Lukestar ga i forrige uke ut skiva Taiga til strålende kritikker, og legger snart ut på norgesturné. Vi tok en prat med vokalist og frontmann Truls.


Gratulerer med nytt album!

- Takk! Det føles veldig bra, det har vært en lang ventetid siden sist.Vi har jobbet fryktelig mye med denne plata, jeg har aldri jobba så mye med noen ting i hele mitt liv. Den har vært underveis i to år.

Etter å ha vært fraværende på musikkscenen de siste par årene spilte Lukestar nettopp til stor jubel på by:Larm og Lydverket, og snart blir det norgesturné?

- Ja. Vi gleder oss til å dra på turné og spille nytt materiale og ikke bare spille en halvtime med litt nytt og litt gammelt materiale.
Konsertene fremover blir bare oss, med et publikum som vil ha folkefest og ikke bare showcase. Vi har jo singelen Flying Canoes som folk har hørt pluss en låt vi ga ut som gratis nedlasting, men det er det eneste publikum har fått høre. Vanligvis har vi pleid å spille masse konserter og deretter spille inn platene og så spille låtene videre, men nå har vi ikke spilt noenting, så vi er litt nervøse for konsertene.

picture

Den nye skiva heter Taiga og er kalt opp etter barskogbeltet som går tvers over Nord-Europa, inkludert Norge. Hvorfor kalte de opp plata etter dette?

- Fordi det er et borealt barskog-belte som gir like mye oksygen til verden som regnskogen gjør. Jeg synes det er kult å sette fokus på ting som i utgangpunktet er veldig norskt, men som er veldig obskurt og noe ingen egentlig vet hva er. Det er bare å gå på Wikipedia så står det masse om det der, men det er veldig få som vet at vi lever midt i et innfløkt økosystem som faktisk kan sammenlignes med regnskogen.

- I tillegg liker jeg naturen og jeg liker geografi, også fant vi ut at vi skulle bruke disse tegningene... Designeren vår har en bror som jobber som rørlegger i Mo i Rana, og som er utrolig flink til å tegne. Da han var liten på 80-tallet tegnet han disse tegningene som vi har på coveret og ga dem til designeren vår i gave. Vi har svære bannere som vi skal ha på konsertene med disse bildene på. Han kom med den ideen og så hadde jeg tenkt på Taiga lenge… Det er en intuitiv greie. Man kjenner på hva som føles bra. Ting faller på plass.

Med platenavn etter Taigaen og en tiur på coveret er natur en tydelig rød tråd. Er det som regel der inspirasjonen kommer fra?

- Det er en stor inspirasjon for meg å gå i skogen og jeg har behov for å ha x antall dager på barmark hvert år. Det har jeg hatt hele livet og liker det veldig godt, jeg er en friluftsmann visse deler av året. Jeg får dessverre ikke vært ute i skogen nok, men de siste åra har det blitt mer fordi vi ikke har spilt så mange konserter. I fjor var jeg ute på tur over en måned til sammen!

Flying Canoes er første singel ut fra Taiga. Kan du fortelle oss litt om den?

- Flying Canoes er den låta på skiva jeg brukte minst tid på, den kom veldig fort. Det er det som har blitt hitten, og er en låt som jeg er veldig fornøyd med. Jeg følte det med en gang jeg laget den. Jeg viste en tidlig demo til faren min med bare gitar og vokal, og han sa med en gang: "Dette er det beste du har laget – dette blir jævlig bra", og det er en god indikator.

- Teksten handler om indianere og at vi må se bakover, istedenfor bare å se fremover og løse problemer ved å se inn i fremtiden. Jeg tror vi må se litt tilbake og ta lærdom av de som faktisk var alliert med jorda. Vi tror vi eier jorda, men urinnvånerne som levde før oss og som levde i pakt med den hadde ikke det eierskapet til den, de følte seg heldige fordi de fikk lov til å være her og leie plass. Jeg har lest bøker om indianerkulturens generelle holdning til alt fra sorg og sjalusi til hvordan de behandler ting i samfunnet som tar helt knekken på oss.

- "Flying Canoes" er tatt fra Helge Instads "Pelsjegerliv" fra 1931; Før indianerne møtte pelsjegerne og den hvite mann så de fly på himmelen og kalte dem flyvende kanoer - flying canoes.

picture

Det blir festivalsommer på Lukestar i år, med opptredener på blant annet Øyafestivalen og Roskilde:

- Jeg gleder meg veldig til å spille på Roskilde. Og Øyafestivalen, selvfølgelig. Vi har spilt på Øya tre ganger så jeg gleder meg veldig til det. Øya er veldig spesielt, men det er vår første gang på Roskilde.

- Jeg har vært på Roskilde før og det er helt surrealistisk at vi selv skal spille der. Det kan sammenlignes med å vinne Spellemann! Det var helt vill jubel - bortsett fra at jeg ikke jubler, jeg blir helt stille - men Yngve, makkeren min jubla. Jeg ble skikkelig skikkelig glad. Det er veldig flott. Det er den største livedrømmen, og vi er veldig stolte av det.

Wimp skal som første streamingplattform legge ut bootleg-konserter, og Lukestars Rockefellerkonsert 8 april er første konsert ut i bootlegserien.

- Sånn jeg har forstått det vil Wimp satse på oss fordi vi passer inn i profilen, vi er aktuelle med ny plate og vi skal spille på Rockefeller hvor det er god lyd. Jeg synes det er kult.

- Jeg ser på streaming som kringkasting, som en radiokanal vi ikke får Tono fra. Vi har jo aldri tjent fryktelig mye på det her uansett, og så lenge masse folk hører musiken vår er jeg glad. Vi har et mål om å nå ut til så mange mennesker som mulig uten at det må gå på bekostning av musikken, så jeg har ikke noe imot streaming. Det er dårlig at det er mye rot med deler av streamingmarkedet og at man ikke blir lønnet. Det er ikke noe penger i det og selv om man har skyhøye antall avspillinger, er det bare symbolske summer man får. Det med streaming er en positiv og bra greie - det er bare veldig kjipt at de ikke kan gjøre det på en ryddig måte, men Wimp klarer det.

- Alt skal skje fort nå for tiden, hvis man ikke er tilgjengelig på en plattform så kan det hende at personen som leter opp musikken din aldri hører på den igjen. Det er et sjansespill å ikke være tilgjenglig på alle plattformer. Er det et band man er interessert i, men man ikke får låta med en gang, går det fort i glemmeboka.

Største ønske for 2011?

-Jeg ønsker meg et fredelig år uten stress. Minst mulig stress. Det er min største utfordring i hverdagen, at jeg stresser for mye og blir fort stressa. Jeg har det veldig bra når jeg ikke stresser. For bandet ønsker jeg at festivalsommeren blir tettpakka og at vi får en bra konsert på Roskilde. Og at det ikke ryker en bass-streng for vi pleier ikke å ha med en ekstra bass.

Hør hele albumet her:
Se videoen til Flying Canoes her:Foto: Jørgen Gomnes og Steffen Oftedal


Lukestar Offisiell Side
Lukestar på Myspace