Mike Scott (58) har ledet Waterboys i 35 år og alltid vært produktiv. Minst hvert tredje år har han utgitt album (to av dem var solo), og bare to år etter det forrige kommer han nå med et dobbelt som inneholder hele 23 nye låter.

Det er lite ekte trommer på Out Of All This Blue og ingen på disk 1, som også har lite av fela til medlem siden 1985, Steve Wickham. Scott spiller mange av instrumentene selv, og trommelyden kommer fra en Drumscape. Riktignok spiller veteranbassist David Hood, som er kjent fra Muscle Shoals-studioet. Og vi får en del orgel fra Brother Paul Brown, som har spilt fast med Waterboys i fire år.

Plata begynner med fire gode låter, og jeg liker spesielt godt shuffle-beaten på If I Was Your Boyfriend, som tekst- og melodimessig slekter på Prince-låta If I Was Your Girlfriend, og den fengende, hardtslående soullåta If The Answer Is Yeah, der blåserne dessverre kommer fra en synthesizer.

Ellers liker jeg hyllesten New York I Love You, som har en spretten melodi og referanser til musikkhistorien. Men aller best på den første plata er den intense, åtte minutter lange Morning Came Too Soon, som aldri føles som for lang og byr på herlig orgel og en flott gitarsolo. På minussida kommer den lange og ensformige Love Walks In, den masete Connemara Fox og den mislykkede Hiphopinstrumental 4 (Scatman), som har en selvforklarende tittel. Den består faktisk bare av nynning og hiphopbeats, men er heldigvis kortvarig.

Disk 2 er mer analog, har mer fele og mer ekte trommer. På Nashville, Tennessee er teksta bedre enn melodien, med refrenget "my soul is in Memphis but my ass is in Tennessee". Dette er et liveopptak, og låta var da også en av flere her som Waterboys spilte live i Norge i sommer.

Jeg digger den korte fele-instrumentalen Girl In A Kayak, der vi også hører Dublin Soul Choir, og spesielt den smektende, Phillysoul-inspirerte Didn't We Walk On Water (der det eneste som trekker ned er at strykerne kommer fra en synthesizer). Og Kinky's History Lesson er en monoton, stemningsfull historietime myntet på den erkeamerikanske rootsartisten Kinky Friedman. Sangen handler mest om forholdet mellom USA og Europa gjennom krig og fred. Dessverre har plate nr 2 også fire japansk-inspirerte, kjedelige låter (Mike Scott har japansk kone).

Denne anmeldelsen gjelder den såkalte Deluxe Edition av Out Of All This Blue, hvilket betyr en bonusdisk med 11 låter. Stort sett er dette outtakes og andre mikser. Men to låter er "nye" - en instrumental og en vakker kjærlighetssang med ekte strykere og blåsere: So In Love With You.

Alt i alt er det et godt, men sprikende album. Og med spilletid på to ganger 48 minutter, betyr det at vinylutgaven er en god gammeldags dobbelt-lp. Plata høres generelt ut som god gammel Waterboys også, bortsett fra bruken av uekte trommer. Fansen vil ikke bli skuffet!