Det er torsdag kveld i Bergen, og alt ligger til rette for at dette skal bli en minneverdig aften. Kvelertak skal spille på Røkeriet, og har med seg både det ene og andre som support. The Good The Bad And The Zugly skal starte showet, før komiker Dag Sørås skal løfte stemningen det siste hakket før stavangerrockerne skal på scenen. Definitivt første gang jeg har sett standup som oppvarming til rock.

Det hele starter altså med oslopønkerne i The Good The Bad And The Zugly. Bandet som i fjor ga ut imponerende gode Anti World Music starter fresht og energifylt. Vokalist Anders Dehli begynner å klatre på gjerdet allerede i første låt, og fortsetter med det utover i settet. Andre i bandet prøver seg også på dette, og de virker i det hele tatt ganske opptatt av å klatre opp på ting. Muligens ønsker de å få ut mest mulig energi på den begrensede tiden de har til rådighet. Men du verden for en vitalitet de utviser, noe som også gir energi og liv blant publikum. Her sparkes det i alle retninger og det låter relativt fett. Folk i salen digger det de hører, helt til Dehli gjør kunststykket å kalle Oslo for den eneste byen i Norge. Det gjør man ikke i Bergen, og det er en ekstremt merkbar forskjell på stemning i salen før og etter utspillet. Der mistet han publikum, inkludert undertegnede. Dette er langt forbi banning i kirken. Det blir mer som kirkebrenning. Et oppvarmingssett som starter så bra, ender som et irritasjonsmoment.

Etter en liten pause kommer altså standup-komiker, Dag Sørås på scenen. Etter eget utsagn en litt nervøs og usikker Sørås, men fra salen fremstår han som alt annet enn det. Den ikke akkurat folkelige nordlendingen vitser om alt fra nekrofili til reservasjonsrett, og det går rett hjem hos publikum. Han makter faktisk å få feststemte og forventningsfulle bergensere til å høre etter i de 15 minuttene han har til rådighet, og latteren sitter løst i et utsolgt konsertlokale. Dette var både originalt og gøy!

Når klokken er nøyaktig halv elleve, er det tid for Kvelertak. Det starter med tøff skyggelek bak hvitt forheng. Ikke ulikt det man tidligere har sett fra Seigmen. Når teppet så faller etter den fete introen, snakker vi null til hundre på et par sekunder. Fy søren som det eksploderer nå de setter i gang. Og vi trenger ikke å vente lenge før vi får både røyk og pyro. Her kjøres det på for fullt og som vanlig, spiller Kvelertak så høyt og hardt de kan. Alltid tight, alltid energisk og alltid med vanvittig trøkk. Kombinert med dynamikk og tilstedeværelse, er det klart at dette er en suksessoppskrift. Til tross for at de bare har gitt ut to album, har de utrolig mange låter som folk har fått et eierskap til. Her kan majoriteten av publikum brøle med på det aller meste som spilles. Og det gjør de også.

Mot slutten av dette fyrverkeriet av en konsert, treffer Kvelertak der Zugly bommer. Dette handler vel både om rutine og folkevett. Bergen! Dokke e det beste fuckings publikummet, ropes det fra scenen. Og bergenserne eksploderer i ekstase. Dette vet vi jo selvfølgelig fra før, men vi blir aldri lei av å høre det, her i Bergen.

Konserten avsluttes med Utrydd dei svake, akkompagnert av både pyro, konfetti, gitarsolo fra toppen av forsterkerne og stagediving. Dette går rett hjem, og bandet bejubles av scenen en gang like før midnatt. Omtrent 1100 publikummere har fått sin nødvendige dose med testosteronrik rock.

 photo 20140207-001235-86455_zps0106474f.jpg
Foto: Oddbjørn Steffensen