Musikknyheter.no har spurt personer som jobber med musikk til daglig om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i 2011. Journalister, bloggere, festival- og konsertbookere og representanter fra platebutikker har stemt frem Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna som de tre mest spennende norske debutantene i det nye året.

picture

1. Kitchie Kitchie Ki Me O
Det er ingen tvil om at Kitchie Kitchie Ki Me O er et svært populært band til å ikke ha gitt ut så mye som en eneste singel, og er det bandet i Norge flest har ekstremt høye forventninger og forhåpninger til i 2011. For med så mye erfaring og kompetanse som denne gjengen sitter på, så lukter det braksuksess lang vei og et debutalbum som nærmest ikke kan slå feil. Bandet bygger hovedsaklig på arven etter My Midnight Creeps, Ricochets og Madrugada, noe man også finner igjen av bandnavnet som er hentet fra en Robert Burås-låt med samme navn. Allikevel har Kitchie Kitchie Ki Me O funnet sitt helt eget uttrykk, som ikke er likt noe annet vi har hørt fra den kanten fra før. Vi snakker hard og rifftung rockemusikk pakket inn med kordamer og blåsere, med elementer fra soul og blues. Musikknyheter.no sin anmelder var heller ikke snauere etter bandets opptreden på Øyafestivalen og kalte de ”norsk rocks fremtidshåp”.

Kitchie Kitchie Ki Me O er:
Alexander Kloster-Jensen på vokal og gitar.
Frode Jacobsen på bass.
Behzad Farazollahi på trommer.
Dag Stiberg på saksofon
Anders Møller på perkusjon.

www.kitchiekitchiekimeo.com


picture

2. Turns
I 2003 slapp daværende The Turns sin første og hittil eneste EP-utgivelse, ”Turn EP”, uten å gjøre seg nevneverdig bemerket av den grunn. Inntil nå. I fire år har nemlig låtskriver og vokalist Anders Tjore (Monteé) jobbet og finslipt på et mesterverk av et album som debutalbumet ryktes og sies å være. Bandnavnet er også pusset opp. Nå heter de bare Turns, og med seg på laget har Tjore blant annet fått med seg Magnus Hængsle og medlemmer fra BigBang, The Lionheart Brothers og Cato Salsa Experience. Det meget etterlengtede debutalbumet kommer ut allerede 10. januar 2011 på Voices Of Wonder, og har fått tittelen Out. Noe sier meg at de kommer til å flere ”likes” enn kun de 158 de til nå har på Facebook når 2011 er over.

www.myspace.com/turnsmusic


picture

3. Honningbarna
2011 vil helt klart bli Honningbarnas store år. Akkurat nå er de 6 ungdommene fra Kristiansand i studio og spiller inn sin første plate, og den vil etter alle solemerker være spekkfull av snerrende tekster, riff som sparker i mellomgulvet, ispedd cello og orgel, og med det vil Honningbarna gi deg en leksjon på testosteronfylt, sørlandsk punkrock. Bandet har allerede spilt på landets største festivaler, og P3s musikksjef utropte ”Honningbarna for president” på twitter. Stadig flere mener også at disse 6 guttene kan bli det ”neste store” innen norsk rock, Musikknyheter.no inkludert.

www.myspace.com/honningbarna


picture

4. Team Me
Det var egentlig ment som et enmannsprosjekt eller et sideprosjekt for Jaqueline- og SiN-medlem Marius Drogsås Hagen. Men da 25-åringen fra Elverum havnet i Urørtfinalen 2010 med låten Fool og ble spurt om å opptre live ble han nødt til å skaffe seg et band. Med utgangspunkt i akustisk musikk, med alt fra blokkfløyter og klokkespill til trekkspill og fiolin, er dette noe av den mest spennende og lovende alternative popmusikken vi har hørt på lenge. Flere utenlandske medier har allerede strødd seg rundt med lovord, og dratt sammenligninger med band som Arcade Fire, Jonsí og Sufjan Stevens. I tillegg skal Team Me varme opp for The Wombats under deres europaturné i mars, som blant annet skal innom Hammersmith Apollo i London med plass til 5000 publikummere. Den kommende EP-en ble spilt inn i Oslo sammen med den britiske produsenten Tim McFall i begynnelsen av desember, og er ventet en gang i februar.

www.myspace.com/teammegjaggu


picture

5. Oslo Ess
Oslo Ess har hentet inspirasjonen fra 90-tallets California-punkere som Rancid, Bad Religion og Social Distortion, blandet den med referanser til rockere som Bruce Springsteen, Steve Earle og Tom Petty, samtidig som de, tekstmessig, har beholdt sitt eget morsmål, og med det har de tidligere medlemmene av band som Silver, Upstrokes og All Friday skapt noe uvanlig innen dagens norske musikk. Bandet har allerede spilt på Øyafestivalen, er i Urørtfinalen og debutplaten kommer ut i løpet av første del av 2011.

www.myspace.com/osloess


picture

6. Razika
Indieskapunk-bandet Razika har allerede holdt på en stund. Utenom å ha drevet dank i Bergens gater har de tross alt hatt en del konserter (deriblant på By:Larm). De har fått folk til å forelske seg i dem med sin legendariske tolkning av Mathis Rust Bands Fittesatan anarkikommando. De har også sjarmert med egne tekster, tekster som stort sett handler om hormoner og kjærlighet ofte backet opp med søt og pønka jentekoring. Men dette er bare starten. Nå er de überhippe småjentene blitt større og bedre. Og verden ligger klar.

www.myspace.com/razika


picture

7. Tôg
Elektropop-møter-skrekkfilm-slash-film noir. Tôg (dialektord synonymt med dust, teiting osv.) fikk på mange måter en drømmestart på musikkarrieren sin. Den forførende debutsingelen Sansen ble raskt en radiohit og med 60-talls orgel, dansbare beats og stavangerdialekt fikk det nye bandet raskt (og velfortjent) oppmerksomhet. De har allerede spilt for en haug med hipstere på Hovefesivalen og Øyafestivalen. Et album er under arbeid og vi venter i spenning.

www.myspace.com/togstavanger


picture

8. Wolves like Us
Det er en rutinert gjeng som befinner seg bak navnet Wolves Like Us, der medlemmene tidligere har vært med i band som Amulet, JR Ewing, Silver og Infidels Forever. Planene for bandet ble lagt på et nachspiel vinteren 2010, og kun 6 uker etter første møte i studio var den første demoen klar. På den finner man bandets egen favorittmusikk, og de henter like lett inspirasjon fra post-hardcorehelter i Quicksand, Hot Water Music og Planes Mistaken For Stars som herlige gitarlinjer fra Iron Maiden og den mer skjeve vokalen til Greg Dulli fra tiden i The Afghan Whigs. I løpet av året kommer bandets første plate, og det er virkelig noe å se frem til.

www.myspace.com/wolveslikeusss


picture

9. Phaedra
Ingvild Langård er kvinnen bak bandnavnet Phaedra. Musikken som lages er mystisk, melodiøs og vakker og er inspirert av folk, soul og psykedelia. Ikke bare er debutalbumet under arbeid, med store deler av plata spilt inn i en gammel kirke bare for å sette stemninga, og sikkert for å få den akustikken som den sjangeren musikk trives best i, Phaedra er også booket til Øyafestivalen 2011.

www.myspace.com/phaedrasongs


picture

10. Young Dreams
Hva er vel mer eksotisk enn tropicaliapop fra ellers så regntunge Bergen? Dette mannsterke musikkollektivet kan lett inhaleres i samme åndedrag med storheter som Os Mutantes, The Beach Boys og Animal Collective. For med medlemmer fra blant annet Casiokids, The Megaphonic Thrift, The Alexandria Quartet og Put Your Hands Up for Neo-Tokyo ligger mye til rette for at Matias Tellez og gjengen kan få litt av et år. To EP-utgivelser er på trappene, en i januar/februar og en i mars/april. Mye kommer kanskje an på hvor godt dette fungerer live, noe vi gleder oss til å finne ut under neste års by:Larm.

Young Dreams på Facebook

Andre debutanter verdt å merke seg i 2011:
Altaar, Heyerdahl, Brighton, Like Rats From A Sinking Ship, Einar Stray, Sassybeat, The Gin & Tonic Youth, Your Headlights Are On, Surfers Lingo, Norma Sass, Kaja Bremnes, Adobe Houses, Jesse Jones, Bloody Beach og Hope I Die Virgin.

Disse har stemt:
Anita Halmøy Wisløff, Atomic
Henning Krane, Slottsfjell Festival
Andreas Leine Jakobsen, Big Dipper
Kristoffer Kinden, Rått & Råde
Andreas Øverland, NRK P3/NRK Lydverket
Øyvind Rones, Groove.no
Malin Kulseth, by:Larm
Bjørn Hammershaug, WiMP
Mari Garås Monsson, NRK Urørt
Jonas Prangerød, Last Train
Bernt Erik Pedersen, Dagsavisen
Birgitte Mandelid, FAN Fanzine
Robert Dyrnes, Buktafestivalen
Kim Aasli, Pstereo
Bo Terje Hustoft, Sentrum Scene, Rockefeller, John Dee
Sveinung Rindal, Platekompaniet
Frode Nakken, RaumaRock
Claes Olsen, Øyafestivalen
Mats Kornerud, Hulen
Axel Stentun, Musikknyheter.no
Erik Luther, Furoreiharare.com

(Tekst: Namra Saleem, Axel Stentun, Lars-Ove Håhjem og Robin Olsen)

Hvilke norske debutanter har du mest tro på i 2011?

Fjorårets kåring