MADNESS (UK) – fredag 14. August i Middelalderparken.

For en fest dette kommer til å bli! Madness markerer i år 30-årsjubileum med konserter på Glastonbury, Roskilde, Rock Am Ring og Øyafestivalen. I 1979 kom denne gjengen sammen i Camden, London og tok navnet Madness. De hørte perfekt hjemme i miljøet som fikk tilnavnet 2-Tone (etter plateselskapet med samme navn), som kort fortalt var hovedsakelig unge hvite menn med stor sans for ska.

I starten turnerte de med likesinnede som The Specials og The Selecter, men Madness skulle bli en betydelig større kommersiell suksess enn de andre. Noe av nøkkelen var deres evne til å blande skaelementer med lettbeint og fengslende popmusikk, med tydelige humorinnslag. Madness omfavnet arbeiderklasseidealer og en form for britisk samfunnskommentar, som Kinks var først ute med i øyrikets rockehistorie. Bandet hadde hele 15 topp-ti-singler i hjemlandet, bare i sine fire første år. Deres såkalte ’nutty sound’ nådde i løpet av kort tid mye lenger utenfor London enn de hadde kunne forestille seg. Superhitten Our House klatret til og med helt inn på topp ti i USA. Madness ga seg opprinnelig i 1986, men noen av dem danna et par år seinere The Madness, som fikk kort levetid. I 1992 kom originalbesetningen sammen for første gang. Sju år seinere var de klare for en ny og mer omfattende runde, denne gangen med et nytt album i bagasjen. De siste årene har vært suksessfulle for Madness. I 2005 ga de ut ei skive med coverlåter og ble de en del av den prestisjefulle Mojo Hall of Fame, de har siden solgt ut stadionturneer i Storbritannia og spilt på mange av Europas største festivaler.

Nå skal de altså markere 30-årsfesten, med blant annet plate med nytt materiale 18. mai og en rekke festivaljobber, deriblant vår egen Øyafestival. Dette blir garantert nutty dansemoro og fest. Vi klarer ikke vente på å høre favoritter som One Step Beyond, Baggy Trousers og Our House, mens sola går ned over Oslo.



www.myspace.com/madnessofficial