Det spirer og gror i den psykedeliske undergrunnen rundt omkring i verden. Den stigende oppmerksomheten og kvaliteten rundt for eksempel Austin Psych Fest, og suksessen til band som The Black Angels, The Black Lips, Brian Jonestown Massacre og Tame Impala, har åpnet dører for nye band og artister innen psych-scenen. Også her i Skandinavia, som norske Electric Eye, svenske The Orange Revival og danske The Wands, tre band som nylig har turnert sammen i sine respektive land og som Musikknyheter.no har skrevet om tidligere.

En glimrende oversikt over spennende og interessante band og artister, er å finne i kompilasjonene til «The Psychedelic Underground Generation» (the P.U.G.). Det var for to år siden at initiativtaker Christophe Gouverneur fra Belgia fant ut at han ville samle og dele lidenskapen sin for denne musikksjangeren med omverden.

- Da jeg begynte med dette i 2011 hadde jeg et ønske om å treffe folk med samme intense forholdet til musikk, og da spesielt psykedelisk rock. Når det er sagt, så er det vanskelig å kategorisere og beskrive denne typen musikk. Folk må bare lytte og finne ut av det selv, sier Gouverneur til Musikknyheter.no.

- Opprinnelig hadde jeg bare en Facebook-side, men responsen var så god at jeg har utviklet the P.U.G til flere kanaler og stadig fått flere følgere, legger han til.

Fransk kompanjong

For å videreutvikle konseptet fikk den dedikerte belgieren for noen måneder siden med seg franskmannen Hugo Bourbillères, også kjent under pseudonymet «Psyche Coaster».

- Vi deler begge den samme lidenskapen for musikk, men ikke nødvendigvis den samme smaken. Det er en styrke for the P.U.G, mener Gouverneur.

Bourbillères, som bor i Paris og hjelper Gouverneur med å administrere nettsider og sette sammen miksene, har erfaring med å lage musikkvideoer til flere mer eller mindre kjente psych- og shoegaze-band. Erfaringen og nettverket har han ambisjoner om å inkludere i the P.U.G.

- Målet er først og fremst å synliggjøre band og artister som vi elsker, og dele dem med så mange mennesker som mulig via internett og konsertvirksomhet. Vi lager ny nettside nå og har lyst til å vise frem musikkvideoer, samt publisere intervjuer og artikler, sier han.

- Vi opplever at stadig flere oppdager musikken vi formidler. For oss er the P.U.G. en fin måte å vise frem band vi har tro på. Etterspørselen fra band som vil være med på kompilasjonene våre har økt betraktelig den siste tiden, fortsetter han.

Gouverneur forteller at the P.U.G. enkelt og greit handler om å dele musikk de har et sterkt forhold til.

- Dette er musikk vi digger og vi sprer informasjon og mikser gjennom sosiale nettverk som Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr og Bandcamp. Her ligger grunnideen vår. Vi har mange andre tanker også, men er veldig innstilt på at dette ikke skal bli for profesjonelt.Ingen geografisk begrensning

Gouverneur og Bourbillères samarbeider om å sette sammen miksene, men bandene avgjør selv hvilke låter de ønsker å profilere. Utvalget skal ha bredde og en klar sammenheng, er de enige om.

- Vanligvis deler vi miksene i to. Jeg tar fem låter og Gouverneur resten. Bandene bestemmer hvilke låter de vil bringe frem i lyset, men ofte gir de også oss ansvaret, sier Bourbillères.

- I dag er det enkelt å dele musikk man lager på internett, men ofte er det en mangel på kommunikasjon mellom band og artister, samt utfordringer med å tiltrekke seg lyttere. Vi håper the P.U.G. kan bidra til å profilere band, etablere kontakt og utvikle kommunikasjonen mellom band, men også mellom band og lyttere, og lytterne selv.

- Ikke alle har god nok tid til å oppdage nye band. Da er våre samlinger en god løsning til å finne ut hva som rører seg. Så langt har det vært en suksess, legger Gouverneurs franske kollega til.

For the P.U.G. er det ingen geografisk begrensning på band og artister de inkluderer i kompilasjonene.

- Bandene kommer fra hele verden. Jeg bryr meg ikke om hvilket land eller hvilken by. For meg har ikke musikk slike grenser, sier Gouverneur mens Bourbillères påpeker at han har fått med seg at ting er på gang nordover i Europa:

- Det skjer mye spennende i Skandinavia for tiden. Mange gode band å sjekke ut, som for eksempel danske Tales of Murder and Dust og svenske The Janitors og The Orange Revival.

Musikkidealistene opplever utelukkende positiv respons fra både musikere og lyttere.

- Samtlige band er takknemlige for at vi viser frem musikken deres. Flere og flere tar også kontakt med oss med ønske om å få være med på miksene. De er bare tilgjengelige via internett, fordi vi ønsker at fansen skal bruke pengene på å kjøpe albumene til bandene de oppdager, sier Gouverneur.

- Vi finner band på internett via steder som Bandcamp og Soundcloud for eksempel, pluss at vi noen ganger oppdager band via konserter, forteller han mens Bourbillères fortsetter:

- YouTube er min hovedkilde til ny musikk. Jeg lar meg lokke av gode musikkvideoer. Samtidig får vi mange tips og forslag fra venner på Facebook og følgere på Twitter.Støtter uavhengig musikk

Mye av tiden til Gouverneur og Bourbillères går med til å finne frem til band og artister de kan profilerer gjennom the P. U. G. Det gir lite overskudd til å fordype seg i andre sjangre.

- Med alle de psykedeliske rockebandene jeg hører på hver dag, blir det liten tid til å høre på andre ting. Men jeg er veldig glad i blues, sier Gouverneur.

- Det finnes de som spiller musikk og de som lytter til musikk. Jeg tilhører helt klart den andre kategorien, understreker han.

- Jeg også, legger Bourbillères raskt til.

- Så hva er favorittbandet deres?

- Jeg er forelsket i The Doors. Ikke så veldig originalt, men musikken deres har den samme effekten som LSD. Jeg kjeder meg aldri når jeg lytter til The Doors og har innsett at jeg har en lengsel etter en periode jeg aldri opplevde, sier Gouverneur.

- Jeg er så ung at jeg vokste opp med The Dandy Warhols og Brian Jonestown Massacre. Et av mine første store musikalske øyeblikk var «Thirteen Tales from Urban Bohemia» med The Dandy Warhols. Senere har jeg oppdaget The Warlocks, The Black Angels, Spindrift, Singapore Sling, Black Rebel Motorcycle Club og mange flere. Slik ble jeg «Psyche Coaster».

Så langt finnes det 13 kompilasjoner, men the P.U.G. lover flere.

- Vi ønsker å fortsette å lage mikser, men hvor hyppig vi kommer til å gjøre det avhenger av om det er nok gode band å vise frem. Noen ganger to samlinger i måneden, andre ganger to hver tredje måned, kanskje. Det er ingen regler, sier Gouverneur og kommer med en oppfordring:

- Sjekk oss ut på Facebook eller Bandcamp. Vi håper virkelig at de som liker miksene vil dele dem med sine venner og kjøpe album med band de finner interessante. Vi støtter uavhengig musikk. Støtt den sammen med oss!

Under kan du høre Sugardaddy av franske Hoboken Division fra The Psychedelic Underground Generation #4. Følg lenkene for å høre flere låter og få mer info om the P.U.G.Bandcamp
Facebook