Produsent John Carter Cash er blitt anklaget for å utnytte sin farsarv med utgivelsen av albumet Forever Words. Samme oppskrift ble fulgt på de to platene Mermaid Avenue (1998 og 2000), der Wilco og Billy Bragg skrev musikk til Woody Guthries etterlatter tekster. Men jeg kan ikke huske at kritikerne raste mot de albumene. Her har 16 kjente og mindre kjente artister skrevet musikk til Cash' tekster.

Først hører vi Kris Kristofferson lese et kort Johnny Cash-dikt, mens Willie Nelson spiller klassikeren I Still Miss Someone på sin karakteristiske gitar. De spilte jo sammen med Cash i The Highwaymen. Deretter følger to kjedelige melodier ved countrystjernene Kacey Musgraves og Brad Paisley. Men så øker kvaliteten gradvis:

Chris Cornell (eks Soundgarden), som døde for et knapt år siden, synger balladen You Never Knew My Mind, som bygger seg fint opp. Alison Krauss synger søtt og pent på The Captain's Daughter, der kompbandet Union Station briljerer og Jerry Douglas drar en dobro-solo. T Bone Burnett har lagd en glimrende countryrockmelodi til Jellico Coal Man, der kompet inkluderer kontrabass og hans rå gitarriff.

John Mellencamp byr på meget fengende folkrock i Them Double Blues, der vi også hører munnspill og fele. Jewel og Elvis Costello er på det jevne. Likeså datteren Rosanne Cash, som her blir overgått av halvsøsteren Carlene Carter på June's Sundown. Hun var jo datter av June Carter Cash. Her får vi både sigøynerfiolin og mandolin.

Aller best er bluegrassbandet Dailey And Vincent på den religiøse He Bore It All, der vokalharmoniene er på høyde med The Louvin Brothers! Robert Glasper synger som Prince på Goin', Goin', Gone, der vi også hører Johnny Cash snakke om da han var narkoman. Også Ro James og Anu Sun bidrar til denne flotte melodien som ligger langt unna countrymusikken. Ellers digger jeg countryrockerne The Jayhawks på What Would I Dreamer Do?, hvor Gary Louris synger flott og inderlig.

Konklusjonen er at Forever Words er en vellykket tolkning av Johnny Cash, og ofte er melodiene i hans ånd. Bare det stygge coveret trekker ned.