Foto: Hogne Bø Pettersen

Erlend Hjelvik, vokalist i Kvelertak, står på bakrommet i Kulturhuset i Molde og ser litt slukøret ut. Han har en god gammeldags vinterlue på seg, av den typen med klaffer nedover ørene. Han ser på snøværet som plutselig har begynt i en by som var forberedt på vår. Bak oss holder riggerne på med å sette opp scenen for kveldens konsert.

Metallica

Hjelvik og resten av bandet har akkurat ankommet fra Sogndal med bandbussen. – Jeg har akkurat våknet, sier han og tar av seg luen, som igjen fører til at det lange håret faller ned på skuldrene.

To dager før konserten i Molde skal gå av stabelen skriker alle norske nettaviser mot leserne: Kvelertak på turné med Metallica! For fra september i år og fram til mai neste år skal Kvelertak være oppvarmingsband for selveste Metallica. Et av verdens største band.

Gratulerer, det må vel være stort?

– Takk, takk. Ja, det blir ikke noe større enn det. Vi har spilt med dem et par ganger før, på noen utendørsfestivaler. Men dette blir jo noe helt annet. Og det kom som en virkelig overraskelse for oss.

James Hetfield er jo kjent for å være fan av dere?

– Ja, det stemmer. Han hadde bedt om å få komme på gjestelisten da vi spilte i San Francisco for noen år siden. Jeg trodde det var noen som tullet med oss. Men han kom, og han stod framme ved scenen og headbanget og med armene i været. Det hadde vi ikke foventet! Men at vi skulle få turnere med Metallica hadde jeg ikke trodd.

Store på norsk

En skulle ikke tro at et band som synger på norsk skulle kunne turnere i USA. Men Kvelertak har gjort stor suksess der borte. Men akkurat som Sondre Lerche uttalte om sin egen USA-karriere, påpeker Erlend at de ikke er gedigne.

– Vi gjør det bra i de store byene på begge kystene, spesielt. Litt mer innenlands i USA er det knapt en kjeft som har hørt om oss, så der er det vanskeligere. Men vi merker at for hver turne blir det flere og flere som kommer. Det er kontinuerlig jobbing som gjelder. Vi har også et bra amerikansk plateselskap.

Dere motbeviser myten om at man må synge på engelsk for å gjøre det bra i utlandet?

– Helt ærlig tror jeg ikke verken den norske eller utenlandske fansen ville likt det om vi begynte å synge på engelsk. Det ville heller ikke passet inn i uttrykket vårt. Og folk synger fonetisk med på tekstene. Selv om de ikke har peiling på hva vi synger, men de liker det.

Jeg går ut fra at utenlandske journalister gjerne vil vite hva dere synger om?

– Det er et standardspørsmål, ja. Så jeg har et standardsvar: Vi synger om alt fra sci-fi til norrøn mytologi.

Kvelertak i Molde



Foto: Hogne Bø Pettersen

Konsertband

Kvelertak er akkurat nå ute på en liten norgesturne. Bandet ga ut sitt første album i 2010 og det lå hele 30 uker på VG-lista, og kom helt til tredjeplass. De to påfølgende albumene kom på henholdsvis første og andreplass, men fjorårets «Nattesferd» var bare på listen i fire uker.

– Det har gått nedover med platesalget, ja, sier Erlend. – Men vi debuterte uansett etter platebransjens gullalder var over. I 2010 var tiden med at man tjente penger på plater på hell. Vi var litt midt i mellom streamingtiden og tiden med platesalg. De to første platene gjorde det bra, bevares, men selv om salget har gått ned så kommer det bare mer og mer folk på konsertene våre. Det er litt merkelig, men det er vel slik det er nå. Og så får vi satse på at folk kjøper litt mer merchandise, i stedet, hehe.

Mainstream

Konsertene til Kvelertak er om regel utsolgte, noe denne lørdagens konsert i Molde også er. Under showet senere på kvelden er det tydelig at selv om metalfansen er godt representert, er det folk i alle aldersgrupper og demografier der. Som arrangør Frode Nakken i Skyhøyt Live Scene i Molde sier det: – Kvelertak lager egentlig musikk som ikke alle skal like. Men til og med bestemoren min er fan. De har knekket en eller annen kode.

Hjelvik er enig i det. – Jeg vet ikke hva det er. Men vi er selvsagt glade for at det blir flere og flere på konsertene våre. Men ja, mens vi i USA får mest metal-fans som har Turbonegro og Torbujougend-buttons, er vi blitt mainstream i Norge.

Drikker mindre

Hvert år gjør Kvelertak mellom 150 og 200 konserter. Hjelvik vil ikke klage, men journalisten spør hva det verste med den type jobb er. – En kan bli lei av å være mye borte hjemmefra. Og det er egentlig mest venting på turne. Man sitter på turnebussen, man venter på riggingen skal bli ferdig, man venter på konsertstart osv. Men det er alltid artig å stå på scenen og spille. Alltid!

Han legger også til at bandet er i bedre form nå enn før. – Vi drakk og festet mye mer før, hehe. Det var en usunn livsstil som ikke er bra. Nå lever vi mye sunnere. Det er viktig å kjenne sine begrensinger slik at man kan levere. Det er ikke alle som kan være Keit Richards.

Disneyland

Er det sant at en advokat i California leide dere til å spille på bursdagsfesten hans?

– Det stemmer det. Han var megafan av oss og hadde nok av penger. Han ville at vi skulle spille for hans venner og bekjente. Det var et bra opplegg. Vi fikk sett mye av California og besøkt Disneyland.

Kvelertak på Jugendfest


Foto: Hogne Bø Pettersen

I tillegg til James Hetfield har dere jo også andre celebre fans

– Hva tenker du på da?

Kronprinsparet var storfans ifølge en artikkel i VG for noen år tilbake.

– Å, ja! Stemmer. Vi har ikke sett dem på noen konserter siden den gang. Kanskje de gikk lei, he he.

Live i studio

Kan en forklaring på den brede appellen dere har være at dere verken er ren thrash og ren metal, men en slags hybrid?

– Kanskje. Da vi begynte for ti år siden var selvsagt Metallica en stor inspirasjonskilde. Men vi fant også inspirasjon i band som Turboneger, Hellacopters, Satyricon og Enslaved. Flere av dem var svartmetallband som etter hvert blandet inn mer rock i musikken sin. Det syntes vi var kult. I tillegg liker vi i bandet alle slags mulige typer musikk. Fra synthpop via klassisk til rock. Gitaristen vår, Bjarte [Lund Rolland] har vært vår hovedlåtskriver. Og han liker alt fra Beach Boys til metall.

Mens de to første albumene til for det meste ble skrevet av nevnte Bjarte var fjorårets Nattesferd en mer kollektiv plate, sier Erlend.

– De to første platene ble spilt inn i USA hvor vi la på instrument for instrument ble det albumet spilt inn live i studio. Vi rigget oss til og spilte som vi ville gjort på konsert. Kun min vokal ble lagt oppå etterpå.

Dere skal fortsette å lage plater til tross for at ingen tjener penger på det lenger?

– Helt klart! Det ville være patetisk å bare turnere uten å kunne presentere noe nytt. Og jeg synes helt ærlig ikke man kan kalle seg rockemusiker dersom man ikke også lager plater.

Guttedrøm

Har dere selv vært inspirasjonskilder, tror du?

– Vi har fått tilbakemeldinger om det, ja. Jeg kan ikke nevne noen navn på stående fot, men det er kult at man selv kan inspirere andre.

Og nå skal dere turnere med deres egne inspirasjonskilder.

– Ja. I sommer skal vi gjøre noen konserter med Ghost. Og så er det Metallica fra høsten. Og jeg skal ikke legge skjul på hvor kult dette er. Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse!

Turneen med Metallica begynner 4. september. Den ankommer Oslo og Telenor Arena 2. mai neste år.