Det kom som et sjokk på fansen da Wilco midt i juli la ut det nye albumet Star Wars på gratis streaming, uten å ha fortalt noe om det på forhånd. Den fysiske utgaven (cd/lp) kom først 21. august. Etter mange gjennomlyttinger er konklusjonen at dette er Wilco på det jevne, med gitarmagi, originale tekster, fengende melodier. Kort sagt godt håndverk.

Albumet begynner med den støyende, kakofoniske gitarinstrumentalen EKG, som heldigvis bare varer litt over et minutt. De tre neste låtene er fengende rock slik Wilco har vært så gode til å lage siden Yankee Hotel Foxtrot i 2001: Den pulserende More... gir oss gitarkaskader og erketypiske vokalharmonier. Random Name Generator har singlepotensial, mens The Joke Explained byr på magisk fuzzgitar og et flott refreng.

You Satellite er derimot en skurrende ballade i Velvet Underground-land, etterfulgt av den glimrende poplåta Taste The Ceiling, som har erketypisk, sår Jeff Tweedy-vokal. Pickled Ginger byr på T.Rex-aktig gitarspill, men henger ikke helt sammen, i likhet med Where Do I Begin.

Av de tre resterende sangene er det bare avslutningen som er bra. På balladen Cold Slope synger Tweedy intenst og intimt, slik John Lennon sang rundt 1970. Alt i alt er Star Wars et album som fansen vil like. Men det byr ikke på noe nytt eller noen musikalsk utvikling.