Halv ti onsdag kveld gikk black metal-legendene Mayhem på Sjøsiden scene. Det var overskya, skumring og dermed nesten perfekt vær for en real dose av den drøyeste metalen. (Skulle jo selvfølgelig vært midt på natta.) Anført av vokalist Atilla, som for anledningen hadde tatt på seg noe som lignet en enorm mumie-kledning, møtte de et særdeles folksomt publikum. Etter å ha sett meg rundt kom jeg til konklusjonen at mange hadde nok hørt om eller lest om Mayhem og ville benytte anledningen til å sjekke ut hva dette var for noe. Ikke så vanlig med et så fargesprakende publikum på slike konserter.

Etter en noe skuffende Keep Of Kalessin-konsert friskt i minne håpet jeg at Mayhem ville skille klinten og bevise hvem som virkelig kan dette her. Og for å gjøre kort prossess: det gjorde de!
Lyden satt som faen og med Hellhammer bak trommene går det jo sjelden feil. De varierte mye fra ekstremt, (og da mener jeg virkelig ekstremt) tempo og ned til en slags psykedelisk stoner-black metal. Men uten å så mye som å være i nærheten av komersielle eller nynnbare melodier.
Når bassen av og til spilte aleine, fikk Mayhem til det en del andre band ikke hadde greid denne kvelden, nemlig å få bassen til å ligge som en slags lava over publikum, som bare fløyt med nedover. Fett!

Vokalist Atilla er også et kapittel for seg. I sin stilfulle bekleding og maske gikk han ruvende rundt på scenen som et enormt blikkfang og varierte vokalen fra hes skriking og ned til helvetes dypeste avgrunn. Når han etterhvert fødte en unge via keisersnitt på seg selv, (jada), og som han (naturligvis) hang like etterpå, var det delte reaksjoner i publikum. Dette var nok akkurat det som var meninga også.

Men det som virkelig gjorde denne konserten var bandet. Selv på de drøyeste tempo-partiene var det supertight, og taktskiftene satt mye bedre enn på Maiden for et par måneder sida.
Mot slutten av settet kom både Freezing Moon(redigert utgave?) og Anti til sin fulle rett. Og med enorm backdrop og lyd&lys på plass var dette rett og slett jævlig stemningsfult og bra!
Ingen tvil om at de gamle fortsatt er eldst.

9/10