene på "2" er de opprocka folkevisene Eppie Moray, og Gypsy Davey. Vi får også flere andre strålende låter her, både originale og folkeviser.

Lucas døde i 1989, Denny allerede i 1978. Da hadde hun gitt ut fire soloalbum og vært gjenforent med Fairport Convention (sammen med Lucas i 1974-75), noe som resulterte i to album.

Også disk 2 har seks bonuskutt: Tre mikser av Joe Boyd (som hadde produsert debuten) og alternative versjoner av tre låter. Av de sistnevnte elsker jeg Silver Threads And Golden Needles med steelgitar.

Disk 3 består av to liveopptak: en konsert i Rotterdam og sju låter fra BBC Radio, der det også er et kort intervju med Denny. I alt får vi høre tre sanger Fotheringay aldri spilte inn i studio: Memphis Tennessee, I'm Troubled ogThe Lowlands of Holland. Vi får også en dvd med fire liveopptak fra tysk tv.

Boksen har dessuten et informativt coverhefte med intervjusitater og sjeldne bilder og plakater. Alt i alt vil jeg anbefale denne til alle folkrockfans og spesielt dem med sans for Fairport Convention og Strawbs.