The Cubical kommer tilbake til Oslo for å spille på Revolver fredag 29. oktober. Sammen med The Cubical denne aftenen i Musikknyheters regi, spiller også norske Phone Joan.

- Jeg synes Phone Joan låter tøft! Det blir interessant å møte dem og se dem live. Det blir garantert en strålende kveld, sier gitarist Alex Gavaghan.

Bergen som Liverpool

I tillegg til Oslo, spilte The Cubical i Trondheim og Bergen under miniturneen i april i år. Til Stavanger kom aldri bandet seg på grunn av asken fra Island, noe som også førte til at de ble Osloboere en ukes tid.

- Turen til Norge ble jo noe annerledes enn vi hadde regnet med på grunn av vulkanutbruddet på Island. Det var synd vi ikke fikk spilt i Stavanger, men samtidig var det morsomt å henge ut i Oslo. Jeg likte byen, sier Gavaghan og forsetter:

- Jeg synes Norge var kult på flere måter. Oslo minnet meg litt om London. Publikum er som regel rolige og lydhøre mens du spiller, og entusiastiske etter hver låt. Etterpå kommer de bort til deg og sier at det er en av de beste konsertene de har vært på.

Også vokalist Dan Wilson trivdes i den norske hovedstaden.

- Oslo var fantastisk! Vi møtte masse interessante mennesker og fikk sjekket ut flere spennende steder, som for eksempel Mono, Parkteatret, Bonanza og Revolver. Gleder meg til å spille på Revolver. Virket som en kul klubb, sier Wilson.

Selv om Oslo var inkluderende, var Bergen mer som hjemme for Liverpool-bandet.

- Før vi kom til Norge ble vi fortalt at Bergen var litt som i Liverpool og jeg kunne helt klart se sammenligningen. Publikum var mindre reservert, det var utsolgt og 250 spinnville fans i nitti minutter, sier Gavaghan.

- Vi håper vi kan komme tilbake til Bergen, men bergenserne får komme til Oslo denne gangen å se oss, legger han til.

Album i salg på Big Dipper

I hjemlandet blir oppmerksomheten rundt The Cubical stadig større. Tidligere ”kaptein” for Oasis, Noel Gallagher, har for eksempel sagt at et av bandene han liker best i England for tiden er The Cubical.

- Dave Sardy, som produserte debutplata vår, har produsert flere Oasis-album. Han sa Noel var stor fan av oss og likte å se oss live. Det var moro å høre, sier Gavaghan.

I tillegg til England, begynner også andre land å oppdage den nye lyden av Liverpool. I sommer spilte de på Azkena Rock Festival i Baskerland i Nord-Spania med blant annet Bob Dylan og Chris Isaak på plakaten. Til neste år blir det en lengre turné i Spania. Også ved undergrunnscener i USA, Nederland og Australia er nysgjerrigheten omkring bandet stigende. Debutplata, Come These Crippled Tunes, er nå ute på det australske markedet og har mottatt strålende anmeldelser. I Norge er albumet å finne på Big Dipper i Oslo og i digitalt format fra 15. november.

- Det er bra at vi får albumet tilgjengelig i flere land og at flere får muligheten til å høre oss. Vi holder på med oppfølgeren til ´Crippled Tunes´ og regner med utgivelse i februar neste år. Da håper vi også å komme tilbake til Norge og spille flere steder, sier Wilson.

- Vi skulle gjerne hatt albumet tilgjengelig på vinyl. Det hadde passet utmerket i det formatet. Lørdag 30. oktober gjør vi en spillejobb i butikken til Big Dipper i Oslo. Det blir interessant, legger han til.

Kulturen overlever

Flere har utpekt The Cubical som et band som kan ta musikkbyen Liverpool i en ny retning. Bandet representerer i hvert fall en helt ny beat sammenlignet med mye av det byen har eksportert de siste årene. I byen ved Mersey er det imidlertid slik det alltid har vært; hett på konsertfronten.

- Liverpool er som en feriecamp for band. Det er alltid noe som foregår og alt ønskes velkommen og blir lett tilgjengelig, sier Gavaghan.

- Byen har alltid vært, og vil alltid være, en vibrerende musikkby. Det dukker hele tiden opp nye band og undergrunnslokaler, om så for bare et par måneder, sier han og blir oppriktig lei seg når han hører at Garage i Oslo stenger dørene i desember:

- Det er synd at ikke slike steder får fortsette å eksistere. Det er viktig for band som vil vise seg frem og for publikum som vil sjekke ut band og gå på konserter. Slike scener er viktige for mangfoldet, sier han.

Men:

- Kulturen finner alltid en løsning, er han overbevist om.

Sjekk ut The Cubical og Phone Joan live på Revolver i Oslo fredag 29. oktober.