Oslo Jazzfestival går av stabelen 11.-16.august, og flere solide navn er allerede offentliggjort. Artister som Atomic, Pixel, Bilal, Monty Alexander og legendariske Lill Lindfors er allerede klare for festivalen, som åpnes i Den Norske Opera & Ballett av komponist og pianist, Tord Gustavsen.
Nå er fem nye artister klare for sensommerens jazzbegivenhet.

Los Lobos feirer 40 år som band i år og nå har du muligheten til å se dem i Oslo. Bandet, som hadde den enorme hiten, La Bamba, som egentlig har blitt et popkulturelt ikon. I tillegg har de fått en rekke Grammypriser og en haug med hits på Billboard. Som deres hjemby, Los Angeles, er deres musikk er et sammensurium av kulturer og medfølgende sjangere. Rock ispedd store doser av både R&B, blues og ikke minst meksikanske influenser.

Nik Bärtsch`s Ronin seiler, med sin minimalistiske kombinasjon av jazz, klassisk, folkemusikk, funk og østens mystikk, opp som et av Europas mest originale og spennende band. Et band som er vrient å sette i bås med andre band og sjangere, men heldigvis har de selv funnet en nokså beskrivende term for seg selv: Zen-funk. Bandets eklektiske natur gjør at musikken kan passe like godt inn i et konserthus, som på et svett dansegulv. Dette er highbrow nok til at det virkelig utfordrer lytteren, men samtidig funky nok til at lytterens fot ikke finner et eneste rolig sekund under konserten.

Mange kjenner igjen tenorsaksofonist, Bodil Niska, som den blide og standhaftige dama bak disken på platebutikken og caféen Bare Jazz, som hun driver i Oslo, men i tillegg til å selge jazz så spiller hun jazz. Damn! The woman can PLAY var Sonny Rollins reaksjon da han først hørte henne, og det hadde han helt rett i. Bodil Niska spiller i tradisjonen etter Coleman Hawkins, Ben Webster og Stan Getz, og hun sjarmerer publikum med sitt melodiøse og myke saksofonspill.

Denne gang vil hun ta med seg den prisvinnende, britiske vokalisten, Liane Carroll. En vokalist som har arbeidet med folk som Jerry Donahue, Gerry Rafferty, Long John Baldry og Paul McCartney, og som har vunnet priser som beste vokalist på BBC Jazz Awards, beste jazzalbum på Parliamentary Jazz Awards og beste jazzvokalist på British Jazz Awards.

Bushman’s Revenge er en trio som setter de fleste andre såkalte power-trioer i skammekroken. Deres ekstremt potente jazzrock har sendt dem verden rundt, og deres fjerde album Thou shalt boogie! som ble sluppet tidligere i år, har blitt mottatt med trampeklapp og gode anmeldelser.

Bandet, som visstnok stjal navnet sitt fra en ekstra sterk, sør-afrikansk chillisaus, henter musikalsk inspirasjon fra så vidt forskjellige artister som Jimi Hendrix, Pixies, King Crimson, Alice Coltrane, Sun Ra og Cream. Dette blandes sammen til et sound som høres umiskjennelig Bushmansk ut. Til denne konserten har trioen bestemt seg for utvide til kvintettformat, og invitert med den allestedsværende bergenssaksofonisten Kjetil Møster og David Wallumrød på tangenter.

The Cookers er et all-star lag som summerer opp 60-tallets postbopjazz og består av et knippe jazzlegender som selv har satt sitt tydelige stempel på utviklingen av jazzen. Billy Hart (trommer) og Eddie Henderson (trompet) var begge med i Herbie Hancocks Mwandishi gruppe, Cecil Mc Bee (bass) var ankeret i den legendariske Charles Lloyd kvartetten fra 60-tallet sammen med Keith Jarrett og Jack DeJohnette. Billy Harper spilte med Lee Morgan, Art Blakey og Max Roach og ledet etterhvert sin egen kvartett som besøkte Club 7 en rekke ganger. Kirk Lightsey (piano) har spilt med Chet Baker, Kenny Burrell, Bobby Hutcherson og Sonny Stitt i tillegg til å lede egne band. Yngste medlemmer i bandet er David Weiss (trompet) og Craig Handy (altsax) med erfaring fra grupper ledet av Freddie Hubbard, Roy Haynes og Bobby Hutcherson.

Slik ser Los Lobos ut live: