Etter fire år uten å høre en lyd fra Gåte, var det de færreste som våget å håpe på en gjenforening av det sagnomsuste bandet. Desto større er entusiasmen når folkerockerne blir å finne på scenen under kulturfestivalen UKA i Trondheim i oktober, skriver UKA i pressemeldingen.

UKA har jobbet hardt for å få til en gjenforening, og har fått hjelp av det norske folk. I juni mobiliserte fansen sine krefter etter at Gunnhild Sundli nevnte at det ”ville hjulpet” om ti tusen personer skrev under på at de ville se Gåte sammen igjen, et antall hun regnet for å være altfor høyt. Men fansen viste muskler, og nå har facebookgruppa ”Get Gåte Back” femten tusen medlemmer. Etter å ha takket nei til andre svært fristende tilbud, bestemte til slutt bandet seg for å spille èn eneste konsert: på hjemmebane under kulturfestivalen UKA.

Festivalsjef Torgeir Bryge Ødegården vet å ta folkets røst på alvor. - UKA lytter til sitt publikum, og da underskriftskampanjen for gjenforening nådde ti tusen signaturer var det ikke lenger tvil om hva som skulle bli årets ønskekonsert, konstaterer han. Dette er trolig den eneste sjansen fansen får til å gjenoppleve Gåte - det foreligger nemlig ingen planer om flere konserter med kvintetten.

UKEsjefen er tydelig stolt nå som festivalprogrammet begynner å ta form. - Med både Gåte og Franz Ferdinand på årets program ser vi klare konturer av et ungt og bredt konserttilbud. UKA begynner på ingen måte å miste potensen, selv om festivalen nærmer seg hundre år i alder, innskyter han.

Publikumsyndlingene fra Trøndelag har satt tydelige spor i den norske folkesjela. Etter utgivelsen av albumet ”Jygri” som fort flakset helt til topps på hitlistene, og med påfølgende overrekkelser av Spellemannspris og Prøysenpris, befestet bandet en bunnsolid posisjon i kulturnorge. Men det er særlig deres liveopptredener som har satt sine spor hos publikum. Med gnistrende feletoner akkompagnert med tunge gitarriff og Gunnhilds særegne vokal har Gåte gitt mang en konsertgjenger sterke inntrykk.