Hardcore-bandet The Bronx – som forøvrig kommer fra LA, ikke New York – slapp i 2008 sitt seneste album The Bronx (III) og spilte i tiden etter dette fler konserter i Norge. Nå har det vært stille fra The Bronx i et par år mens deres alter-ego, Mariachi El Bronx, har blitt viet det meste av oppmerksomheten med sine to album.

Neste år er punkbandet The Bronx tilbake med nytt album, og i den forbindelse besøkte de i går Norge og Oslo for en liten teaser et par måneder før The Bronx (IV) slippes til massene. Konserten, som egentlig skulle holdes på Rockefeller, ble flyttet til John Dee i siste liten – en liten nedtur publikumsmessig, men desto mer intim. Og for de som møtte opp ble dette en fantastisk konsert en sliten søndag midt i julestria.

De norske yndlingene Honningbarna var support, og picture det tok ikke lang tid før moshpitene og crowdsurfingen var i gang. Stemningen sto i taket fra første sekund, og vokalist Edvard Valberg tok seg turer ut blant publikum både én og to ganger, når han ikke slo løs på celloen på scena. Etter et flott supportsett ruslet bandet av scena og publikum gjorde seg klare for stormen som skulle komme. Og det kunne nok trenges for da The Bronx endelig kom på scena brøt kaoset ut! Bandet åpnet med Heart Attack American fra sitt første album, og hadde man syntes det var brutalt foran scena på Honningbarna flyktet man raskt bakover til tryggere plasser. Gulvet var en eneste stor mølje av armer, bein, flyvende kropper og kvernende mennesker.

Med låter som Shitty Future, Knifeman og 6 Days A Week var det ikke mye tid til å slappe av for publikum, og når bandet i tillegg oppfordret publikum til å komme opp på scena og bruke den som springbrett kunne bare vaktene så hjelpesløst og se på den lange rekken mennesker som klatret opp på scena bare for å stupe ut i publikum igjen. Moshpits på John Dee er ikke noe nytt, men crowdsurfing som starter fra scena og ender opp ved baren i andre etasje er et noe mer skjeldent syn! Vokalist Matt Coughran, som må være en av punkrockens mest joviale vokalister, tok seg god tid til å pludre med publikum mellom låtene. Han manet opp publikum med nærmest predikant-aktig messing før han selv stupte ut i publikum med mikrofonen i hånda og opptrådte i hver en krik og krok han kunne komme til – når han da ikke selv surfet på publikum – fortsatt syngende.

picture

Noen smakebiter fra det kommende albumet fikk vi også, The Unholy Hand, Under The Rabbit, Too Many Devils, Valley Heat og singelen Ribcage. Alt lød meget lovende! I en liten overraskende tvist fikk vi en spontan liten versjon av Soul II Souls Back to Life (However You Want Me), hvilket Coughran noe beskjemmet lo bort med et “Det der har aldri skjedd før!”

Men mer kjente The Bronx- låter fikk vi da også, både White Tar og False Alarm var store publikumsfavoritter, før bandet avsluttet hovedsettet. Publikum virket litt rådville – var det noen vits i å prøve å få dem til å komme ut igjen? Men så begynte klappingen, ropingen og jubelen for å prøve å lokke bandet ut igjen, etterhvert godt hjulpet av trommis Jorma Vik, og bandet kom tilbake ut på scenen og fremførte enda et par låter til stor glede for publikum.

picture

Det hele ble avsluttet med History's Stranglers, og de siste desperate minuttene med kaos foran scene ble utnyttet til fulle, før det hele ugjenkallelig var over. Det var ikke få svette kropper og trøtte blikk som måtte ta seg en pustepause før de kunne begi seg ut i desembernatten etter det som står igjen som en av årets beste hardcore-konserter.

At så få mennesker kjøpte billetter til denne konserten at den måtte flyttes til John Dee er et mysterium, men for alle som ikke grep sjansen denne gangen blir det en ny mulighet til neste år; Coughran lovet nemlig at de vil komme tilbake når den nye skiva blir sluppet i 2013!