Jack Stillwater er en kvartett fra Østlandet som tidligere har utgitt album i 2009 og 2012. The Farmer Trilogy er en ambisiøs utgivelse som er blitt lansert i tre bolker som nedlasting. I fjor kom The Farmer og The Travel, i vår kom The New Life. Nå er alle delene samlet på en cd med 13 spor og en lp med hele 14 spor.

Coveret er påkostet og inkluderer et hefte i utbretten som har seks gamle fotos av nordmenn som utvandrer til Amerika og bygger gårder der. Det er nemlig temaet for albumet, som tar for seg hele følelsesregisteret, fra den strabasiøse turen over Atlanteren til nybyggingen. Dessverre opplyser ikke coveret om platas gjestemusikere, så vi får aldri vite hvem som spiller fele på åpningslåta This Farmer's Life, som går i valsetakt, har et fint refreng og er influert av Steve Earle. Ei heller hvilken kvinne som synger harmonivokal på den vakre balladen The Coalminer's Daughter eller hvem som spiller orgel på en av de få fengende sangene her, Sin City Border.

Vi får også tre korte instrumentaler. Av disse har jeg mest sans for den stemningsfulle Koshkonong, som har markerte bassganger og går i begravelsestempo. Harvest Time byr på stemninger som jeg forbinder med Springsteens "Nebraska". Mystery Train har flott slidegitar og gitartwang.

Mye på plata er dessverre stillestående og ensformig. Den mangler litt temperatur og har for mange ballader. Blant de få unntakene er Her Little Light, som har fine spaghettiwestern-stemninger, og de fengende Shadowlands og Don't Know Where I'm Bound.

Alt i alt er The Farmer Trilogy er vellykket album, produsert av bandet og Kai Andersen i hans Athletic Sound Studio i Halden. Anbefales fans av Tom Russell, Steve Earle, Townes Van Zandt og Gram Parsons.