Forfatteren og musikeren Levi Henriksen (53) fra Kongsvinger har med
Verden av i går utgitt sitt beste album. Så seint som i fjor vår kom debuten til Levi Henriksen & Babylon Badlands, Det beste bandet i himmelen. Også det var bedre enn alt han ga ut med Levi Henriksen & Thomas Mårud med Bra Landsens Folk. Der spilte han bass, akkurat som i 80-tallsbandet Heart of Mary. Nå spiller han rytmegitar og synger på ordentlig, akkompagnert av tre dyktige musikere, hvorav to også spilte i Bra Landsens Folk.

Coverbildet viser det samme huset som pryder på hans nye bok Her hos de levende, og albumtittelen er oppkalt etter en av Stefan Zweigs romaner. Coverheftet er trykt på digitalt papir, hvilket betyr at man ved å holde smarttelefonen over seks symboler der kan få avspilt seks videoer fra innspillingene. Det er visst første gang at en lp/cd utgis på digitalt papir i Norge. Likevel er den bare tilgjengelig fysisk og ikke på strømmetjenester.

De seks første låtene på Verden av i går er platas klart beste. Så følger tre som er mindre spennende melodimessig sett, før plata avsluttes med den gripende balladen, Legge meg ned og vente, der Henriksen snakkesynger om det å dø. Mens forrige album var produsert av Amund Maarud, er det nå hans bror fra bandet Morudes, Henrik Maarud, som produserer i familiens Snaxville Studio. Henrik bidrar også med diverse instrumenter på mange låter her.

Åpningslåta Pilegrim måne er glimrende heartlandrock som slekter på Ulf Lundell og Lars Winnerbäck. Så følger den like fengende og enda mer radiovennlige Verden av i går og rockeballaden Jeg skal bli fri, jeg skal bli løst, med et minneverdig riff som spilles unisont på munnspill og gitar, krydret med Lasse Hafreagers pianotoner.

Marianne i moll er en mollstemt, dyster ballade som henspiller på flere ting. Uttrykket "søster morfin" er selvsagt inspirert av Marianne Faithfulls klassiker Sister Morphine. Men sangen handler like mye om da Levi Henriksen brakk hofta etter sitt 50-årslag og måtte få morfin for å døyve smertene mens han lå på sykehus og trodde han skulle dø, mens hadde sterk hjemlengsel.

33 1/3 har også en mesterlig tekst. Melodien er standard, tøff bluesrock, mens teksta refererer til både Bibelen, Bob Dylans Highway 61 Revisited og lp-enes hastighet på platespilleren. Her syns jeg vokalen minner en del om Thåströms.

Levi Henriksen & Babylon Badlands (jo da, bandet er oppkalt etter en av hans romaner) har lagd et av årets beste norske album med Verden av i går. Det anbefales spesielt til folk som liker Stein Torleif Bjella, Henning Kvitnes, Ulf Lundell og Lars Winnerbäck.