Hajk høres svensk ut. Et barneprogram fra Sverige. Noe Norge rundt-aktige greier, som ikke er Norge rundt-aktig i det hele tatt egentlig. Det er kanskje den samme stemningen i programmet. Et jovialt program om en fyr som lager ubåter i flasker, for eksempel. Johan, svensken i bandet, skrev det ned. "Hajk". Det så bra ut. Det svenske ordet for å dra ut på tur.

10. februar slapp Hajk sitt kritikerroste selvtittulerte debutalbum, og Hajk ble umiddelbart et band som mange i musikkbransjen mener virkelig vil prestere i 2017. Vi i Musikknyheter har tidligere gitt dem pallplass over artistene vi har høye forventninger til det kommende året, og allerede før plata Hajk kom ut hadde bandet spilt på blant annet Øyafestivalen.

- Da vi ga ut Medicine og skulle spille på Øya var det bare Johan, Preben og jeg fra bandet som var med, men vi ville at Sigrid skulle synge med på låta, så ble hun med å synge på alle låtene. Så tenkte vi på Einar, og slik ble vi satt sammen, forteller Knut Johan.




Og på Øyafestivalen var det kjempegod stemning. Det førte til at da de møttes bak scenen etter konserten så ble de «innleide» spurt om de ville være med i bandet.

- Jeg hadde hørt øvingsopptak som de andre hadde gjort i et øvingslokale og jeg synes det var innmari kult, så jeg sa at om de trengte en vokalist så var jeg med, sa Sigrid.


Bandet har siden 2015 gitt ut låter som har endt opp med å bli debutalbumet. Musikken har i løpet av de to siste årene gått fra å ha et «rått» lydbilde til at de på vellykket vis har lagt inn flere detaljer som gjør musikken mer raffinert.


Mange la merke til den første singelen Medicine i den suksessfulle TV-serien «Unge lovende» som på moralsk vis skildrer tre jenter i 20-årene som slites mellom gleder og krav ved å være både ungdom og voksen. Hajks fengende drømme-pop, beskrevet som en kombinasjon av kommersiell pop, indiepop og soul, passer utmerket i den sammenhengen, og målgruppen er jo (blant annet) folk i akkurat denne aldersgruppen.

- Vi har ikke kalkulert hvem vi skal «treffe» sånn egentlig, men vi har inntrykk av at det funker for 16-åringer og samtidig alle mellom 20 og 40 år. Vi synes det er viktig å treffe de unge, og vi tror 20-åringene kjenner seg igjen i mange av tekstene.


Innspillingsprossesen var nærmest laberatorisk. Reagensrør og forskning. Og løping på tredemølle i etasjen over. Skiva ble ikke spilt inn i et «ordentlig» studio. De måtte ta den ene mikken de hadde for så skyndte seg å spille inn før noen i andreetasje begynte å løpe. De brukte pengene på miksing.

- Det er ikke tull en gang. På de fleste låtene har vi prøvd mange ting, mye frem og tilbake, for å finne ut hva som funker og hva vi liker best. Og nå er vi i en annen fase der vi spiller konserter med det lydbildet vi har kommet fram til, men vi vil fortsette med å eksprimentere.


De har blitt et sammenspleiset band, på godt og vondt, og har på en naturlig måte blitt gjeng som i tillegg til det musikalske samarbeidet fungerer godt sosialt også.

- Vi er opptatt av at det skal vær en trivsel når vi jobber såpass mye sammen, forteller Sigrid

- Vi er musikere som er en del av andre prosjekter som vi ikke har så sterkt eierskap til, men dette har blitt et band som vi alle satser på, sier Johan.

- Alle skal føle at de er en del av prosessen, fortsetter Einar.


De beskriver musikken som ren pop, kreativ og leken, og kanskje ikke den velbrukte sjangerbeskrivelsen «indiepop». Hva betyr indiepop? Alt kommer an på hva slags forhold man har til det begrepet, og de er ikke så sjangerbevisste selv. Men det er ingen tvil om at de har latt seg inspirere av andre. Unknown Mortal Orchestra og Dirty Projectors er noen av bandene bandet har latt seg inspirere av. Noe som for så vidt gir mening. Unknown Mortal Orchestra med sitt groovye 80-tallsnostalgiske uttrykk og Dirty Projectors som indierock band. Til tross for tydelige inspirasjonskilder oppleves Hajks sound som originalt. Et friskt pust som utfordrer den norske indiepopen.

- Vi har prøvd oss på å ikke ha så mye klang, men en ganske sånn transparent sound. Det betyr at vi vil at man skal kunne høre alle elementene. Vi har ganske mange ingredienser i «gryta» men man skal kunne høre alt. Vi vil at det skal låte raffinert og tight. Vi prøver å få ut det som er låta, og ikke så mye mer. Om vi legger til et element, så tar vi gjerne bort et annet.


Det er ikke bare norsk bransje som har lagt merke til Hajk. Låta Best friend har blitt omtalt i flere internasjonale musikkmagasiner som en av høstens beste låter.

- Vi har fått masse god respons, i blant annet Guardian, og mye i Sverige og Danmark. Målet er å spille mest i utlandet, og ikke bare i Norge. Det virker som om mange hører på oss i Canada faktisk, så det hadde vært kult, forteller Johan.


Konserten er på Parkteatret fredag 7. april, og oppvarmingsbandet er klart, og det er gjengen i Mats Wawa.