Primalskrikene gjallet i veggene på Parkenbrakka, da det ble bekreftet at Iggy Pop spiller på Parkenfestivalen 2011. At det amerikanske rockeikonet i tillegg har med seg The Stooges til Bodø, gjør ikke gleden mindre. Vi snakker tross alt om mannen og bandet som på mange måter grunnla det vi i dag liker å kalle punk eller rå rock‘n’roll. Når det hele i tillegg er eksklusivt for Norge og visstnok avskjedsturneen, så sier det seg selv at Parken og Bodø har noe helt spesielt i vente.

The Stooges ble startet i Michigan, USA, i 1967. Den selvtitulerte debutskiva (1969) og oppfølgeren "Fun House" (1970) regnes i dag som klassikere, og samtidig forløperne til kanskje spesielt punken. Bandet spilte grovskårent, hardt, sexistisk, truende og kompromissløst til det ekstreme. Noe som garantert ga bakoversveis til de mange blomsterbarna, som hadde sin storhetsperiode i samme tidsrom.

Da Iggy ble kjent med David Bowie i 1971, skulle det bli starten på et meget fruktbart samarbeid. Iggy Pop fikk med seg James Williamson på laget, og dette resulterte i "Raw power" (1973). Skiva ble mikset av Bowie og var den første under navnet Iggy and The Stooges. Plata solgte selvfølgelig pinlig lite den gang, men er i dag regnet som en av tidenes feteste skiver av kritikere, publikum og ikke minst tusenvis av musikere som har latt seg inspirere. Band som The Ramones og Guns N’ Roses har hele tiden kreditert sin eksistens til nettopp Iggy & The Stooges. Det hele toppet seg i år da Iggy & The Stooges ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. En meget velfortjent gest, som selvsagt burde vært gjennomført for mange år siden.

Foto: Amund Østbye