Barclay James Harvest lagde mange gode album på 70-tallet innen genren symforock (en snill, symfonisk form for progrock). De hadde tre vokalister og låtskrivere, men XII fra 1978 var det siste med keyboardist Stuart "Woolly" Wolstenholme. Han bidro med 1-2 låter pr album, alltid følelsesladd sunget og med mye mellotron. Etter dette sluttet han for å gå solo. Woolly døde i 2010. Seks år tidligere gikk trommis Mel Pritchard bort.

Tross tittelen var ikke XII kvartettens 12. album. Det var det 9. studioalbumet. Men hvis man regner med to liveplater og ei samleplate, blir antallet tolv. BJHs viktigste låtskrivere og vokalister, John Lees og Les Holroyd, spiller nå med hver sin utgave av bandet. Her samarbeider de godt.

Plata åpner med to av de beste låtene: Loving Is Easy og balladen Berlin. Det er mange poplåter på albumet, men to skiller seg ut: Fact: The Closed Shop (Folkrock med blokkfløyter og trekkspill) og Woollys symforocker In Search Of England, som har toner fra en engelsk salme (Jerusalem) og et arrangement som ikke ligger langt unna Genesis.

Bonuskuttene på disk 1 er de samme som på 2003-utgaven: to singleversjoner, to førstemikser og en ambient instrumentalmiks av Nova Lepidoptera.

Disk 2 har en helt ny stereomiks, og som bonus en alternativ versjon av The Streets of San Francisco. Disk 3 er en dvd med en surroundmiks og de samme 7 bonuslåtene som på disk 2. XII - Deluxe Edition er altså myntet på blodfansen. De kan også lese gode liner notes i det flott illustrerte cd-heftet. Og det følger med en plakat.