Fredag 2. september slipper St. Niklas C-O-O-L EP, et sjuspors minialbum som blant annet inneholder radiosinglene C-O-O-L, Who We Are og blodferske Porcelain, som alle har fått en fin dose med rotasjon hos både P1 og P3 det siste året.

C-O-O-L EP, fortsetter trønderartisten å servere deilige låter med svevende synther og retrotrommer, med knallsterk og distinkt vokal i front.

I forhold til fjorårets Origo EP har St. Niklas tatt flere steg i retning av et mer moderne lydbilde, selv om retrobølgene fra åttitallet fremdeles er en vesentlig del av musikken. Han makter å skape et sound som gjør deg glad og nedstemt på en og samme tid.

Platen åpner med en fin intro, før den nye singelen Porcelain virkelig starter ballet. Dette er sangen som handler om at ting ikke alltid er som de ser ut som. Mer konkret er dette historien om det amerikanske plateselskapet som etter artistens sigende dolket ham i ryggen ved å stjele rettighetene til musikken og all generert inntjening fra strømming og salg på iTunes. En sterk og viktig historie, selv om det kanskje ikke er den sterkeste låten på platen.

Da vil jeg heller trekke frem Who We Are. Dette er den første sangen som virkelig stikker seg ut i positiv retning på EPen. Vokalt er dette det beste jeg har hørt fra St. Niklas så langt, og det nydelige, mørke lydbildet er gåsehudfremkallende. Den følges av Stay, som også er en av de beste på platen. Dette er en låt som lett kunne vært musikken til rulleteksten til en romantisk film fra åttitallet.

I den grad man kan si at St. Niklas har noen hits, er det vel kanskje C-O-O-L som er hans største så langt. Det er i alle fall den av sangene hans jeg har hørt på radio noen ganger. Likevel fremstår denne for meg som den svakeste låten på utgivelsen. Jeg synes det faller litt her, helt til jeg hører introen til You. Herlighet for en utrolig digg intro på en låt. Hadde passet perfekt som intro på en stadionkonsert! Og oppbygningen omtrent midtveis i sangen er også utrolig kul, før den knekker over i en usedvanlig vakker bro, som til slutt bryter ut i en storslått og pompøs ekstase. Den soleklart beste låten St. Niklas har gitt ut så langt. By far!

Avslutningsvis får vi servert en remix av Who We Are, eller Who We Are (Axnes Remix) som den heter. En kul urban og klubbete versjon av singelen som ble sluppet i sommer. En artig avslutning på utgivelsen, selv om jeg mener at You er så knallsterk at det ikke burde kommet flere spor etter denne.

Alt i alt er C-O-O-L EP en solid oppfølger fra artisten som har blitt kjent for sitt herlige pastelluttrykk, med ett bein tilbake i åttitallet og det andre et sted i fremtiden. Ikke alle sangene er like gode, men de beste er fantastisk bra.