Cherry Red-labelen RPM har gitt ut veldig mye svensk 60-tallsmusikk de siste årene (Men bare én norsk CD - med Firebeats, Inc.). Svenska Shakers har den talende undertittelen "R&B crunchers, Mod grooves, Freakbeat and Psych-pop from Sweden 1964-68". Det er en dobbelt-cd med 41 låter fordelt på et tjuetalls band, hvorav bare Tages, Hep Stars og Shanes er særlig kjent.

Mye er ukommersielt, mye er coverversjoner. Men du verden hvor bra sunget og spilt det hele er. F.eks. Annaabee-Nox, som har et imponerende fuzz-midtparti i sin kjempeversjon av The Whos The Kids Are Alright. Det meste av cd1 ligger tett opp til garasjerock, beat og r&b. Men ikke alt er like bra her.

Til gjengjeld er cd2 full av intelligent popmusikk og popsike. Science Poption har med tre gromlåter. Bamboo imponerer. Deres vokalist Mikael Rickfors ble seinere med i The Hollies. Aller best er Tages' mesterverk Fantasy Island, John Julian and Curt-Görans' Misery Is Such A Mystery og de to sangene med Darling.

Coverheftet er spekket med faksimiler av bildecovere og liner notes som forteller litt om bandene. Men vi kunne ønsket oss en gjennomgang av hver låt.

Svenska Shakers beviser at 60-tallet var en god musikkepoke i Sverige. Så kan vi jo håpe at RPM får satt sammen den definitive, norske 60-talls-samlingen en gang.