ANE er musikk om spørsmål og forandringer. Naturen som kollapser, drukning og gjenfødelse. Musikken er både fandenivoldsk og sårbar. Inspirasjon er hentet fra for eksempel Mazzy Star, Susanna, David Lynch og Pablo Neruda.

Hennes ferske singel 8 men handler om en drukningsulykke som skjedde i Trollheimen for noen år siden, hvor en 16 år gammel asylsøker mistet livet.

– Etter en fjelltur kom jeg kjørende ned til stranda ved Gjevilvatnet, da åtte menn kom løpende mot bilen og banket på ruta. De snakket ikke norsk, men jeg skjønte at de trengte hjelp. Jeg løp etter dem og svømte ut i vannet for å lete etter vennen deres. Fragmenter av det som skjedde og spørsmål gjentar seg ofte i hodet mitt og det samme gjør sangen jeg har skrevet om ulykken, forteller hun selv.

Vi ble interessert i å få vite litt mer om ANE, eller Ane Bjerkan, som er hennes fulle navn. Derfor tok vi en liten prat med henne tidligere i uken. Det første vi lurte på, var selvfølgelig hvem hun egentlig er, og når hun startet med musikk.

– I barnehagen begynte jeg med konserter på bokhylla og utdeling av autografer til de andre barna. I tenårene var jeg alt for usikker til å drive med musikk, men nå begynner jeg heldigvis å få litt attitude igjen. Det er ti år siden jeg begynte å skrive egne låter, men jeg har holdt det aller meste for meg selv. Jeg skriver meg inn i ting, gjennom ting og ut av ting. Sist vinter eksploderte det helt og plutselig satt jeg med over 40 låtskisser. Da begynte jeg å skjønne at det ikke er noen vei utenom

Hvordan vil du selv beskrive musikken din?

– Den første låta, 8 men handler om en drukningsulykke , og de andre sangene som kommer etterhvert handler om forandringer på forskjellige måter. Noen ganger skjer ting så sakte at man nesten ikke merker det, mens andre ganger våkner man plutselig opp som en bille.

Hva er planene dine for tiden som kommer?

– Snart skal vi spille konserter i Trondheim, Oslo og Bergen. Så bruker jeg jo å bli vinterdeprimert i januar og februar, så da kommer jeg til å skrive masse melankolsk musikk som jeg sikkert prøver å gi ut på et tidspunkt.

Hva liker du selv å høre på?

– Sykler, bygningsarbeid og stemmene til vennene mine. På musikkfronten hører jeg mye på Mark Hollis, Nina Simone, Patti Smith, Moddi, Ole Torjus, Hauscka og Tuxedomoon om dagen.Singelen 8 men er hennes første utgivelse. I løpet av våren slipper ANE EPen Winter Beach.

ANE kan høres på Tilt i Oslo 26.februar.


ANE på Facebook