photo arctic-monkeys-2013_zps23458ed7.jpg

1. Arctic Monkeys - A.M.

-AM er for mange en svært etterlengtet plate, og Arctic Monkeys innfrir forventningene som har vært skyhøye. Det har vært diskutert i forkant av neste sommers festivaler om Arctic Monkeys er headliner-materiale, og med dette albumet har guttene langt på vei feiet all tvil av banen. Dette er et album som vil ha lang levetid, og som vil kunne dytte bandet opp som et av de store seriøse og respekterte rockebandene, ikke bare her i Europa, men også i resten av verden, skrev vår anmelder Alyssa Nilsen om årets album.


2. Kanye West - Yeezus

- Yeezus er klaustrofobisk og mørk, med et electronica-uttrykk. Det industrielle preget kler ham, der han velter seg i hissige tekstlinjer og eksperimentelle lydbilder som stjeler fra både acid house og dancehall. Det låter konfronterende hele veien - en holdning som, sammen med Kanyes konstante utforskertrang, selvfølgelig har sørget for kritikerjubel, skriver Platekompaniet.


3. Vampire Weekend - Modern Vampires

- At Vampire Weekend er blitt voksne på de årene de har vært borte er helt tydelig på dette albumet. Tekstene er mer kritiske og alvorlige, arrangementene enda mer komplekse og kompliserte, låtene har mer substans og guttene selv en ny dybde. Men heldigvis har de også beholdt det lekne aspektet av Vampire Weekend, det sprudler over av livsgnist og spilleglede, av humor og selvironi, og selv om både coveret og noen av tekstene er i gråtoner, er albumet likevel fullt av solskinn og varme, skrev Alyssa Nilsen og ga albumet 10/10.


4. Deafheaven - Sunbather

- Det er ikke mange plater som nærmest slår deg momentant i bakken ved første gjennomhøring slik som denne gjør, med sin blanding av black metal og postrock, eller post-black-metal om du vil. På en og samme tid er låtene både brutalt vakre og vakkert brutale, og i mellom de fire hovedsporene, som hver er mellom ni og fjorten minutter, finner man velfjortente, neddempede pustepauser i form av spor som er alt fra litt over tre minutter til drøye seks, som bare er med på å forsterke styrken av denne utgivelsen, skrev en overbegeistret Lars-Ove Håhjem om Sunbather tidligere i år.


5. Arcade Fire - Reflektor

- Som vanlig med Arcade Fire er det de store eksistensialistiske spørsmålene som stilles i tekstene. Her reflekteres det rundt religion, livet etter døden og fremmedgjøring i samtlige låter, samtidig som bandet aldri har vært så utadvendt, lekent og kreativt tidligere. De fremstår til og med litt mindre selvhøytidelige. Samarbeidet med James Murphy og den nye elektroniske retningen bandet har tatt, er uten tvil forfriskende, skrev vår anmelder David Jønsson.


6. Daft Punk - Random Access Memories

- Random Access Memories er uten tvil en ''curve ball''; den er mye roligere enn tidligere utgivelser, langt mindre elektronisk og såpass variert at det vanskelig å falle for alt. Og etter åtte år med forventninger er det klart at en EDM-utgivelse nesten blottet for EDM vil skuffe mange – lengre unna Homework vil de nok aldri komme. Men ikke la deg lure: dette er en vanvittig bra plate, og så snart du godtar premissene som er satt her, vil den bli en av dine beste venner denne sommeren. Det finnes et titalls grunner til at skiva skulle ha krasjet fullstendig; Steely Dan-inspirasjonen på Fragments..., Michael McDonald-kopieringen på Beyond, Julian Casablancas på vokoder, cheezy tekster ala If love is the answer, you're home etc. Istedet har det blitt til et særdeles velprodusert, storslått og variert dypdykk inn i musikkhistorien. Og det finnes ingen bedre til å guide deg dit enn Daft Punk, mener vår anmelder Endre Helgeland Karlsen.


7. Kurt Vile – Wakin on a Pretty Daze

- Det er en nonchalant, jamme-aktig natur i musikken hans som får komplekse og intrikate arrangementer til å høres enkle og ukompliserte ut. Låtene innehar i tillegg en dybde og substans som ikke bare gjør at Wakin On A Pretty Daze er hans mest ambisiøse album til dags dato, men også beviser at han er en av nåtidens aller beste låtskrivere, skrev Ellen Lund og delte ut en solid 9/10.


8. Queens of the Stoneage - ...Like Clockwork

- ...Like Clockwork er at det er utrolig godt planlagt. Helt ned til hver eneste detalj. Med effekter som knusende glass og diverse annet bakgrunnsstøy skapes det gode overganger mellom låtene, en helhetlig mystikk og god flyt gjennom hele albumet. Det er ikke en plate som bare kommer til å bli husket for "den låta", men i sin helhet. Det er en jevn flyt av gode rockelåter med diverse stileksperimenter opp gjennom. Eksempelvis Kalopsia som ble sluppet for en liten tid tilbake, og Smooth Sailing som til tider høres litt funk ut. I tillegg har du I Sat By The Ocean, If I Had i Tail og My God Is The Sun som viser QOTSA på sitt aller beste, skrev vår anmelder Marie Henriksen da albumet kom ut tidligere i år.


9. The National - Trouble Will Find Me

- Det er fjorten år siden the National ble et band, den gang basert i Cincinnati, Ohio. Det er mye som er det samme nå som den gang, men det er også mye som er annerledes. De er et lite band som har blitt store uten kommersielle hjelpemidler eller catchy refreng, men som følge av musikk som ikke høres ut som noe annet enn dem selv. Det er musikk som krever litt tid, og det er album som krever flere gjennomlyttinger. Når man først vier albumene noen gjennomlyttinger, er det derimot som regel vanskelig å legge dem fra seg. Det gjelder definitivt dette også. Ellen Lund om Trouble Will Find Me.


10. Disclosure - Settle

- Høydepunktene er mange. Blant dem er You & Me. Med Artful Dodger-aktig beat og Eliza Doolittles rene vokal med hintende britisk aksent, slår den meg som fullkommen UK garage. Og få har vel gjort sjangeren så lett å like siden Craig David stønnet ”Re-rewind, enter selecta” i 2000. Dyktige Disclosure er med sitt interessante, velutviklede og finpussede tilskudd til elektronisk dance musikk vanskelig å unngå dette året, og takk og lov for det. Forhåpentlig vil ilden brenne i lang tid fremover, skrev Pia Haukali om Settle i sommer.




Listen er stemt frem av Musikknyheter.no sine skribenter.


Tidligere vinnere:

2006: Bob Dylan - Modern Times
2007: Arcade Fire - Neon Bible
2008: Fleet Foxes - Fleet Foxes
2009: Girls - Album
2010: Arcade Fire - The Suburbs
2011: PJ Harvey - Let England Shake
2012: Tame Impala - Lonerism