Det er en måned igjen til årets by:Larm går av stabelen, og i dag slapp festivalen 18 nye navn, i deres nest siste slipp.


Disse navnene ble klare i dag:


Thomas Dybdahl

Nasjonalmelankolikeren Thomas Dybdahl er et kjent og kjært navn for mange av oss. Hans Jeff Buckley-inspirerte poprock har siden tidlig på 2000-tallet gjort ham til en av landets mest populære artister, og låter som “From Grace” og “Cecilia” er for lengst for klassikere å regne. Opp gjennom årene har han sanket flere Spellemannpriser og Alarmpriser, og med 5 flotte langspillere i bagasjen er Dybdahls karriere beundringsverdig innholdsrik for en 32-åring å være.


Razika

Razika fra Bergen har, sin unge alder til tross, sjarmert og imponert mang en musikkelsker med sine ska-inspirerte popperler de siste par årene. Debuten “Program 91” høstet rettmessige lovord både her hjemme og i det store utland. Som liveband er Razika et fyrverkeri av Bergensk selvtillit og sjarm, og vi gleder oss stort til å høre låter fra det nye albumet som slippes i januar 2013. Første singel ut fra albumet er “Oslo”, og låta har ligget på P3s A-liste siden den ble sluppet i november. Det ryktes at det komende albumet inneholder opp til flere låter av samme format, så det er vel i grunn bare å begynne å glede seg.


Elliphant

Svenske Elliphant, som egentlig heter Ellinor Olovsdotter, har siden debutsingelen “Tekkno Scene” skapt store bølger både i Sverige og det store utland. M.I.A.-sammenligningene har kanskje vært uunngåelige, men som Pitchfork så fint sa det da de anmeldte debutsingelen høres Elliphant ikke ut som noe annet enn fremtiden. 2013 spås å bli hennes store år, og like før by:Larm slipper hun “The Elliphant EP”.


Hanne Kolstø

Hanne Kolstø imponerte med debuten “Riot Break” i 2011, og fulgte opp på strålende vis med fjorårets “Flashback”. Med to bunnsolide og kritikerroste album i bagasjen, har den eklektiske og eksperimentelle singer/songwriteren så smått begynt å legge både Norge og det øvrige Europa for sine føtter. Med et lydbilde som består av alt fra kalde synther til akustiske gitarer og massive vokalharmonier, er hun blitt sammelignet med både Björk og Depeche Mode.


Honningbarna

De ikke fullt så sindige sørlendingene i Honningbarna har siden debut-EPen i 2010 hatt en eventyrlig karriere. Året etter ble de kåret til “Årets Urørt”, og for debutplata “La alarmane gå” vanket det en Spellemann. Med opptredener på internasjonale scener som Roskilde, Eurosonic og ulike spillesteder i London har bandet også vist at norskspråklig rock kan fenge langt utover våre landegrenser. Deres rykte som hardtslående og heftig liveband er for lengst sementert, og forhåpentligvis får vi også smakebiter fra deres kommende andreskive, som ventes ute en gang i løpet av 2013.


Mikhael Paskalev

Du kjenner ham kanskje som Urørtvinner, undertøysdansende hunk eller som bakbundet offer i bakrommet av en Lada, kjørt av en beintøff sigøynerbabe. Den halvt bulgarske/ halvt Sunnmørske Mikhael Paskalev har hatt stor suksess med kun en EP og singlene “I spy” og “Jive Babe”. Han har spilt på både by:Larm, Øya, Hove og Slottsfjell, samt utsolgte klubber fra nord til sør i landet. Hypen har ikke kjent noen grenser, og interessen fra utlandet har vært, og er, enorm. Mikhaels opptreden på by:Larm i fjor var legendarisk, men med debutalbumet i lomma under årets festival, ligger alt an for å toppe det hele.


Truls Heggero

Truls Heggero har i en årrekke vært kjent som stemmen fra Lukestar, et av Norges beste og lengstlevende indieband. I 2012 bestemte imidlertid bandet seg for å legge inn årene, og allerede vinteren 2013 er Truls klar for å debutere som soloartist. Istedet for å fortsette i samme gate er det nå i lydlandskaper som berører både soul, elektropop og sofisitkert R&B hans fantastiske stemme skal skinne. Resultatet er det umulig å forholde seg likegyldig til, og allerede før første singel er på gata er Truls altså klar for både by:Larm og årets Øyafestival.


Ásgeir Trausti

Islandske Ásgeir Trausti er kanskje bare 20 år, men med debutalbumet “Dyrd i daudathogn” har den klassisk skolerte singer/songwriteren virkelig tatt den islandske musikkscenen med storm i 2012. Så langt har plata kun blitt sluppet på islandsk, men en engelskspråklig versjon til det internasjonale markedet er underveis.


Autolaser

ble først kjent for et bredere publikum via sin deltakelse i fjorårets Urørt-finale, og har siden den gang signert kontrakt med EMI og fortsatt å etablere seg på den norske elektronikascenen med sin miks av electro, house, dubstep og drum & bass. Kent Tonning, som han egentlig heter, har en variert musikalsk bakgrunn fra både metal, rock, jazz og klassisk. Heldigvis har han fortsatt å rendyrke Autolasers mørke elektroniske uttrykk, og vi ser frem til å danse oss såre til Autolaser under årets by:Larm.



Bits Between

Punkerne i Bits Between kom som ved et trylleslag ut fra skogene rundt Råde og Moss for en stund siden. Deres variant av punkrock inneholder elementer fra både hardcore, old school California-punk og åttitalls thrashmetal. P3s Pyro-redaksjon har skrytt dem opp i skyene, og etter et år med innspilling er debuten “Chosen Death” klar for å deles med omverdenen. Vi gleder oss!


Vinnie Who

Danske Vinnie Who er 24 år gamle Niels Bagges alter ego, og de siste par årene har hans ekstremt fengende og dansbare discopop skapt stor begeistring i hans hjemland. Debutalbumet “Then I Met You” ble nominert til tre priser under Danish Music Awards 2011, og tidlig i 2013 kommer oppfølgeren. Til by:Larm tar han med seg sitt faste band, og kommer for alvor til å bevise for det norske publikum at Vinnie Who er et sexy, morsomt og til tider kitschy fyrverkeri av et liveband. Vi gleder oss!


Departure

Trønderbandet Departure ble i 2011 plukket ut til by:Larm og B-listet på P3 med debuten “Half/Split” før de hadde spilt én eneste konsert. Deres fengende og radiovennlige rock har fortsatt å prege norske radiobølger i 2012, og mange husker kanskje “We just got carried away”, som var temalåten under sommerens Tour De France-sendinger på TV2. I disse dager ferdigstilles bandets debutalbum, og det er naturligvis store forventninger knyttet til dette.


Holograms

Stockholmerne i Holograms har slått seg opp som antitesen til Stureplan-kulturen, og de fleste presseoppslag og anmeldelser av bandet har blitt vinklet på hvor fattige og uheldige bandet er. Heldigvis er de atskillig rikere når det kommer til musikk, og deres postpunk/new wave-inspirerte rock har imponert mange, også utenfor Sveriges grenser. Deres flotte selvtitulerte debutalbum ble sluppet i august, og gir ytterligere prov på at den unge kvartetten er et band vi vil høre mye om i årene som kommer.


JJ

Drømmepop-duoen JJ har siden 2009 servert vakre indieperler på en snor, og Joakim Benon og Elin Kastlander ble hypet opp i skyene av blant annet Pitchfork for sitt debutalbum “JJ no 2”. Siden den gang har bandet sluppet enda et album og en rekke nydelige EPer og singler. JJ er et band som inkorporerer flere sjangre for å krydre sitt indiepop-utgangspunkt, og som det skal bli spennende å følge i årene som kommer.


Man The Machetes

Man The Machetes startet opp som fem kompiser i en gammel tysk bunker. Her jobbet de hardt for å finne uttrykket sitt, som består av like deler rock, metal og pop. Frontet av den mildt sagt energiske vokalisten Christopher I, har bandet opparbeidet seg et solid liverykte, og forventningene til deres debutplate som slippes i januar er høye i rockekretser. Plata er for øvrig produsert av Eric Ratz (Billy Talent, Cancer Bats + +) og spilt inn i Toronto, Canada.


MF/MB/

MF/MB/ kaller seg selv et rockeband som vil være techno. Eller et technoband som vil være rock. Disse pur unge svenskene har siden debuten i 2010 høstet lovord fra kritikere både i Skandinavia, Tyskland og USA, og i februar kommer oppfølgeren “Colossus”. Basert på det vi vet fra forrige album, kommer musikken definitivt til å leve opp til platetittelen også denne gang.


Morten Myklebust

Navnet Morten Myklebust har lenge svaiet gjennom vinden i musikk-Norge, men er fortsatt ukjent for det brede lag av befolkningen. Grunnen til dette er at han en lang stund har jobbet som låtskriver for flere norske artister, samtidig som at arbeidet med den etterlengtede debuskiva som først kom ut i 2012 har tatt 5 år. Plata fikk svært gode anmeldelser, og låta “Away” lå 11 uker A-listet på NRK P1. Live er han sjarmerende og morsom, et velkomment avbrekk fra tristessen som omgir låtene hans. Myklebust har blant annet samarbeidet med Susanne Sundfør og Christel Alsos mens Fran Healy (Travis) har omtalt han som frontløperen i en «norsk låtskriverrevolusjon».


Synne Sandbø

Synne Sanden er bare 22 år, men har allerede rukket å gjøre seg behørig bemerket i den norske musikkflora med debuten “When Nobody’s Around”. Musikken kan beskrives som popelektronika med innslag av jazz, og tidvis kan hun minne om både Silje Nergård og Anja Garbarek. Men Sanden står utvilsomt stødig på egne bein, og like etter by:Larm kommer oppfølgerskiva. Den flotte førstesingelen “King Of My Kingdom” ble sluppet i høst, og har absolutt bidratt til at forventningene skrus opp noen ytterligere hakk.