Enya (54) er blitt forutsigbar de siste årene. Mens hun på slutten av 80-tallet og et stykke ut på 90-tallet lagde spennende, suggererende, new age-inspirert pop med keltiske elementer, har hun begynt å gjenta seg selv. De to siste albumene var småkjedelige, så da er det fint at Dark Sky Island er en opptur.

Som vanlig spiller og synger Enya alt, mens ekteparet Nicky og Roma Ryan henholdsvis produserer og skriver tekstene. Lydbildet er også her ganske syntetisk, med elektronisk perkusjon, programmerte synther som ofte illuderer harpe, piano og en stor mengde vokalpålegg som tidvis får Enya til å høres ut som et helt kor.

Heldigvis har Dark Sky Island mange flotte sanger, f.eks. åpningen med The Humming... - med magiske stemninger, hardtslående perkusjon, vokal som delvis er nynning og en minneverdig melodi. Etter et par vakre, men stillestående ballader kommer et nytt høydepunkt i den fengende førstesinglen Echoes in the Rain.

Tittelsangen er en smellvakker ballade om et himmelfenomen som forekommer over øya Sark, som er bilfri og en del av Channel Islands. To låter framføres på språket loxian, som Roma Ryan skapte til 2005-albumet Amarantine. Loxian er også et skriftspråk som ligner på runeskrift, og sangtekstene er gjengitt i coverheftet, der de også er oversatt til engelsk. Et stort høydepunkt er The Loxian Gates, der den massive vokalen skyller over lytteren. Samme effekt har den ene av platas to sanger på latin, Sancta Maria, der to ord messes monotont. Men det er uvanlig med et Enya-album uten tekster på gælisk.

Man kan kjøpe plata i en 11-spors versjon og en dyrere Deluxe Edition med tre bonuskutt. To av disse ekstralåtene er så bra at de bør nevnes: Pale Grass Blue har et elegant arrangement med lengre instrumentalpartier, mens Remember Your Smile er en deilig ballade der Enya synger harmonivokal på annenhver strofe.

Enya har med Dark Sky Island greid å lage et album som delvis bryter med det forutsigbare sporet hun har vært i ei stund. Og coveret er en vakker studie i blått og svart. Plata har imidlertid også en del anonyme, småkjedelige sanger.