Fire etter debuten til Radiant Frequency, The Abandoned, tar Anders Brørby steget ut av bandlivet for å stå på egne bein. Det synes hovedpersonen selv er helt uproblematisk.

- Det er befriende og deilig å gjøre ting på egen hånd. Du slipper å forholde deg til masse meninger og til å måtte forklare for de andre hva du prøver å oppnå. Jeg har full frihet til å eksperimentere, sier Brørby til Musikknyheter.no.

- Men jeg er selvsagt også langt mer naken når jeg gjør disse tingene alene, er han klar over.

Imaginært soundtrack

Albumet har den motiverende tittelen You Where There With Me, men er ingen umiddelbar plate for den gjengse lytter.

- Jeg har brukt en rekke samples, loops og lyder fra en rekke kilder utenfra, som jeg i stor grad har manipulert og smeltet om til noe helt annet. Jeg prøver å fange en stemning og lage musikk til relativt konkrete scenarioer og bilder som dukker opp i hodet mitt.

- Tanken var å lage et imaginært soundtrack til den siste solnedgangen før apokalypsen. Jeg ser for meg at det hadde blitt både fint og rart, sier han, men understreker:

- Man trenger selvsagt ikke tenke så mye på disse tingene når man hører albumet, men jeg tror musikken vil passe for mennesker som liker helhetlige lytteropplevelser. Dette er ikke et album som passer som bakgrunnsmusikk, tror jeg.

- Har du noen referanser?

- Jeg tror albumet kan falle i smak hos fans av artister som for eksempel Coil, Oneohtrix Point Never, Tim Hecker og Ulver. Det er i alle fall inntrykket jeg har fått når jeg har spilt det for folk. Tore Ylwizaker fra Ulver har også hjulpet meg på produksjonssiden.

Ligger ikke på latsiden

Ambisjonene for Brørby denne gangen har utelukkende vært album- og ikke liveformatet.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å gjenskape denne musikken fra scenen. Jeg har villet lage et album som tilfredstiller meg som lytter, samt at prosessen skulle være uforutsigbar og givende. Den skapende prosessen er viktig for meg. Å sitte oppe om nettene og improvisere, eksperimentere og få disse små øyeblikkene hvor ting plutselig gir mening.

Selv om Brørbys soloalbum nylig er utgitt, er planene for nytt materiale allerede i gang.

- Jeg er cirka 80 prosent ferdig med oppfølgeren. Mye er spilt inn omtrent samtidig med dette albumet, men det blir en ganske så annen stemning og sound. Mer pop-orientert, mer vokal og langt mer personlig over hele fjøla. Det vil også ha noen ordentlige gjestebidrag, blant annet vokal fra den meget talentfulle Ninja Krystad, røper han og lover også en ny utgivelse med Radiant Frequency:

- Vi skal i studio om kort tid. Albumet blir råere og mer direkte enn det forrige. Det skal skje fort og spontant. Ikke som en ny endeløs pinsel av korte innspillingsperioder med meningsløst detaljfokus som aldri blir realisert, slik som sist gang.

Trang til å utforske

Brørbys bandkarriere begynte i 2004. Låtskrivingen kom sakte, men sikkert og har vært viktige utviklingstrekk for artisten.

- Ved siden av å lage låter med Radiant Frequency, har jeg lenge eksperimentert med annen type musikk og andre fremgangsmåter. Jeg skriver noveller og korte betraktninger, noe jeg egentlig foretrekker bedre enn sangtekster, sier han.

Men også i det musikalske liker Brørby å utfordre seg selv og lytteren, se etter nye innfallsvinkler til hvordan musikk skapes og formidles.

- Min tilnærming til musikk er i stadig utvikling, og musikalske krumspring som var interessante for noen år siden kan være helt uaktuelle for meg nå. Jeg vil hele tiden utvikle meg, utfordre meg selv og prøve ut nye tilnærminger til musikken jeg lager.

Denne trangen til å utforske er en viktig drivkraft hos musikeren. Det mørke er ofte sentralt.

- Jeg vil lage noe som beveger meg, som betyr noe. I arbeidet med dette albumet var jeg ganske opptatt av det selvdestruktive i det moderne samfunnet. Måten vi urovekkende fort ødelegger oss selv på og den fysiske verden vi lever i. Disse relativt tunge realitetene er inspirerende på sin mørke måte, mener han.

- Jeg får en slags ro og fred av ting som mange andre sikkert ser på som utelukkede trist og kjipt. Og så liker jeg det absurde og flørtingen med det litt okkulte. Dessverre er det ikke like produktivt å ha det fint, men det kan man sikkert lære seg. Man vil jo ha det fint, avslutter han.

Les mer om Anders Brørby her.