Sturgill Simpson (37) fra Kentucky slo gjennom i 2014 med Metamodern Sounds in Country Music, der han sang original countrymusikk med sin sterke, Waylon Jennings-aktige stemme. Det ble en storselger i USA, med 8. plass på countrylistene. Oppfølgeren A Sailor's Guide To Earth gikk helt opp til 3. plass på den generelle albumlista. Dette er et slags konseptalbum, inspirert av brev Sturgills bestefar sendte mens han tjenestegjorde i Sydhavet under 2. verdenskrig, og der han ber sin sønn (altså Sturgills far) om unnskyldning for sitt fravær.

Plata begynner med den majestetiske Welcome To Earth (Pollywog), som begynner med sjøfartslyder og bygger seg opp fra ballade til uptempo, forsterket av blåsere og strykere. En bra start og et tøft temposkifte! Keep It Between The Lines er countryfunk og høres ut som om 70-tallets Rolling Stones møter The Meters fra New Orleans. Brokker av melodien minner om Otis Reddings Hard To Handle. Men det hele er masete, og jeg liker bedre Sea Stories, som er tradisjonell country med hammondorgel og steelgitar.

In Bloom er en meget bra, og overraskende, versjon av Nirvana-klassikeren. Stemningsfullt arrangement, følsom vokal, massive strykere og herlig steelgitar ved Dan Dugmore, som spiller på nesten alle sangene her. Dessverre er denne coverlåta høydepunktet på dette ujevne albumet. All Around You er god sørstatssoul med orgel og blåsere, som kunne ha vært innspilt i Muscle Shoals. Call To Arms er en antikrigssang med masete honkytonk-komp og pianosolo. Denne låta er altfor påtatt rocka.

A Sailor's Guide To Earth er stort sett et godt album, men det mangler de helt store melodiene. Tekst og konsept synes å ha vært viktigst for Sturgill Simpson her. Originalt er det hele i hvert fall. Og et stort pluss er det detaljrike coveret. Enda en grunn til å kjøpe plater fysisk og ikke høre på strømming!