Bendik Brænne albumdebuterte i 2013 med ”How To Fake It In America” som ble belønnet med Spellemannpris, og han ble bl.a. booket til Øyafestivalen.

I morgen kommer oppfølgeren, som har fått tittelen ”Do You Know Who I Think I Am”. Den storslagne singelen ”Down The Line” ble umiddelbart listet på P1. Brænnes country-pop låter fremdeles friskt og fengende, med elegante nikk til storheter som The Band, Wilco og Big Star.

Brænne er også en populær studio- og livemusiker med saksofon, ved siden av sitt eget soloprosjekt, hvor saksen ikke står så mye i fokus. Han bidrar som studiomusiker på hele fem andre album som slippes nå i oktober.

Bendik Brænne er nestemann ut i vår ferske spalte hvor vi snakker med musikere om instrumentene de liker best.


Hva er ditt favorittinstrument?

- Det får vel nesten bli tenor-saksofonen min det da. Jeg har en Selmer serie 3 fra 2000-tallet som jeg er veldig glad i.

Hvor og når kjøpte du det?

- Jeg trengte en ordentlig tenor når jeg skulle begynne på videregående. Fram til da hadde jeg fått lånt meg en, og det begynte å bli litt drøyt. Fattern, søstra mi og jeg dro på tur til rue de Roma (Roma gata) i Paris. Der ligger det mange saksofonsjapper, og blant haugevis av horn fant jeg min.


Hvorfor liker du akkurat dette instrumentet så godt?

- Det er ikke så lett å si. Jeg likte bare hvordan det føltes når jeg prøvde det. Etter noen år med mye spilling blir instrumentet en forlengelse av deg selv og nå er det uerstattelig for meg. Jeg har prøvd å bytte det ut mange ganger. Tenkt at det finnes noe enda bedre der ute, men jeg ender alltid opp med å like den gamle best.


Hva er det kuleste tilleggsutstyret du har til dette?

- Jeg har et lite etui til flisene mine som ser ganske rått ut. Jeg fikk det bygd fra en fyr i Canada. Det er i tre, og har plass til fire fliser. Det kostet masse spenn, men jeg har aldri bruk for det og det er helt meningsløst i mitt tilfelle. Bortsett fra det, så har jeg ikke så mange gadgets.

 photo bendikbraelignne_zps3958f283.jpg
Foto: Frode Skjold


Hvor gammel var du da du begynte å spille?

- Jeg begynte å spille klarinett i skolekorpset i syv års alderen, og senere gikk jeg over til å spille saksofon. Så jeg var vel rundt 10, 11 år da kanskje.


Har du modifisert instrumentet ditt eller er det i sin originalforfatning?

- For noen år siden klarte jeg å bøye halsen under en spillejobb, så den har jeg byttet ut med en annen Selmer hals. I sølv. Munnstykket er en annen historie. Jeg har sikkert 20 stykker liggende i en boks, men akkurat nå bruker jeg et Berg Larsen 120/3 SMS. Jeg har spilt på det lenge og jeg tror det kommer til å vare en stund. Fint til mitt bruk, som man sier.


Kan du å reparere instrumentet ditt selv hvis det går i stykker?

- Jeg kan gjøre enkle reparasjoner selv, men det er kun hvis jeg må. Er man lenge på tur kan man med fordel ta med litt diverse skrutrekkere og lim, men nei, jeg er ofte innom sax-reperatør Marcin på Schlagerforlaget. Jeg har enda ikke lært meg å rette ut bulker.

Foretrekker du nye eller brukte instrumenter - og hvorfor?

- Jeg foretrekker brukte, men det kommer jo selvfølgelig an på hva du kjøper. Nesten alle saksofonene mine ble kjøpt nye, men jeg foretrekker (med unntak av mine) å spille på gamle instrumenter. Det er en klisjé å si det, men brukte instrumenter har ofte «sett» mer. Man får følelsen av at de gir deg mer motstand, og derav også kan oppnå mer. Jeg har en sopran-saksofon fra 1924 som er så sur at du ikke vil tro det, men den låter fantastisk om du er villig til å jobbe med den.


Har du noen andre instrumenter i tillegg til dette?

- Ja, jeg har jo endel liggende. Hjemme har jeg flere gitarer, piano og et Rhodes. Også har jeg noen fløyter, trombone, trekkspill, munnspill og diverse. Og en sekkepipe, haha.


Hvem har inspirert din spillestil mest?

- Jeg spilte i et skaband på ungdomsskolen og videregående, og vi hørte mye på The Skatalites, Liberator, Toots & the maytals, Slackers osv. Dette inspirerte meg mye i ganske ung alder, og jeg ser for meg at Tommy McCook, Roland Alphonso og Rock/RnB-saksofonister som Bobby Keys, Sam Butera, Lee Allen og Junior Walker har hatt endel å si for spillestilen min. Jeg må også nevne noen jazzfolk som Dexter Gordon, Stan Getz og Lester Young.

Hvem synes du er best i Norge på "ditt instrument"?

Norge har utrolig mange bra saksofonister, og da kanskje spesielt jazz-saksofonister. Jeg klarer ikke velge kun en, men folk som Hanna Paulsberg, Anders Grønseth, Nils Jansen, Børge Are Halvorsen og Trygve Seim har jeg hørt mye på.


Og tidenes beste?

- Vanskelig altså. Jeg klarer ikke komme på kun et navn, men de som er nevnt over er alle sterke kandidater.


Du spiller flere instrumenter, hva krever mest øving?

- Jeg øver mest på saksofon. Jeg spiller jo mye piano og gitar også, men stort sett kun når jeg skriver låter. Jeg prøver å øve litt mer gitar nå, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det. På saksofon er man avhengig av å holde muskulaturen rundt munnen intakt, og siden den forfaller fort ved å ikke holde seg aktiv prøver jeg å øve litt innimellom slagene.

Her er en smakebit fra albumet som slippes i morgen, hvor Brænne blant annet spiller på saksofon.Konserter:

16.10. Oslo, Parkteatret

24.10. Bergen, Madam Felle

25.10. Sandnes, Tribute

26.10. Mandal, Sjøboden

29.10. Trondheim, Familien

30.10. Tromsø, Driv

31.10. Bodø, Sinus

01.11. Brønnøysund, Kred

14.11. Porsgrunn, Ælvespeilet