Nederlanske Dotan Harpenau slapp tidlig I år sitt andre studioalbum 7 Layers som gjorde umiddelbar suksess i hjemlandet. Her til lands er han best kjent for låta home som har sneket seg inn i norske radioarkiver. Mandag var han i Oslo for å spille en showcase på kulturhuset sammen med Irske Hozier, og slo i den anledning av en prat med Musikknyheter.

Til tross for at dette er Dotan’s første konsert i Oslo, kan det virke som om Norge ikke er så langt unna "Home". Han forteller at han har hentet mye inspirasjon her, både gjennom land og natur, men også gjennom norske artister.

- Jeg elsker å være i Norge. Det er mørkt og stemningsfullt og hjelper deg å komme inn i et bestemt modus. Jeg har faktisk skrevet i Norge sammen med Thomas Dybdahl. Jeg sendte han noen demoer og sa jeg ville elsket å jobbe med ham. Vi ble ganske gode venner og skrev et par låter sammen som ikke nådde plata. Han er virkelig en inspirerende fyr og jeg ble litt «starstruck».

- Vi skrev en sang som jeg vanligvis spiller live og den kommer sannsynligvis på en fremtidig plate. Jeg skriver de fleste sangene selv med et par unntak. Jeg fikk også skrevet en låt med Martin Sjølie (Maria Mena, Bertine Zetlitz).

7 layers er ikke bare et stort musikalsk steg opp fra første plate, det er også en ærlig å rå formidling av egne opplevelser, følelser og problemer. Med et klart bilde av hvordan plata skulle bli, satt Dotan opp et hjemmesnekret studio i sin egen stue og spilte inn plata.

- Vell, naboene var ikke veldig begeistret. Det flotte ved det var friheten til å spille inn en låt når jeg ville, om det så skulle være klokka 4 på natta. Jeg ville heller ikke ha plata så ren og overprodusert, men heller rå og ærlig. Jeg skrev noen av låtene hjemme i stua, men faktisk også et par på en ferietur i Norge. Jeg tror jeg skrev Home i Norge faktisk, eller i hvert fall en stor del av den.

Og det var først med låta home at karrieren virkelig satte fart. Med millioner av avspillinger, og blant annet prisen for årets låt i hjemlandet har låta sikret Dotan stempelet som en av de mest lovende artistene for det kommende året. Faktisk så lovende at han nådde andreplassen på Billboard's liste over de raskest voksende artistene i verden.

- For meg handler låta mest om å finne sin plass i livet og musikken. Det hendte jeg følte meg litt fortapt. Samtidig ønsket jeg å gjøre låta universal, slik at også andre kan kjenne seg igjen i den.

Det er tydelig låta treffer et ømt punkt hos mange. Videre forteller Dotan at den hyppig er blitt brukt i begravelser så vell som i bryllup. Samtidig var den Nederlands VM-låt i Brasil og en slags nasjonal sørgesang for Malaysian Airlines flight 17 som styrtet i sommer.I dag leverer Dotan sammen med sine 5 musikere et livlig liveshow. Han innrømmer at det ikke alltid har vært tilfelle og at han lenge sleit med å overvinne sitt største hinder, sceneskrekken.

- For å være ærlig var det traumatisk. Jeg likte skrivinga men hadde samtidig store problemer med å fremføre de personlige låtene for folk. Samtidig er det en stor del av jobben, så jeg var nødt til å finne en måte å nyte det på.

 photo dotanbilde2_zps63e6b012.jpg

Han forteller at han valgte å utsette seg for det skumleste han kunne tenke seg: å spille i stua til vanlige, fremmede folk. Kun han og gitaren. Det endte med drøye hundre solokonserter i hollandske stuer.

- De første gangene var forferdelige. Det var skummelt, og jeg likte det ikke. Men etter noen ganger, gikk det bedre og jeg begynte å nyte det. Da jeg startet turneen i januar, var frykten borte og jeg følte meg som en ny person.

På showcasen i Oslo viste han hvor godt han nå behersker intimkonserter ved å fremføre låta han skrev om sceneskrekken, fall, alene med gitaren blant publikum. Han gav også en smakebit på samarbeidet med Thomas dybdahl da han fremførte darkside.

Hvordan er det å få ta med musikken sin ut i verden?

- Jeg elsker det, men blir veldig bortskjemt der ute. Jeg pleide å fikse min egen lyd, noen ganger til og med bygge hele scenen selv. Nå er alt arrangert og jeg trenger bare å møte opp.

Han nevner også europaturneen som et av karrierens store høydepunkter så langt, og avslører at en ny turnè er rett rundt hjørnet.

- Vi annonserer en ny europaturnè neste uke, hvor vi blant annet skal spille i Oslo. Det blir også en del festivaler i sommer, før jeg begynner å skrive til en ny plate. Alt handler om musikken nå, og jeg vil bare spille så mye som mulig.

Albumet 7 layers være tilgjengelig i Norge fra slutten av Januar.

Dotan's hjemmeside