Det er mye som skjer rundt Bergensartisten Frøder for tiden. For en drøy uke siden stod hun på Øyas Hovedscene for aller første gang - i dag er debutalbumet ute.

- Jeg svettet som en gal, smiler Frøder på spørsmål om hvordan hun ser på Øya-opptredenen nå, en uke etter.

- Det var så langt å løpe fra side til side.
- Men jeg hadde med meg 4 engler på scenen som hjalp til med perfekte moves og perfect pitch, legger hun til.


Etter over to år med hard jobbing er debutalbumet Frøder nå endelig ute.

- Hva slags følelser har du rundt det, er du spent og nervøs eller bare gleder du deg til å få det ut?

- Jeg har vært vanvittig overrasket over oppmerksomheten det har fått, det hadde jeg ikke trodd. Ellers gruer jeg meg til dårlige anmeldelser, gleder meg til gode anmeldelser, og har ikke tenkt så mye på det utenom det.


Frøder alias Katrin Frøder Standnes har stadig vært aktuell med nye låter de siste årene. Fem singler fra albumet har kommet ut med jevne mellomrom. Blant dem Over the Sea, Keep forever og Speed of Sound, som alle har fått bred rotasjon på P3.
- De resterende låtene er låter jeg har elsket å skrive. Virkelig. De er ikke skrevet som singler i det hele tatt, men bare som et rent uttrykk eller et minne, forklarer hun.


24-åringen legger imidlertid ikke skjul på at det har vært en lang og slitsom prosess å få ferdig albumet. På Facebook skrev hun for noen dager siden at dette har vært det vanskeligste hun noen gang har gjort.


- Uff, ikke spør. Jeg hadde ikke anelse om hva jeg bega meg ut på!


Første gang vi ble kjent med Frøders særegne stemme var på låten Stockholm Syndrome, som hun og CLMD fikk en kjempehit med i 2013.

Nylig bidro hun også på CLMD-låta Phoenix.
Nå er det imidlertid et nytt samarbeid på trappene - med den andre halvparten av CLMD, Carl Louis. Etter at han og Martin Danielle skilte lag i 2014, har Louis gjort suksess sammen med ARY.

- Akkurat nå er jeg på vei til gigg med Carl Louis. Carl og jeg er også i gang med å gjøre noen snertne saker sammen i studio, forteller hun.


På hjemmebane går det selvsagt også mye i musikk. Spesielt når man bor i kollektiv sammen med Frida Amundsen og den tidligere trommeslageren i Frk. Fryd, Julie Enger Børresen.

- Frida og Julie er to dyktige og kunnskapsrike damer med masse erfaring fra bransjen, for ikke å glemme to helt ville låtskrivere på hver sin unike måte. Jeg ser opp til dem begge to. Så ja, de er mine "muses", sier hun.


Neste uke spiller Frøder på Elvefestivalen i Drammen, før turen går til Bergen og Trondheim i september.

- Så gleder jeg meg til å få tatt en tur på Ikea, det har vært så travelt med gigger og plateslipp i så lang tid nå. Jeg trenger virkelig en tur på Ikea, smiler Frøder.


Foto: Pål Laukli.