Michael Kiwanuka (29) fra London fikk suksess med debutalbumet Home Again i 2012. Gullplate i UK og høye listeplasseringer ble oppnådd i en rekke land, bl.a. Norge. Men nordmenn har ennå ikke kjøpt nok av oppfølgeren Love & Hate til å få den inn på VG-lista.

Mens debuten var ganske rolig og enkel, er den nye plata bombastisk produsert av Dangermouse, Inflo og Paul Butler. Fortsatt hører vi mye Terry Callier og Bill Withers i Kiwanukas musikk. Men den massive koringen og de mektige strykerarrangementene gjør at Love & Hate også kan sammenlignes med Isaac Hayes og Van Morrison på syttitallet. Jeg vil kalle det hele for en vellykket kombinasjon av soul, folk, pop og rock.

Kiwanuka spiller selv mye av bassen og gitarene her, som på den pompøse, orkestrerte, ti minutter lange åpningslåta Cold Little Heart, der det går hele fem minutter til han begynner å synge. En god melodi har også den rytmiske og intense Black Man in a White World, med politisk tekst, gospel-aktig håndklapping og disco-inspirerte strykere. Falling er en god ballade med fine stemninger, kor og gitarsoloer.

Tittelsangen Love & Hate varer i sju minutter og har god tekst, en herlig fuzzgitarsolo og en nydelig melodi som svever over et repeterende tema i koringen. Den fengende førstesinglen One More Night har blåsere og et komp som er det nærmeste albumet er rock. Etter to anonyme låter tar det seg opp igjen på de to siste: Father's Child, også den på sju minutter, begynner enkelt med Kiwanuka på piano, så kommer det strykere og koring som minner om Isaac Hayes' Walk On By. Til slutt får vi en wahwah-gitarsolo og en lang, instrumental outro.

Så tar Michael Kiwanuka plata pent ned igjen med den enkle, vakre, smektende balladen The Final Frame, som bare har noen få strykerinstrumenter og et flott gitartema. Stor musikk! Love & Hate er et godt album som er ganske voldsomt i uttrykket sammenlignet med den rolige debuten. Men de 55 minuttene fungerer fint som en helhet og anbefales spesielt fans av retro-soul og engelsk folk/pop. Kiwanuka skal for øvrig spille på Folketeatret i Oslo den 6. november.