Musikkbibliotekar Knut Tore Abrahamsen ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek brenner for musikk, bøker og formidling. Det siste året har han dykket ned i bibliotekets musikkarkiv for å finne skjulte skatter, og får å gi besøkende tips til fordypning gjennom bøker og musikk.

- Bakgrunnen og ideen til «Dypdykk i musikkhistorien» ved biblioteket var et ønske om å lage et opplegg som kunne stimulere folk til å utforske ny musikk ved å sette fokus på forskjellige sjangre og temaer i musikkhistorien. Rett og slett plassere musikken i en kontekst eller musikalsk fortelling som igjen vil inspirere til å utforske mer musikk, sier Abrahamsen til Musikknyheter.no.

- Bibliotekene har masse musikk i sine samlinger og det er mulig å låne fra hvilket som helst folkebibliotek i Norge, opplyser han.

Et viktig element med dypdykk, er at musikken i seg selv skal «trigge» lysten til å høre mer.

- Derfor har det vært viktig å spille av lydeksempler på et skikkelig godt anlegg. Vi har blitt sponset et veldig bra anlegg av HiFi-klubben i Tønsberg. I tillegg består 50 prosent av arrangementet av lytteeksempler, så musikkopplevelsen er også helt sentralt. Totalt varer et «Dypdykk i biblioteket» i halvannen time, sier musikkbibliotekaren.

Abrahamsen jobbet tidligere ved musikkavdelingen på Bekkestua bibliotek i Bærum, og var i studietiden med i lokalradioen som formidler av progressiv rock, blant annet i programmet Uhørt på radiOrakel. Han spilte i bandet Panzerpappa og har siden videregående skole vært lidenskapelig opptatt av musikk og musikkformidling. I dag bor han Larvik sammen med familien og en pent brukt platesamling, som han selv kaller det. Dypdykk passer som gitar i forsterker for musikkformidleren.

- Jeg hadde lyst til å lage et arrangement som jeg som musikkinteressert ville elsket å komme på selv, og heldigvis har responsen vært veldig god med alt fra 20 til 55 tilhørere. Jeg har også blitt invitert til å forelese om progressiv rock både på biblioteket i Horten og Larvik, hvor det var henholdsvis 35 og 45 mennesker som dukket opp for å høre om og på denne sjangeren.

- Et av de store plussene med prosjektet er at jeg blir veldig inspirert selv av alle de musikkinteresserte menneskene som finnes, fortsetter han.

Temaene som Tønsberg og Nøtterøy bibliotek så langt har hatt er: «Progressiv rock», «Post-punk», «En gylden epoke for britisk jazz, 1960-1980», «Krautrock» og «Anthology Of American Folk Music».

Kommende arrangement er 20. april klokken 1900 og del seks i serien. Hva er temaet denne gangen?

- Temaet er spillmusikk, «Fra Sid chip til Skyrim», hvor vi får besøk av Bjørn Arve Lagim. Han har skrevet musikk til dataspillene «The Longest Journey» og «Anarchy Online». Kvelden blir delt inn i to, der del en blir spillmusikkens historie og del to et intervju med Lagim. Vi får for eksempel høre om hvordan man jobber når man skal lage musikk til et dataspill, forteller Abrahamsen.

Musikknyheter.no stilte musikkbibliotekaren ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek noen utvalgte spørsmål om hans favoritter. Her er mye å fordype seg i.

Hva var det første albumet du kjøpte?
- Tror det var «A Hard Days Night» av The Beatles eller «Boy» av U2. Begge på kassett.

Hvilket album ville du blitt stående fast i heisen med?
- «Permanent Waves» av Rush. Det har nok variasjon og detaljer, men samtidig behagelig til å ikke bli lei eller gal.

Hvilken musiker ville du vært?
- Christian Vander, trommeslager og låtskriver i Magma.

Hvilket instrument ville du tatt med deg til et øvingslokale?
- Gitar.

Hvem er de fire store for deg?
- King Crimson, Magma, Miles Davis og Art Zoyd.

Beste livealbum?
- «Hhai live» (1975) av Magma.

Beste cover?
- «Larks Tongues In Aspic» (1973) av King Crimson.

Beste soundtrack?
- «Profondo Rosso» av Goblin.

Beste låt?
- «Le Poison Qui Rend Fou, part 1» av Present, belgisk avant-prog-gruppe.

Beste coverlåt?
- Happy Family spiller en coverversjon av Daniel Denis-låta «Bulgarian Flying Spirit Dances» (på samleplata «Unsettled scores»).

Beste musikkbiografi/bok?
- «Our Band Could Be Your Life: Scenes from the American Indie Underground 1981-1991» av Michael Azerrad. Fantastisk engasjerende og velskrevet bok om en spennende musikalsk periode. Jeg måtte bare sjekke ut all musikken!

Beste musikkdokumentar?
- «Beyond The Lighted Stage», dokumentar om Rush. Snakk om likandes og jordnære helter!

Beste konsertopplevelse?
- Magma live i London cirka 2001, der de spilte hele «Theusz Hamtaahk»-trilogien. Vi var også så heldige å få intervjue dem i forkant.

Beste musikkvideo?
- «Money For Nothing» av Dire Straits. Helter fra barndommen som fortsatt låter fett!




Les mer om Tønsberg og Nøtterøy bibliotek her