Året vi snart legger bak oss har vært svært interessant for Kitchie Kitchie Ki Me O. Bandet har gitt ut sitt første album og spilt på sentrale festivaler. I januar 2012 har Alex Kloster-Jensen og co blitt invitert til Ørkenfestivalen i Nord-Mali.

- Det har gått over all forventning. Vi har mottatt strålende kritikker for både albumet og konserter, og vi har spilt på mange flotte festivaler, som for eksempel Roskilde i Danmark, Øya i Oslo og Bukta i Tromsø, sier gitarist, vokalist og låtskriver Kloster-Jensen til musikknyheter.no.

Konserten på Rockefeller førstkommende fredag blir en verdig avslutning, men bandet har likevel ikke tenkt å hvile etter det.

- Rockefeller 2. desember blir en grandios turnéavslutning og en oppsummering av det vi har gjort hittil. Det blir også en utgivelse av albumet i deluxe-versjon som inneholder livespor fra Roskilde og Øya og remikser. Samtidig kommer vi til å forandre på en del og prøve ut noen nye låter. Det blir en festaften som også inkluderer The Pirate Love, sier Kloster-Jensen.

- Vi er ellers ganske opptatt og kommer til å spre noen overraskelser i løpet av desember. På nyåret starter vi også innspilling av ny plate, sier han.

I januar 2012 har Kitchie Kitchie Ki Me O dessuten blitt invitert til Mali for å spille på den anerkjente festivalen i ørkenen nord i landet.

- Det blir selvfølgelig et høydepunkt, sier Kloster-Jensen og forteller om hvordan interessen fra festivalledelsen dukket opp:

- De så oss på Øya og skjønte vel at dette også kunne funke på festivalen ettersom vi har en del elementer man også finner i malisisk desertblues. På den annen side låter nok vi mer som en hard saharisk sandstorm, sier han og legger til:

- Dessuten er det perkussive og dronete utrykket, og mye av gitarspillet, inspirert av malisiske artister som blant annet Ali Farka Touré. Vi er jo ikke et band som prøver å spille desertblues fra Mali, men vi er veldig inspirert av denne typen musikk, ikke minst amerikanske Dr. Johns "Gris Gris". Likevel: Vi er hvite europeiske menn og i ryggmargen har vi nok mer til felles med band som Primal Scream og The Fall for eksempel. Desertbluesen er bare en del av hva heksegryten Kitchie Kitchie Ki Me O består av.

Kloster-Jensen legger likevel ikke skjul på at det er motiverende å bli booket til festivalen.

- Det er jo en gylden anledning for oss til å plukke opp triks og knep direkte fra kilden. Det er heller ikke ofte man får sjansen til å spille under åpen himmel i ørkenen, selv om jeg ikke kan si at det er en drøm som går i oppfyllelse ettersom det aldri har falt meg inn.

picture

Kitchie Kitchie Ki Me O skal også etter planen gjøre et samarbeid med en gruppe fra Mali som heter Amanar. Bandene skal blant annet spille en konsert sammen og i forkant jobbe under ledelse av en musikalsk leder fra landet. Kloster-Jensen gleder seg.

- Jeg ser frem til å oppleve stemningen og spille sammen med andre musikere. Det blir moro med sporadiske jamsessioner. Under festivalen er det også en hyllest til Ali Farka med diverse musikerer, blant annet sønnen hans Vieux Farka Touré og flere andre musiker som for eksempel Diabaté. Tinariwen spiller også og det dukker sikkert opp noe man blir overrasket over.

Utfordringen til Kitchie Kitchie Ki Me O er derimot at Utenriksdepartementet (UD) fraråder nordmenn og andre turister å reise til området.

- Det stemmer at det foreligger et offisielt reiseråd for Mali. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Mali nord for Niger-elven fra Mopti. Dette inkluderer provinsene Kidal, Gao, Koulikoro, Segou, Timbuktu, grenseområder mot Mauritania øst for Nioro i Kayes-provinsen og nordlige deler av Mopti-provinsen, sier Rådgiver ved UDs operative senter, Bernt Størsrud.

- Det kan legges til at det nåværende norske reiserådet samsvarer med reiserådene til blant annet Sverige, Danmark, Storbritannia og Frankrike. Det er ingenting som tilsier at dette reiserådet vil oppheves, gitt at situasjonen i Mali dessverre blir stadig mer uoversiktlig og usikker, sier han.

Fra festivalens websider heter det også: "We highly discourage trying to reach the festival on your own, as it can be difficult and potentially hazardous traveling alone without an expert guide or driver".

Kloster-Jensen er klar over situasjonen, men håper på en løsning.

- Den siste tiden har det vært en økende grad av trusler mot vestlige statsborgere som oppholder seg i disse områdene. Det har vært kidnapping og drap, så det er klart vi vurderer risikoen. Situasjonen tilspisser seg og vi må diskutere sikkerheten med festivalledelsen og den malisiske hæren. Vi kan være et fristende mål, selv om sikkerheten rundt selve festivalen skal være god, sier han og legger til at ingenting ennå er avgjort.

Foto Alex Kloster-Jensen med gitar: Tommy Bjerke.






Mer om KKKMO her.
Mer om Ørkenfestivalen i Mali her.