Gratulerer med album, det låter kanonbra! Fortell litt om innspillingen og
hvordan prossesen i studio har vært.


Takk for det, det er en lang prosess som nå er avsluttet og vi er veldig fornøyd med resultatet. Innspillingen har foregått i Snaxville studio, som er vårt eget, og vi har spilt inn alt analogt. Vi digger å jobbe på tape, både på grunn av lyden og på grunn av at det gjør noe med huet til oss som spiller. Du må presse inn mye mer energi i et “take” for at det skal komme igjennom gamle maskiner og få alle nålene til å peke på rødt.

Store deler av det siste halvannet året har gått med til jamming og låtskriving i studio. Låtene oppstår ofte etter lange sessions med jamming på riff. Når vi finner en låtstruktur vi liker, spiller vi det inn og er nøye med at lyden er så dårlig at det aldri blir noe alternativ å bruke det på plata. Det er for å unngå å føle at vi spiller inn låta for andre gang når selve innspillinga er i gang. Det er viktig for oss at det låter kantete og hårete. Hvis man gjør fullendte førproduksjoner av låtene mister man ofte alt griseriet som gjør det til en interessant innspilling for oss. Deretter finner vi vokallinjer som passer og deretter skriver vi tekster. Vi jobber på den måten fordi vi, etter mye prøving og feiling, har funnet ut at låtskrivinga vår må være mest mulig lik livesituasjonen.

Selve innspillingen foregikk med kun bandet i studio og vi har heller ingen gjestemusikere. Låtene får sjelden særlig mye pålegg annet enn vokal og litt perc. Vi bruker desto mer tid på å få hovedingrediensene til å låte bra enn å overlesse låtene med dill.

Låtene Freeloader og Lust To Win ble spilt inn i Athletic Sound i Halden med Sven Olsen og Kai Andersen bak spakene. Dette var i forbindelse med innspilling av EP i januar i år. Sven Olsen er mannen som har fått det til å funke i studio for vår del. Han har miksa både EP´en og albumet og er en mann som er umulig å fullrose! Vi leide oss inn i Silvertone Studio og gjorde de siste vokalene og miksen der. Mastringa forgikk hos Audun Strype som er en guru på sitt felt og coverdesigner Martin Kvamme satte kremen på kaka sånn som bare han kan.

Anmeldelsene av The Grand så langt har vært veldig bra, men hva tror dere
er viktigst av radiospilling eller gode anmeldelser?


Vi tror på hardt arbeid og livespilling. Hvis man lar anmeldelser og antall radiospillinger styre så er det fort gjort å få et veldig berg-og-dal-bane forhold til livet som band. Og opp- og nedturene er det jo nok av fra før. Samtidig er det selvfølgelig hyggelig med både fine anmeldelser og radiospillinger og vi blir veldig glade for det.


Hvorfor mener dere at nedlastende, blakke, unge mennesker bør kjøpe debutskiva til The Grand?

Det måtte være for å støtte fire blakke musikere og samtidig få med et nydelig cover med riktig lyd fra start til slutt. Man kan deretter sette den i hylla og tenke at “Ja, jeg eier debutplata til The Grand!” og ta den fram ved behov og lyst.


Hva er planene i forbindelse med albumslipp?

Vi skal gjøre en turnè som starta 22. september og varer til 30. november. Vi skal gjøre blant annet Hulen i Bergen, Trashpop i Kristiansand, Rockefeller i Oslo, Martins i Lillestrøm og UKA i Trondheim. Sjekk ut myspace for stadige oppdateringer. Vi gleder oss stort til å reise rundt å spelle igjen.


Anmeldere er flinke til å sammenligne nye band med andre band. Hvis dere selv måtte beskrive The Grand og bruke bruke to slike sammenligninger,
hvordan ville det lyde?


Slike ting er alltid vanskelig fordi muikalske referanser er så subjektive. Skulle jeg ta en på sparket måtte det blitt en blanding av MC5, Stooges, Groundhogs, Cream og The Who. Det ble visst fem. All musikk handler om stjeling og du har jo et slags forhold til hva du digger å stjele selv. Hva andre mener du har stjålet kan ofte være ting du ikke hørte selv engang.


Hvis dere skulle spille en coverlåt på deres neste konsert, hvilken ville det ha vært i såfall?

Vi har lefla lenge med idèen om å gjøre Substitute av The Who. Vi får se, det er gøy å putte inn ei coverlåt i settet for å bryte det opp litt og lista over kule låter er uendelig lang.


The Grand spiller en split- konsert med Skambankt fredag 12. oktober på Rockefeller. Tar du turen får servert nye låter fra skiva og kanskje også en cover av The Who..


www.myspace.com/thegrandspace

Foto: Ronny Østnes