Mark Oliver Everett, eller E som er artistnavnet, er tilbake etter en fire år lang pause fra plateproduksjon. På de fire årene har han rukket å gifte seg, skille seg og å få en sønn. Alle disse hendelsene preger den nye plata til EELS, The Deconstruction.

Det starter helt nydelig med tittelkuttet The Deconstruction. Det er smektende strykere og en obo som ligger og lurer under i lydbildet. Til unge fremadstormende musikere som vil lære om finurlige og gode arrangement; hør på EELS og spesielt denne låten. E er en djevel på arrangementer enten det er snakk om det helt enkle eller det litt mer innfløkte, som her.

The deconstruction has begun
Time for me to fall apart
And if you think that it was rough
I tell you nothing changes
Till you start to break it down


Bone Dry handler om å bli tappet av å vise kjærlighet til noen som ikke gjenyter kjærligheten.

Bone dry
You drank all the blood
My heart is bone dry
Can't give you more 'cause you took all of it


Det er hele tre instrumentallåter på plata. Man får assosiasjoner til filmmusikk, og det er også sånn at man finner igjen temaet på Quandary på låten The Unanswerable.

Today Is The Day er en upbeat og mer optimistisk låt. Har gjennoppbyggingen begynt? Eller er det bare det at Mark har innfunnet seg med at livet skal være omskiftelig:

Today is the day that you see me
As a man who will always change
Who knows the only things to count on
Are life is quick, and life is strange, that's right


Hvis albumet har noen slags rød tråd, tror jeg det må være at man må gå videre selv om det kan se mørkt ut. Motgang kan gjøre deg sterkere.

Ellers har han lagd en fin og rørende vuggesang til sin sønn, Archie. Den heter Archie Goodnight og er pianobasert og nedpå, som voggesanger skal være.

The Deconstruction inneholder 15 låter i alt. Den har en fin bredde både i tekst og musikk. Det er ingen grunn til at gamle fans av EELS ikke skal trykke albumet til sitt bryst. Det er også på tide å koble på nye lyttere, for det fins utrolig mange skatter både på denne platen og de tidligere platene til EELS og talentfulle Mark Oliver Everett.