Legendariske The Jesus And Mary Chain er dagens største nyhet fra Øyafestivalen.

I tillegg til heltene med det høye håret kommer også disse til Middelalderparken i august:

Woven Hand
Devendra Banhart
Battles
Real Ones
The Goo Men
Salvatore
Monomen
Håkon Kornstad
Killing Butterflies
Hiawata!

Øyafestivalen er også i dag toppsak på den ikke ubetydelige nettsiden Pitchfork

Under finner du pressemelding og presentasjon av de siste artistene som er bekreftet til Øyafestivalen og en kort oppsummering av dagens pressekonferanse.

PROGRAMMET I PARKEN KOMPLETT
TELTET - NY SCENE
ARTISTER BEKREFTET TIL ØYANATT


Den mest åpenbare forskjellen fra fjoråret er at Øyafestivalen har utvidet med en dag. I 2007 blir det fire hele, fullpakkede dager i Middelalderparken. Vår faste åpningsdag, Klubbdagen, vil i år gjennomføres tirsdag 7. august. Klubbdagen kommer til å inneholde over 100 artister, fordelt på cirka 30 scener over hele Oslo. Seinere i sommer kommer vi til å slippe Klubbdagsprogrammet og et spennende ØyaKino-program. Se opp for nye Øyanatt-konsepter og mye annen moro.

Siden vi startet billettsalget i desember har vi solgt jevnt og godt.
Pr idag er det fortsatt dagsbilletter igjen til tre av dagene i parken, onsdag, fredag og lørdag.

Øyafestivalen forsetter sin satsing på norsk musikk og vil fortsette å booke mye norsk og plassere dem på attraktive steder i programmet. I år finner man 11 norske band på de siste plasseringene i programmet for Middelalderparken (medregnet de to siste plassene på hver scene hver dag). Vi ønsker å holde det norskfokuset vi har hatt siden starten og har i 2007 booka flere norske artister totalt enn noensinne tidligere.

Øyafestivalen handler om mye mer enn headlinere, også i den internasjonale delen av programmet. For oss er det like viktig å presentere musikalske pionerer som Roky Erickson og The Jesus And Mary Chain, som heite nye navn som Justice og Battles. Øyafestivalen booker utfra en genuin musikkinteresse og et sterkt ønske om å presentere spennende artister for et større publikum. I år består programmet i Middelalderparken av fire scener, som alle er fullpakka med innhold.
Disse scenene vil totalt by på 18-21 artister hver dag. Årets program har stor bredde og inneholder store navn og nykommere, lokale band og internasjonale stjerner. Sjangermessig kan du oppleve både folk, jazz, støy, rock, metal, pop, indie, elektronika, soul, hiphop, hardcore og en god del til.

I samarbeid med kulturinstitusjonen Café Mono presenterer Øyafestivalen i år en ny scene på festivalområdet. Teltet kommer til å være en annerledes festivalscene som vil inneholde konserter, debatter, film, barneteater og eksperimentell formidling. Café Mono er enestående i Oslo på å inkludere ulike kulturuttrykk og- arrangement under samme tak og vi ser fram til at de skal gjøre det samme på Øyafestivalen.

MIDDELALDERPARKEN
THE JESUS AND MARY CHAIN (UK)
For kort tid siden ble det klart at The Jesus And Mary Chain skulle legge ut på veien igjen. Etter at bandet har hatt pause siden 1999 har de startet med noen festivaljobber, blant annet en meget vellykket headlinerjobb på Coachella i California. Fredag 10. august står de på Enga i Middelalderparken. Dette er den eneste jobben de gjør i Skandinavia i sommer og en av få konserter i Europa. Det er ikke få indierockband som har latt seg inspirere av de to brødrene William og Jim Reid. De siste årene har man merket en ny interesse for deres psykedeliske shoegazing også her hjemme. Bandet ble starta i Glasgow på midten av 80-tallet og hadde selveste Primal Scream-sjef Bobby Gillespie som trommis på debutalbumet Psychocandy (1985). Bandet var opprinnelig inspirerte av uroen til The Stooges og Velvet Underground, samt den store lyden til Phil Spector. I starten av karriera var brødrene Reid kjente for å være lite imøtekommende og å spille provoserende korte konserter, noe som iblant medførte opptøyer blant publikum. Bandet har nok modnet noe siden og er nok en gang klare for å overbevise fra scenen. The Jesus & Mary Chains gamle godbit Just Like Honey var sist å høre på lydsporet til suksessfilmen Lost In Translation. Til høsten kommer en boks med fire CDer, som alle er fylt med b-sider og rariteter. Å oppleve The Jesus & Mary Chain på Øyafestivalen vil være sommerens musikalske høydepunkt for mange, også for oss.Både Psychocandy, Darklands og Stoned & Dethroned blir hyppig spilt av fansskaren i Øya-administrasjonen og de får nok ikke mindre spilletid hjemme i stuene våre mens vi venter i spenning på konserten i Middelalderparken.

WOVEN HAND (US)
David Eugene Edwards la for en stund siden ned kultbandet 16 Horsepower etter flere fantastiske album og turnéer. Heretter skal han fokusere på soloprosjektet/bandet Woven Hand, som for tiden også inneholder 16 Horsepower-bassist Pascal Humbert. Vi forelska oss i denne mørke, mystiske og gotiske folkinspirerte musikken allerede på den selvtitulerte debutplata i 2002. Woven Hand har siden dengang gitt ut et knippe nesten like fine skiver og levert noen av de beste konsertene vi har opplevd på norsk jord. Nå skal Edwards og gjengen spille på vår største scene. Hele den trofaste fanskaren og alle andre med sans for intens og mørk musikk har stor grunn til å glede seg. De som så dem sist de var i Oslo veit at de i det siste har levert låtene med mer kraft og trøkk enn tidligere, noe som helt sikkert vil kle en stor utendørsscene.

DEVENDRA BANHART (US)
Øya kan i år presentere et knippe artister vi har hatt lyst på i flere år, blant annet denne meget spesielle fyren. Noen synes kanskje Devendra Banhart er en snåling, mens andre mener han er et fantastisk musikalsk talent med en mengde spennende idéer. Når han starter sin Europaturné på Øyafestivalen vil du kunne oppleve dette på nært hold.
De fire flotte skivene Oh Me Oh My... (2003), Niño Rojo (2004), Rejoicing in the Hands (2004) og Cripple Crow (2005) har gjort kjennere og kritikere entusiastiske og våte i øyekroken på en gang.
Sistnevnte inneholder alt fra følsomme ballader til heftige poprockflørter. Banhart har de siste årene vært sjølve spydspissen i det yrende freakfolkmiljøet i USA. Artisten ble født i Texas, vokste opp i Venezuela og starta sin musikerkarriere under studietiden i California. For få år siden ble han oppdaget av Michael Gira fra legendariske Swans. Gira ble så begeistret at ga ut de første innspillingene på sitt eget selskap. Devendra selv har en stemme som ligger et sted mellom Syd Barrett, Marc Bolan og Daniel Johnston.
Disse må også kunne kalles inspirasjonskilder for den unge mannen.
Samtidig som at hans popularitet har økt, har han også involvert seg i andre musikalske prosjekter. I tillegg til sine egne skiver har han de siste årene bidratt på utgivelser med blant andre Antony & The Johnsons, Vashti Bunyan, Vetiver og Øya-aktuelle CocoRosie. Devendra Banhart og vennene hans har på platene utvidet rammene man tradisjonelt setter for pop, fok og rock. I august skal det visstnok komme nytt materiale fra Banhart i butikkene. Kanskje får du høre noe av dette under hans konsert i Middelalderparken.

BATTLES (US)
New Yorkerne i Battles har mottatt fantastiske kritikker for sitt første album Mirrored, som nyling kom ut på kvalitetslabelen Warp.
Dette er et hett nytt band med trommisen fra Helmet/Tomahawk og en gitarist som tidligere var å finne i Don Caballero. Sammen med to andre benytter de seg av gitarer, trommer, tangenter og elektronikk.
Resultatet blir et møte mellom elektro og rock, med innslag av post-rock og prog. Et godt eksempel er den fascinerende førstesingelen Atlas. Det kompromissløse bandet kan du se på vår minste scene fredag 10. august. Rapporter vi har fått fra venner som allerede har sett dem i utlandet sier at dette kan bli en konsert du vil huske lenge om du er fysen på ny musikk som sprenger genrebåser. Nå kommer de altså til Norge for første gang i forbindelse med Øya. Etter å ha booket Battles satt vi å diskuterte hvorvidt dette var en booking som appelerte til de som mener at Hot Snakes i 2005 var fantastisk eller de som ble trollbundet av The Knife i fjor. Vi konkluderte først med at dette bandet lå et sted midt i mellom, men har senere kommet fram til at de er et helt annet sted. Sjekk det ut sjæl.

REAL ONES
Bergensbandet Real Ones er landets fremste leverandører av frisk folkpop spilt på akustiske instrumenter. Dette har de bevist på scener i inn- og utland, samt på de to albuma This Is Camping (2003) og Home With The Girls In The Morning (2005). De har vokst opp sammen og laget musikk siden tidlig ungdom, noe som har gitt et solidsamspill. Den nye singelen Outlaw er nå sendt til radio, og den vil det gå an å kjøpe i butikk i sommer. Forvent også et nytt album om ikke lenge. Disse fem musikerne vil med stor sansynlighet prege popåret 2007. Real Ones åpner Øyafestivalens torsdag med en konsert som kommer til å bedre humøret til samtlige som møter opp.

THE GOO MEN
The Goo Men har gjennom to album og et utall konserter begeistret landets rockehjerter.
Deres andre album, Making Love In Tight Spaces (2007), ble tidligere i år utgitt på deres egen label, kalt No Fucking Hippies. Her finner man fyrverkerirock av ypperste klasse. The Goo Men inneholder (nesten) ikke noe tull, bare svinefeit rock?n?roll fra garasjeparadiset. De langer ut det ene hårete riffet etter det andre, mens tekstene stort sett handler om damer, og hvordan menn i sin beste alder behandler dem. Med andre ord musikk som serveres med varm testosteron og kald pils. The Goo Men kommer til å sette et heseblesende punktum på vår minste scene torsdag 9. august.

SALVATORE
Siden 1998 har Salvatore laget instrumental og eksperimentell musikk.
De har fra debutalbumet Clingfilm (2000) levert musikk sterkt inspirert av post-rock og kraut. På noen av skivene har de til og med fått studiohjelp fra post-rockens onkel John McEntire (Tortoise, The Sea & Cake m.m.). Bandet har hatt eller har medlemmer som også er kjente fra Palace of Pleasure, BigBang, The White Birch og Perculator m.fl. Days of Rage, deres foreløpig siste album, kom ut i vinter.
Salvatore kommer til å være siste band ut på vår minste scene lørdag 11. august og vi kan love en konsertopplevelse utenom det vanlige. Se opp for visuelle overraskelser.

HÅKON KORNSTAD
Saksofonisten Håkon Kornstad er aktuell med albumet Single Engine. På Øyafestivalen vil han spille en minikonsert helt alene. Håkon Kornstad spiller ikke saksofon på den vanlige måten. Han prøver å være et helt orkester! Ved bruk av smell, akkorder og lyder vi aldri tidligere har hørt komme ut av en saxofon, klarer han på magisk vis å få oss til å se for oss et slags vindskeivt radiostorband. Her kommer suggererende beats, kjærlige og humoristiske melodier du kan nynne på vei hjem, og ikke minst et trøkk som har gjort ham verdenskjent. Dette blir forfriskende som en lett bris over Middelalderparken.

MONOMEN
For et par år siden begynte ryktet å gå om noen tenåringer fra Sørumsand som hadde et potensiale utenom det vanlige. Deres new wave-ispirerte musikk imponeret labelen Trust Me såpass at de nå har gitt ut debutalbumet. Produsent på skiva er selveste Alex Møklebust fra Seigmen. Kvartettens låter har blitt sammenlignet med musikken til band som Magazine, Joy Division, Radiohead og Gang Of Four. På Øyafestivalen vil du kunne gjøre deg kjent med et ungt band som har kommet imponerende langt. Mange spår at Monomen er et band som vil prege norsk rock i årene som kommer.

KILLING BUTTERFLIES
De unge jentene i Killing Butterflies er fra bygda Vigrestad i Rogaland. For to år siden starta de det punkinspirerte bandet. Gode venner i Stavanger forteller om et band med stor gnist og sterk vilje.
I fjor høst vant de demokonkurransen til Rogalands avis og ble helter i hjemtraktene. De spilte også på fjorårets utgave av Stavanger Punk Rock Festival. Nå kommer de til Oslo og Middelalderparken for å vise at punken lever i beste velgående og har en strålende framtid.

HIAWATA!
Denne sympatiske gjengen ga for kort tid siden ut debutalbumet They Could?ve Been Bigger Than Hiawata! Her finner man indie og pop som kjennere har sammenlignet med Beach Boys, The Lionheart Brothers, Belle & Sebastian, Television Personalities og mye mer. Oslo-bandet skal i sommer gjøre sin Øya-debut og mange av hovedstadens ivrigste indiehjerter gleder seg.

TELTET
PLANNINGTOROCK (DE)
Janine Roston flytta for noen år siden fra Bolton i England til Berlin og ble artisten Planningtorock. Labelen Chicks On Speed, drevet av bandet ved samme navn, ga i fjor ut debutskiva Have It All. Her kan man høre Planningtorocks frekke elektronika og særegne låter. Roston er inspirert av blant annet hiphop, klassisk musikk og glamrock. På scena blir man også introdusert for hennes smått arty og svært fantasifulle show, som stort sett bestpår av en prosjektor og henne selv. Dette passer perfekt til Øyas nyeste og mest intime scene, Teltet. Der vil du kunne oppleve en annerledes og svært spennende artist i fri utfoldelse. Planningtorock arbeider for tiden med skive nummer to. I sommer skal hun også til USA for å varme opp for LCD Soundsystem og Hot Chip, som du kanskje så på Øyafestivalen i fjor.
Hun har tidligere delt scene med blant annet The Knife og Peaches. Vi fikk hakeslepp når vi så henne i et trangt lokale i Nederland i vinter og gleder oss til å kunne presentere dette for Øya-publikummet.

BLADED
Trondheimsduoen Bladed kan best beskrives som en miks av PJ Harveys intensitet og Sonic Youths råhet ispedd en real dose japansk noise.
Bandet består av Anita Kaasbøl (vokal/elektronikk) og Stian Voldseth Westerhus (gitar/elektronikk) som sammen skaper et unikt og gripende uttrykk med sine rocka låter sydd sammen med fri og halsbrekkende energisk improvisasjon. Låtene er tidvis sarte og vakre, men før du vet ordet av det slår duoen til med suggerende og intense musikalske maktdemonstrasjoner nesten uten sidestykke. Fra lavmælte sjarmerende partier drar Bladed deg inn i en mørk og smertelig verden like kompleks som David Lynch på sitt mest surrealistiske. De leverer en konsertopplevelse som garantert etterlater deg perpleks; rå in-your-face noise-rock!

GTUK (DE/UK)
Én mann, en barnekassettspiller, en isoporsykkelhjelm, en garderobe i sprakende neon og en hel masse lyd. Den 22 år gamle berlineren Bastian Hagedorn er noe ganske annet enn en gjennomsnittlig laptopartist. Selv beskriver han seg som ?a hyperfast version of a c64 gamesoundstrack with an angry little boy sitting next to it and screaming into the microphone of my first Sony casetterecorder?, og det er omtrent så presist du kan få det. Gtuk må sies å være noe av en Norgesvenn ? det bittelille norske selskapet Fuck Subtle Recordings har sluppet de siste utgivelsene sammen med hans tyske label. Han er dessuten en favoritt hos de norske studentradioene, og har spilt flere ganger i landets største byer. Og det er en grunn til at han kommer tilbake.
Gtuks liveshow er nemlig noe man sent glemmer. Basti leverer sin heseblesende screamo-electro med en overbevisende energi og oppriktighet ? så dedikert at det noen ganger kan det gå på helsa løs.

BASUTBUDET (SE)
Marcus Price er Basutbudet og leverer musikk som gir en voldsom lyst til bevegelse og dans. Han gjør alt sjøl, fra beats til låter og rap.
Musikken er som skapt for trange lokaler og vil dermed funke helt fantastisk på vår nyeste scene, Teltet. Basutbudet beskriver sin egen musikk som?oblyg tekno-hiphop som skramlar och smäller på som fan?.
Med andre ord inviterer Basutbudet til fest i Teltet og dersom du trenger å bygge opp litt ekstra partystemning, er dette stedet å være.

ØYANATT
LOW (US) på John Dee fredag 10. august
Enten du kaller musikken slowcore, sadcore eller indiepop, har Low fra
Minnesota i over ti år vært stødige leverandører av deilig musikk.
Deres rolige skiver har alltid hatt sterke låter og en tydelig nerve.
De siste årene har de til og med turt å sette opp tempoet noe uten at
dette har endret det følsomme låtmaterialet for mye. Alan Sparhawk,
kona Mimi Parker og deres medmusikere er kjent for å levere sterke
konsertopplevelser. På Øyanatt vil du kunne få høre høydepunkter fra
en stor og solid låtkatalog.

ALBERT HAMMOND JR (US) på John Dee lørdag 11. august
Strokes-gitaristen slapp sitt første soloalbum Yours To Keep på Rough
Trade i fjor. Som gode hjelpere under innspillingen av de tidvis poppa
og melodiøse låtene har han hatt Sean Lennon, Julian Casablancas
(Strokes) og folk fra blant annet Fountains of Wayne og The Mooney
Suzuki. Nå skal New York-artisten glede oss på John Dee under Øyanatt.
Ikke bare har Hammond hatt suksess som medlem av et av dette tiårets
viktigste amerikanske band. Etter etterspørselen på Øyas nettsider kan
vi slå fast at han også har bygget seg opp en fanskare i Norge på
egenhånd.

PATRICK WATSON (CA) og INGRID OLAVA på Blå torsdag 9. august
Sanger og tangentmann Patrick Watson har blitt sammenlignet med blant
andre Rufus Wainwright. Artisten er født i California, men har vokst
opp i Quebec. Han lager fin og var popmusikk som treffer både i hjerte
og hode. Watson har vært på turné med så ulike artister som John Cale,
James Brown, Feist og The Dears. Blant inspirasjonskildene finner du
Nick Drake, Bjork, Pink Floyd, Johnny Cash, John Coltrane og David
Lynch. Watsons siste plate Close To Paradise kom i fjor. Låter herfra
får du helt sikkert høre på Blå under Øyanatt.

Ingrid Olava er en av de norske singer/songwriterne du vil høre mer og
mer om i årene som kommer. I tillegg til å ha fått en god start på
solokarrieren har hun også høstet lovord som et av åtte medlemmer i
det Øya-aktuelle counteryrockkollektivet Shit City. Hennes stemme og
melodier kryper inn i hodet på lytteren og blir der lenge, lenge.
Ingrid Olava henter inspirasjon fra både folk, pop og rock. Hun
leverer konserter med en nerve og følsomhet andre bare kan håpe på å
nå en brøkdel av.


Artister som er klare for Øyafestivalen 2007
Nine Inch Nails (US) / Tool (US) / Primal Scream (UK) / The Jesus &
Mary Chain (UK) / BigBang / Devendra Banhart (US) / Thomas Dybdahl
m/KORK / Roky Erickson & The Explosives (US) / Sivert Høyem & The
Volunteers / Timbuktu & Damn! (SE) / Amy Winehouse (UK)

Lily Allen (UK) / Amulet / ?And You Will Know Us By The Trail Of Dead
(US) / Bare Egil Band / Boredoms (JP) / El Caco / Eagles Of Death
Metal (US) / Anja Garbarek / Gogol Bordello (US) / Kim Hiorthøy /
Justice (FR) / King Midas / Lady Sovereign (UK) / My Midnight Creeps /
Pleasure / Skambankt / Susanne Sundfør / Bjørn Torske / Woven Hand (US)

Architecture In Helsinki (AU) / Basutbudet (SE) / Battles (US) / The
Besnard Lakes (CA) / Bladed / Bloodlights / Bonde Do Role (BR) / The
Box Of Mothers / Cheeseburger (US) / CocoRosie (US) / Deadends / The
Go! Team (UK) / The Goo Men / The Grand / Gtuk (DE) / Heroes & Zeros /
Hiawata! / The Hold Steady (US) / Hanne Hukkelberg / Ida Maria /
Jazkamer / Killing Butterflies / Håkon Kornstad / The Lionheart
Brothers / Malajube (CA) / Maribel / Matt and Kim (US) / Monomen /
Montée / Moving Oos / New Violators / New Young Pony Club (UK) /
Planningtorock (DE/UK) / Real Onae / Rockettothesky / Salvatore /
Shining / Shit City / Spoon (US) / Superfamily / Tinariwen (ML) / TTC
(FR) / Yo Majesty (US)

Øyanatt/Sunkissed:
Richie Hawtin / Magda / Troy Pierce / Gaiser / M.A.N.D.Y. Philipp /
Lopazz / Jona / Dj T / Munk / Frost / G-HA & Olanskii / Twomass &
Nemis / Smuk / Stian Molden / Of Norway / Markmus / Robert A /
Telephones / Ronni Rabalder

Øyanatt John Dee
Low (US) / Albert Hammond Jr (US)

Øyanatt/Transformer:
Bez (UK, DJ-sett)

Øyanatt/Blå:
Patrick Watson (CA) / Ingrid Olava