Stemmen og visene til Tom Paxton holder fortsatt et høyt nivå. De ble framført på John Dee i Oslo for et par hundre entusiaster med en snittalder som nok lå nærmere 70 enn 60 år. Ja, jeg mistenker at mange også var til stede på hans forrige norgeskonsert, på (passende nok) Club 7 i 1983.

Paxton er en av få fra det legendariske visemiljøet i New Yorks Greenwich Village tidlig på 60-tallet som fortsatt holder på. Hans mest kjente viser er The Last Thing On My Mind (1964) og Ramblin' Boy, som ga ham et gjennombrudd takket være Pete Seeger (Han spilte den inn med sin gruppe The Weavers i 1963). Mange kjenner også den fengende, lekne Bottle of Wine, som var en stor hit for The Fireballs i 1968 og som ble innspilt av Danko Fjeld Andersen til andrealbumet i 1994.

Men før Paxton kom på scenen, varmet hans backingband The DonJuans opp. De er en Nashville-basert duo bestående av Don Henry og Jon Vezner, som er kjent for å skrive låter for countrystjernen Kathy Mattea. Hun er gift med Vezner, som fortalte om da de fikk Grammyprisen for hennes 1989-hit Where've You Been (som de selvsagt spilte). De to synger tostemt og spiller ukulele og akustisk gitar (Vezner også en del keyboards).

Etter fire låter med The DonJuans entret Tom Paxton scenen, iført sin karakteristiske lue og skjorte. Stemmen hans virket like ung som i storhetstida 1962-73, da han ga ut 11 album, og han hadde et smittende humør. Folk sang med på de kjente sangene (særlig Whose Garden Was This) og tok også godt imot sangene fra hans 2017-album Boat in the Water. Tekstene hans veksler mellom å være politiske og varme/personlige. Vi fikk en herlig versjon av Bottle of Wine der ett vers ble sunget på fransk.

Etter en halvtimes pause fikk vi høre Paxtons viser om blueslegenden Mississippi John Hurt og Greenwich Village-midtpunktet Dave Van Ronk (The Mayor of Macdougal Street). Andre høydepunkter var Susie Most Of All og de tre ekstranumrene: miljøvernvisa What's So Bad About That? (der de tre vekslet på å synge), godnattsangen Dream On Sweet Dreamer og Eleanor's Song, som alle tre skrev sammen.

NB! Bildet viser Don Henry fra backingbandet The DonJuans.

Foto: Øivind Svendsen