Norge er et land som elsker musikkfestivaler. Fra massive folkefester til intime begivenheter, festivalen har en sentral posisjon i den norske konsertindustrien. En av de litt mer intime festivalene som finner sted i løpet av året er Larvik Gitarfestival. Det er en festival som har tilbudt en litt unik opplevelse til gitarfrelste konsertgjengere i syv år, og den 24-26 mars er de klar med åttende utgave.

En som er veldig fornøyd med festivalen sin åttende plakat er Atle Rasmussen, en av arrangørene bak det intime arrangementet. Vi tok oss en prat om årets festival, og han snakket med glede om den nyeste utgaven. Med kun 300 billetter til salgs beskrev han arrangementet som "den lille festivalen med de store artistene."

Det er en beskrivelse man trygt kan si passer, da festivalen nok en gang varter opp med gitarvirtuoser, legender, og mer ukjente skatter som venter på å se dagens lys. Øverst på plakaten finner vi Paul Gilbert. Den amerikanske gitarvirtuosen har hatt en travel karriere, da han har vært grunnleggende medlem av både Mr. Big, og Razor X, ved siden av en lang solokarriere.Selvom Gilbert's mest kjente utgivelse er balladen To Be With You med Mr. Big må man ikke tro at det bare er søtsaker han kommer med. Gjennom karrieren sin har han gjort seg såpass bemerket som en teknisk sterk og rask gitarist at GuitarWorld rangerte han som en av de 50 raskeste gitaristene gjennom tidene.

En annen gitarvirtuos på vei til Larvik er Tosin Abasi, en av grunnleggerne av det instrumentale progmetal bandet Animals As Leaders. Dette er teknisk metal på høyt nivå, og Abasi kommer til Larvik for et sjeldent Norge's besøk.Enda sjeldnere er gitarlegenden Mike Keneally. Keneally, som tidligere har spilt med Joe Satriani, Frank Zappa, og Steve Vai, har også en lang karriere som soloartist. Konserten i Larvik blir et eksklusivt møte med Keneally i Norge, og Europa generelt, da han ikke har noen andre europeiske datoer planlagt for 2017.Med avtaler som Mike Keneally sin eksklusive opptreden på Larvik festivalen påpeker Rasmussen at "Vi liker å gjøre det litt ekslusivt". Samtlige internasjonale artister som skal spille på festivalen har Larvik som eneste Norges besøk for året.

Han går videre til å si at "I år har vi prøvd å vreie det mer mot den genuint gitarinteresserte mannen/kvinnen i gata." Dette er en endring fra tidligere utgaver hvor festivalen har hatt mer kommersielt populære norske band som Unni Wilhelmson og Farmer's Market. Den nye strategien har hatt en positivt innvirkning, da han sier "Vi har solgt mye mer på forhånd nå enn det vi gjorde i fjor, så det ser ut som at vi har gjort noe riktig."

Tiltross for festivalen sin intime størrelse så har de vekt oppsikt både nasjonalt og internasjonalt. Etter litt motgang i begynnelsen får festivalen nå forespørsler fra artister som ønsker å spille på arrangementet. Som Rasmussen sier "Det tok litt tid å komme dit vi er nå, både nasjonalt og internasjonalt. Jeg husker til å begynne med når vi skulle booke artister så fikk vi ikke noe svar engang, men nå ramler det mail inn med tilbud fra artister. Jeg må jo si at det er den største overraskelsen at vi nå kan plukke så å si på øverste hylle når det gjelder gitarister i verden."

Arrangørene har derimot fortsatt god kontakt med bakken, og lar seg ikke rive med av det økende trykket fra internasjonale stjerner som ønsker å spille på festivalen. "Vi prøver å holde nivået. Vi tenker alltid på året etter, vi vil prøve å ha en progresjon i line-up/artister."

Ved siden av store artister tilbyr festivalen også et bredt spekter av musikalske stiler. "Vi har blues, klassisk, jazz, rock, vi har det meste. Vi prøver å få med det meste av gode sjangere. Det er en policy vi har" sier Rasmussen.

En av årets jazz band er Alex Skolnick Trio. Skolnick, som er bedre kjent som gitarist i thrash metal bandet Testament, kommer til Larvik med sideprosjektet sitt. Her spiller han og hans bandmedlemmer blant annet jazz versjoner av kjente rockeklassikere. Dette er en unik mulighet til å se metalstorheten i en betydelig mer intim setting.For å tilby de litt yngre gitarelskerne en mulighet til å se storheter i en så intim setting selger festivalen spesielle billetter for de under 18. Disse passene er gjeldene på lørdag 25. mars før kl 20.00, og hele søndagen.

Festivalen finner sted på Bølgen Kulturhus i Larvik fra fredag 24. mars til søndag 26. mars. I tillegg til de musikalske begivenhetene er det også en gratis gitar utstilling og messe. All informasjon rundt festivalen sitt program og billetter kan finnes på deres hjemmeside: http://www.larvikgitarfestival.com/