Nina Simone (1933-2003) er en av de store i amerikansk musikk. Hun var en særpreget vokalist, låtskriver og pianist som blandet soul, blues, r&b, gospel, pop og jazz. Og hun var kjent som en glimrende tolker av andres sanger og som politisk aktivist.

Etter å ha hatt en hit med I Loves You, Porgy i 1959, skrev hun samme år kontrakt med Colpix Records, som var eid av Columbia Pictures. Det kom ingen hits i denne perioden som varte til 1963. Men hun utviklet seg fra år til år, og ble etter hvert en viktig stemme i borgerrettighetskampen. Hør for eksempel på denne samleplatas siste kutt, Blackbird, fra 1963.

The Colpix Years presenterer kronologisk alle Simones a-sider og b-sider på Colpix. En god del er redigerte liveopptak fra de mange liveplatene hun ga ut. Come On Back Jack (1961) er en artig svarsang til Ray Charles' slager Hit The Road Jack. Det er mange coverlåter her, og hun gjør strålende tolkninger av klassikere som Summertime og Nobody Knows You When You're Down And Out. Aller best av hennes egenkomponerte sanger er den seksuelt ladete I Want A Little Sugar In My Bowl (1962).

Coverheftet har gode liner notes og faksimiler av diverse Colpix-labeler. Men jeg savner bilder.