Med monsterhiten We Are Young har amerikanske fun. gledet og frustrert folk i et helt år sammenhengende, og med både den og oppfølgingssingelen Some Nights har de holdt verdens radiostasjoner og hitlister i et jerngrep det har vært umulig å unnslippe. Some Nights var også navnet på bandets andre album, som fulgte singlene opp på hitlistene, og har solgt til gull i Sverige, England, USA, Australia og New Zealand. Nå er bandet på turné, og søndag kveld besøkte bandet Rockefeller i Oslo – en konsert som hadde blitt oppgradert fra John Dee pga stor etterspørsel etter billetter.

picture

Ofte kan stemningen på søndagskonserter bære preg av at det er sent på kvelden med en potensiell tidlig start dagen etter, men denne kvelden var en annen historie. Allerede fra oppvarmingsbandet Walk The Moon gikk på scenen var publikum i fyr og flamme, og det ble en lystig halvtime med de glade Cincinatti-rockerne. Likevel var det da fun. gikk på scenen og dro igang Carry On at publikum virkelig eksploderte, og fra og med første tone var det full allsang. Musikken til fun. er en salig blanding av eksperimentell indierock med sterke relasjoner til ren kommersiell popmusikk, og mer episk storslagen rock. En ytterst vellykket blanding med tanke på liveformatet, og et meget variert publikum var beviset på alle de forskjellige mennesketypene som hadde funnet veien ned til Rockefeller for å høre på. Her var alt fra tenåringer på sin første konsert, til besteforeldre med Stones-skjorter, og alle aldre og sjatteringer der i mellom. Et av kveldens høydepunkter kom allerede i låt nr. 2; One Foot har de militære marsj-rytmene som ofte er en gjenganger i fun.s musikk, og med sterkt monotont komp og en tilsvarende sterk melodi satt den som et skudd live.

Vokalist Nate Ruess er en skrue på scena, og hopper og danser rundt med duracell-kanin-energi, ofte med tunga hengende halvveis ut av kjeften. Han treffer ikke alltid notene, og innimellom er det småsurt, men det at de ikke hadde tatt med seg autotunen gjorde opp for en god del. Mellom låtene var det hyppig og sterk publikumsflørting, og han kunne fortelle at da de hadde landet i Norge forrige gang de var her på PR-tur, hadde de vært enige om at dersom de skulle bo et annet sted enn de allerede gjorde, ville det blitt Norge. Det var et variert sett vi fikk på Rockefeller denne kvelden, med låter fra både One Night og bandets første utgivelse Aim And Ignite fra 2009. Sistnevntes All The Pretty Girls med sterkere innslag av kvinnevokal enn det vi fikk på sisteskiva, og Emily Moore vekslet lekende lett mellom vokal, saksofon, gitar og keyboard.

picture

Likevel var det låtene fra One Night som slo aller best an blant publikum, og Why Am I The One og It Gets Better ble umiddelbare publikumsfavoritter. Deretter dabbet det hele dessverre litt av; en til dels akkustisk versjon av The Gambler ble i noe roligste laget for et feststemt Rockefeller. Selv om bandet klarte å holde på oppmerksomheten til publikum og unngikk det mange opplever i rolige partier – at publikum begynner å prate isteden – klarte de ikke helt å oppnå den store kontakten med mengden igjen etterpå. Tross iherdig jobbing og publikums-"pumping" av bandet, som så mer og mer oppgitte ut, tok det sin tid før den gode forbindelsen igjen var opprettet, og det var ikke før selveste We Are Young at publikum virkelig våknet igjen og magien igjen var tilstede i lokalet. Det hele kulminerte i en vanvittig allsang, og årets største hitlåt viste klart og tydelig hvorfor den har blitt nærmest et soundtrack til 2012 for millioner av mennesker verden over.

Etter noe uventet å ha avsluttet hovedsettet med en cover av Rolling Stones - heller enn å avslutte med sin egen storhit - tok bandet en liten pause før de kom tilbake og serverte den episklydende Some Nights som den store finalen. Allsangen fikk igjen Rockefeller til å riste i grunnvollene, og endte konserten på en meget fin måte. Fun. er et sært band som balanserer på en meget tynn knivsegg mellom generisk popmusikk og interessant indie, og live får man nok se mer av den interessante siden til bandet. Med mange musikere, mange instrumenter og mange krumspring på scenen, samt en meget karismatisk vokalist, var det nok mange som fikk seg en positiv overraskelse på Rockefeller denne søndagskvelden. Og makan til feststemning som man opplevde under hitsinglene, skal man nok måtte lete veldig lenge etter for å finne andre steder!