Phonofestivalen, studentradioen i Bergen sin egen festival, fyller bybildet i Bergen denne uken. Rundt 70 konserter skal avikles og det med et bookingbudsjett som så vidt overstiger 100.000kr. Dermed ligger det i kortene at festivalen er basert på mye frivillighet både fra medarbeidere og artister. I tillegg får vi som er publikum mulighet til å oppleve nye og ukjente artister som varierer voldsomt fra det geniale til det litt mer merkelige. Heldigvis ble gårsdagen en hovedsakelig trivelig affære.

THEA HJELMELAND
På NG2 var det invitert til gratiskonsert med førdejenta Thea Hjelmeland. Hun har i løpet av sin relative unge alder allerede vunnet Eggstockfestivalen i 2005, spilt på Lost Weekend og blitt omfavnet av Bergen sin egen musikkguru Einar ”Engelen” Engelstad som det nye store sangtalentet fra vestlandet. Vanligvis har hun bandet Det Fine i ryggen, men gårsdagen på NG2 var hun helt alene på scenen sammen med instrumentene sine.

Det kan konstateres med en eneste gang. Jenta har et enormt talent. Alene med gitar eller mandolin grep hun tak i publikum og supplert med en fantastisk stemme hadde hun en autoritet mange andre artister bare kan drømme om. Hun fremstod veldig selvsikker og hadde en behagelig fremtoning fra scenen. Med en stemmeprakt som bærer låtene og som til en viss grad kan minne om en kvinnelig utgave av Jeff Buckley, ble det vanskelig å ikke bli imponert. Selv om hun kan virke litt alternativ, er musikken hun presenterte allmenn og vakker. Det har nesten gått inflasjon i ”Jenter som synger og spiller fine sanger på gitar” den siste tiden, men Thea Hjelmeland har et såpass særpreg og talent at hun faller litt utenfor den kategoriseringen. Selv om konserten i går var litt for kort, fikk hun vist hva hun kan og jeg gleder meg til fortsettelsen. Og om hun gjør ting riktig framover kan hun nå langt. Imponerende!

RIBOZYME
Etter en sjelsettende opplevelse på NG2 var turen kommet til en mildt sagt hardere konsert. På Hinsides (2 etage på Inside) var det klart for undergrunnsheltene fra Askøy i bandet Ribozyme. Et band som har turnert både Norge og Europa rundt flere ganger, men som aldri har fått et stort gjennombrudd.

Her kan det også konstateres noe ganske kjapt. Bandet er meget dyktige, samspilte og tighte. Dessverre resulterte ikke det i noen stor konsert. For det ble til tider litt innadvendt og takket være et slapt publikum fikk heller ikke Ribozyme så mye å jobbe med. Personlig er jeg meget glad i deres siste plate Blacklist Mercy og låtmaterialet derfra må bare applauderes. Allikevel står man igjen med følelsen at de gjerne kunne dratt det enda litt lengre. Når det finnes såpass mye trøkk og liv i musikken, må det være lov til å håpe at det i enda større grad skal vises fra scenen. Dessverre ble det i stedet vanskelig å engasjere seg helt i det som ble levert musikalsk.

Mot slutten tok det seg opp og bandet avslutter bra. Men alt i alt ble det en typisk mitt på treet konsert. Ribozyme kan vel med hånden på hjertet si at de har leverte bedre konserter og publikum på Hinsides er vel også enige i at de har utvist mer energi en de gjorde under gårsdagens konsert. Det ble en grei konsert som aldri nådde de store høydene.

OBI BLANCHE
Nattens siste musikalske opplevelse ble den finske elektronika artisten Obi Blanche. Han hadde blitt plassert i andre etasje på Fincken og dansen var allerede i god gang når undertegnede ankom. Obi har delt scene med bl.a. Justice og musikalsk kan han til en viss grad sammenlignes. Men musikken eller rytmene til Obi er hardere, råere og litt mer psykedelisk en de franske hipsterfavorittene. Jeg tipper nok det var enda gøyere for dem som hadde energi nok til å bevege seg til rytmene, men oss mer statiske iakttakere kunne ikke klage. Det var til og med litt humor inne i alle rytmene da Obi stoppet midt i en sang og utalte” Fuck, wrong button” og smilte. Det var en dansbar avslutning på kvelden, men for en sliten skribent ble det lite dansing.

Alt i alt en godkjent torsdag på Phonofestivalen og bare starten på det som ser ut som en strålende helg med mange spennende artister på scenene rundt om i Bergen.

Phonotorsdagen: 7/10