Vidar Vang sitter på balkongen hjemme på Rodeløkka i Oslo. Det er en fin dag. Solen skinner. Kona serverer laks. Barndomskompis Robert Burås er på middag, og Vidar viser han noen demoer han nettopp har spilt inn på kassegitar i Malabar studio sammen med daværende Madrugada-bassist, Frode Jacobsen. Planen er å begynne innspillingen av nytt album snart. Robert har selv nylig ankommet fra New York med nytt materiale til det som skal bli det neste, og i ettertid siste, Madrugada-albumet. Han liker det han hører, særlig det ti minutter lange avslutningssporet på Vidars kommende album, Sleepless Songs, fanger hans oppmerksomhet. Vidar har akkurat skrevet ferdig teksten og vil at Robert skal legge på gitarer mot slutten, noe stemningsfullt.

Men Burås rakk aldri innspillingen. Halvannen uke senere dør han. Alt stopper opp. Livet endres.

Vel to år senere, i juni 2009 og en måned før toårsdagen siden Burås´ dødsfall, blir Vidar pappa for første gang. Innenfor dette tidsrommet mellom død og fødsel, har han også gått gjennom personlige utfordringer og sykdom i nær familie. Han har kjempet for å opprettholde orden, for å få livet og plateinnspilling til å gå i hop, hver for seg, men også sammen. Alle disse hendelsene i musikerens liv har preget innspillingsfasen og sluttresultatet av albumet, Sleepless Songs, som lanseres førstkommende mandag. Prosessen har tatt lang tid, men vært nødvendig i følge ham selv:

- Det har vært en periode med opp- og nedturer. Jeg ble pappa en uke etter at plata var ferdig, og i tiden mellom da Robert døde og min datter ble født har jeg samtidig med innspillingen opplevd tøffe ting privat. Dette har selvfølgelig preget hvordan låtene har utviklet seg og hvordan plata som helhet har blitt, sier Vidar Vang til musikknyheter.no.

Ville lage akustisk plate

Da Vidar begynte i studio var tanken å lage en akustisk plate – med trommer og bass, i hvert fall på noen låter. I møtet med Frode Jacobsen i Malabar studio tok utgangspunktet imidlertid en annen retning. Ideer om å legge på flere instrumenter, ha med band på flere låter, få til en duett, kanskje, vokste frem. Ting ble utprøvd og det låt bra som faen!

- Vi fikk ganske raskt lagt ned grunnkompet med trommer, bass og kassegitarer. Jeg ville lage et akustisk album, men Frode løftet det i andre retninger enn jeg hadde sett for meg før jeg gikk i studio. Etter hvert kom jo også Alex Kloster-Jensen til og påførte innspillingen andre ideer igjen. Jeg er utrolig fornøyd med resultatet, sier Vidar.

Første singel fra Sleepless Songs, Love Love Love, synger han i duett med den amerikanske artisten Tift Merritt. Hun stakk innom studio og sang inn låta i forbindelse med hennes opptreden på Norwegian Wood i 2008.

- Det var Robert som introduserte meg for musikken hennes. Han viste meg låta ´Good hearted man´, som jeg syntes var fantastisk! Jeg likte måten hun sang på. Vi tok kontakt med henne og hun sa ja med en gang, sier han og mimrer:

- Det var Alex, Frode, Tift og meg i studio, og stemningen var på topp med sjampanje og greier. Etterpå stakk vi ut på byen og hadde det jævlig artig! Jeg liker låta veldig godt. Selv om den er noe annerledes enn de andre låtene, er teksten ganske beskrivende for resten av plata. Det handler om se seg tilbake, men mest om å legge ting bak seg og se fremover.

For uten om samarbeidet med Merritt, har Vidar Vang på det kommende albumet med seg en rekke musikere som har hatt stor betydning for hans musikalske karriere og personlige liv. Frode Jacobsen og Alex Kloster-Jensen er nevnt. I tillegg bidrar trommis Erland Dahlen (Madrugada), bassist Raymond Jensen (My Midnight Creeps), gitarist Cato Thomassen (Sivert Høyem), pianist Mikael Lindquist (Dum Dum Boys), fiolinist Lise Sørensen og Geir Sundstøl på pedal steel med mer. Vidar spiller selv det meste av akustiske og elektriske gitarer.

- Jeg har hatt med meg utrolig dyktige musikere og produsenter som jeg elsker å jobbe med, folk som har vært en viktig del av mitt liv som musiker og privatperson. Det var utfordrende å skulle gjøre nesten all gitarspillet selv, men jeg ville det og er i dag glad jeg gjorde det. Jeg spiller selv slidegitar på låta Robert egentlig skulle spille på. Jeg gjør det selvfølgelig ikke like bra som han ville gjort, men jeg gjør det med innlevelse og i Roberts ånd, sier han.Vil gjenspeile livet

Det forrige albumet til Bjerkvik-musikeren ble spilt inn i løpet av fire dager. Det er snart fire år siden. Nesten tre av disse årene har han brukt på å få ferdig Sleepless Songs. Det er imidlertid ikke bare tidsperspektivet som skiller platene fra hverandre.

- Begge platene er viktige for meg på hver sin måte. Den forrige ønsket jeg å gjøre litt mer dempet. Jeg hadde brutt med bandet som jeg spilte inn de to første platene mine med, og det var nødvendig for meg å stå alene. Den plata ble et vendepunkt for meg som låtskriver. Jeg fant tilbake til meg selv som musiker og jeg turnerte mye alene. Spesielt ´Stand Up´ er en viktig sang for meg, forteller Vidar.

Mesteparten av låtene på det nye albumet forsøker å gjenspeile livet slik det er og har vært for Vidar de senere årene.

- Det er en variert plate. Den går i bølger, akkurat som ting gjør i livet for øvrig. Jeg føler det er et stort spenn i sjangrer, og tekstene forsøker å si noe om realiteter, om ytterpunktene i det å være menneske.

Samtidig:

- Den inneholder også mye positivitet, mye håp. Mange av låtene handler om det å ha mot til å reise seg igjen, mot til å se fremover uansett hvor håpløst ting kan virke.

Føler seg sterkere

Erfaringene som Vidar Vang har tilegnet seg gjennom de siste årenes opplevelser, bekrefter nettopp slike betraktninger som han nevner ovenfor. Siden Robert Burås´ bortgang og en tid med utfordrende hendelser i livet, har han sakte, men sikkert beveget seg ut i fra ´mørkerommet´ med blikket rettet fremover. Han har funnet seg til rette i farsrollen og står nå klar med et album han vil skal vekke noe i lytterne. Den tunge tiden er forbi. Vidar er over på den andre siden, igjen.

- Jeg føler meg sterkere nå, og jeg er stolt over albumet jeg har laget. Det har et skarpere fokus på låter, melodier, tekster, samspillet av ulike instrumenter og selve lydbildet. Det har vært viktig å jobbe med Frode og Alex, de har skjønt hvor jeg ville hen og hjulpet meg dit. Jeg har fått større utløp for de melodiske ideene mine, eksponert meg selv mer på min egen plate enn tidligere, sier 33-åringen.

- Tanken var imidlertid ikke at platen skulle bli så atmosfærisk som den har blitt, men at den skulle bli enda mer akustisk enn den forrige. Underveis i innspillingsfasen følte både Frode, Alex og jeg at det ble nødvendig med en vidvinkel. Nattlig panoramafølelse ble et stikkord blant oss i studio, legger han til.

Stikkordet førte til en stadig utvikling av låtene og et større og mer variert lydbilde. Men også Vidars vokal er sterkere og mer direkte enn hva han har levert tidligere.

- Jeg synes den forrige plata har vakre melodier og gode tekster, men jeg synger ikke så mye ut på den som jeg gjør nå. Det er mer kraft denne gangen, sier han og utdyper:

- Vokalen er mer uttrykksfull. Jeg stod der under innspillingen med en kropp fullastet av ulike følelser, og jeg synes det høres godt i måten jeg synger låtene på denne gangen. Det var mye som måtte ut.

Samarbeid med Mike Scott

Vidar Vang omtales ofte som en artist innenfor sanger- og låtskriversjangeren, noe som er naturlig med inspirasjonskilder som blant annet Hank Williams, Bob Dylan og Bruce Springsteen. Samtidig har han alltid hatt denne tiltrekningen mot den folkelige entusiasmen man ofte finner blant irske musikere, aller mest blant et av hans store idol, Mike Scott og The Waterboys. I omtrent samme tidsrom som Vidar spilte inn demoer til Sleepless Songs og spilte dem for Robert, satt han på MySpace-siden til den irske gruppen. Han tok en sjanse:

- Jeg var inne på MySpace-siden til The Waterboys og så at den var logget på. Jeg vet at Mike Scott er veldig aktiv på bandets nettressurser, så jeg tenkte faen heller og sendte en mail om han kunne høre på noen låter. En time senere fikk jeg svar.

Det var fra Mike Scott selv:

- Han sa han likte ´Stand Up´ spesielt godt. Det var en nydelig sang, og han kommenterte detaljert lyden og bruken av instrumenter, sier Vidar.

- Dermed ble jeg sittende og chatte med ham. Jeg spurte om han ville høre på noen demoer og komme med innspill. Det ville han, så jeg sendte ham låter og han kom med ideer til hvordan jeg kunne videreutvikle dem, fortsetter han og legger til:

- Slik ble Scott en slags sparringspartner i låtskrivingsfasen, enten ved et såkalt ’sign of approval’ eller ved gode innspill.

Vidar opprettholdt kontakten med Scott, traff han backstage på Norwegian Wood sammen med Frode Jacobsen i juni 2007, og befant seg senere på høsten på turné som support for bandet i Norge.

- For meg og Frode, som digger The Waterboys, var det jævlig kult å få møte Mike Scott. At han kommenterte låtene mine og tok meg med på turné var stort. Tilbakemeldinger fra Mike Scott er mer verdifullt for meg enn terninger, sier han.

Gleder seg til lansering

Knappe to uker før lansering sitter Vidar på Petrus Café ved Sofienbergparken i Oslo og tenker tilbake på tiden som har gått siden han satt på balkongen sin rett oppe i gata og lyttet til demoene sammen med Robert. Alt som har skjedd, hvordan livet ble snudd på hodet og hvordan han har kjempet for å holde begge hendene på rattet. Samtidig tenker han på hvor privilegert han er som kan bruke musikken til å fjerne seg fra skygger som truer, fra mørkets knyttneve, men også som et redskap til å komme seg videre, ikke bli stående fast. Tre tøffe år har det tatt å få Sleepless Songs klar for utgivelse. Nå skal det skje, anmeldere skal vurdere, og folk skal lytte til det han har laget. Vidar tar seg en slurk Frydenlund og sier:

- Dette er et fullblods album som jeg brenner etter at folk skal høre. Jeg har puttet meg selv så mye inn i låtene at det vekker store følelser når jeg hører på dem i dag.

Og:

- Helt ærlig så er ikke terninger og salgstall fokuset mitt. Det viktige er at plata betyr noe for lytteren.

For det er det Vidar ønsker med Sleepless Songs; at den skal gi lytterne gode opplevelser, både fra plate og scene.

- Jeg gleder meg vilt til plata kommer ut. Det blir spennende å spille låtene live for publikum. Jeg spilte fire låter på Parkteatret under by:Larm og det klødde etter å spille mer. Jeg er klar nå.NB! Vidar Vangs nye album, Sleepless Songs utgis mandag 8. mars. Onsdag 10. mars kan du se og høre Vang fremføre låter fra albumet på Internasjonalen i Oslo.


Alle foto av Julia Naglestad/ B13.no for Musikknyheter.no

Vidars mixtape på Spotify

Vidar Vang på Myspace
Vidar Vang på Facebook