Norske The Grand er et herlig møkkete og uoplert rockeband hvor ”Blues brothers” Amund og Henrik Maarud utgjør halvparten. De har spilt inn skive i eget studio, gitt den ut på eget selskap og laget alle låtene selv. Sånt blir det penger av. (Forutsatt at man selger….)
Jeg hadde gleden av å se The Grand på øya i sommer og må ærlig innrømme at jeg har gleda meg til denne skiva. Live leverer de en særdeles god og dirty rockepakke med en brutalt fet gitarlyd, og jeg så svært gjerne at dette ble overført til plate.

Musikalsk sett heller det bratt mot Deep Purple, The Who og Stooges. De finner absolutt ikke opp rocken på nytt, men som sagt tidligere hadde det vært litt slitsomt hvis alle skulle gjøre det. Likevel er det viktig med et særpreg på en eller annen måte, og det syns jeg The Grand får til bra på denne skiva. Etter noen gjennomhøringer gjenkjenner man lett den råheten dette bandet faktisk besitter, og ikke bare pga upolert/skitten lyd, men energien i låtene og opptaket taler for seg. Man kan synse hva man vil, men analoge opptak er fett!

The Grand ,som skiva også heter, sparkes i gang med låta Keep it coming. Et noe pussig valg da dette kanskje er det svakeste sporet på hele albumet, (selvsagt en subjektiv vurdering) uten at det er en svak låt av den grunn. Bare ikke så fet som de fleste andre låtene.
Stooges-inspirerte Go wave it in the street, Henrik Maaruds tromme-runder på Freeloader og den noe “Qotsa”-riffende Remedy er bare noen få av mange høydepunkter på denne skiva.
Alle 4 bidrar med orginalitet, ferdigheter og enorm spilleglede på hvert sitt instrument. Hvis jeg skulle sette fingeren på noe må det bli at Amund ikke synger like spennende som han spiller gitar. Noe av vokalen blir litt anonym, og da mener jeg stemmen - ikke melodiene.(Så her er det bare å ta i!)

Skiva er som du sikkert har skjønt solid så det holder. Ting som en jævla kul bakgrunnskoring på låta Turn me on og ikke minst gjennomgående herlig Tangent-traktering av Eirik Tovsrud Knutsen løfter denne skiva opp fra ”bare” en kul skive til faktisk en av de beste norske rockeskivene i år. Hvis salget går bra håper jeg at skiva er å få tak i på vinyl etterhvert, for det hadde den passa utrolig bra til!

9/10

The Grand på Myspace