Den høyst etterlengtede gjenforening av 90-tallets store stonerhelter, det legendariske Kyuss er et faktum! Kyuss må kunne kalles et av de største profilbandene Jorddunst kunne ha ønsket seg, og en av våre aller største drømmer har dermed gått i oppfyllelse. Vi hadde ikke klart dette uten Robert Dyrnes og Buktafestivalen i Tromsø. Bookingsamarbeidet mellom Jorddunst og Bukta viste seg til slutt å være avgjørende for suksessen for begge festivalene når det gjalt denne bookingen, skriver Jorddunst til Musikknyheter.no

Jorddunst arrangeres på Frøya i Sør-Trøndelag.

John Garcia + Nick Oliveri + Brant Bjork + Bruno Fevery = Kyuss Lives!

Kyuss kan absolutt sies å være et av foregangsbandene innenfor sjangeren stonerrock som hadde sin storhetstid på 90-tallet, bestående som de er av et stjernelag av musikere som John Garcia, Josh Homme, Nick Oliveri og Brant Bjork. Dette er musikerne som er hjernene bak låter som blant annet ”Gardenia” og ”Green Machine”. Kyuss har aldri spart på kruttet, og kjører på med tunge gitarer, herlige riff og høy feedback, og har siden oppstarten satt standarden for hvordan stonerrock skal spilles!
Bandet startet opp sent på 80-tallet under navnet Katzenjammer og senere ”Sons of Kyuss”, hvor de gav ut en EP i 1990. Like etter valgte de å forkorte navnet til Kyuss, og gav ut sin første full-lengder ”Wretch”. Platen i seg selv fikk ikke spesielt mye oppmerksomhet, men da de samme år la ut på USA-turnè fikk folk virkelig øynene opp for bandet. Siden da har de gitt ut tre album, og opparbeidet seg en enorm kultstatus i rockens verden. Kyuss utga i 1992 Blues for the red sun, et album som av svært mange holdes som det første Stonerrock/metall albummet som er laget. Kyuss er dermed uten tvil en av pionerene innenfor sjangeren, og har vært på turne med blant annet Metallica og Nirvana.
Kyuss ble oppløst i 1995 på grunn av interne stridigheter, og medlemmene gikk hver til sitt for å realisere egne prosjekter. Nick Oliveri og Josh Homme fikk stor suksess med bandet Queens of The Stoneage (QOTSA), og Brant Bjork har spilt trommer i Fu Manchu, samt sitt eget band Brant Bjork & the Bros, som alle som var tilstede på Blæst under konserten i vår ganske sikkert husker. Nick Oliveri gjestet Jorddunstfestivalen i fjor med sitt band ”Mondo Generator”. I dagens oppsetning har Bruno Fevery erstattet Josh Homme da sistnevnte for tiden turnerer med QOTSA. Rockefeller solgte ut på rekordtid da Kyuss annonserte 2 konserter i Norge like før jul. Rockefeller uttaler på sine hjemmesider at denne konserten blir juleaften, påske og nyttårsaften på en gang. Dette er en solid bekreftelse på at Kyuss har vært dypt savnet også i Norge siden bruddet i 1995. Dette selv om de aldri har spilt her til lands. At Trondheim ikke omfattes av minitouren i Norge i mars er skuffende, men vi har nå altså rettet på dette.

- Dette er den ultimate Jorddunstbookingen! Vi har ikke engang drømt om å få dette bandet på Jorddunstfestivalen, og jeg trodde ikke et øyeblikk at de skulle spille hos oss når vi la inn budet heller. Når de nå mot absolutt alle odds har valgt Jorddunst og Frøya i selskap med Bukta og store Europeiske festivaler, kan vi ikke skjønne annet enn at dette kommer av at Nick Oliveri trivdes godt sammen med publikummet vårt under fjorårets konsert på Jorddunst. Jeg vurderer nå sterkt å søke om permisjon fra jobben som festivalsjef fredag 15 juli når bandet skal spille på Frøya og Jorddunst. Sier en oppglødd festivalsjef Frode Reppe.

Jorddunst har til nå fått bekreftet UK Subs (UK) Greenland Whalefishers og Death by Unga Bunga. Ytterligere slipp vil komme fremover våren, til vi når ca 22 band på de 3 scenene festivalen består av. Jorddunst arrangeres over tre dager i perioden 14-16 juli 2011.

Buktas festivalsjef Robert Dyrnes sier følgende om bookingen:

- Dette er den ultimate Bukta-bookingen! Jeg har drømt om å få Kyuss på Buktaplakaten og trodde nesten ikke mine egne øyne da jeg fikk høre at tre av medlemmene igjen har kommet sammen igjen. Jeg vurderer å søke om permisjon fra jobben som festivalsjef lørdag 16. juli da bandet skal spille i Telegrafbukta.

Tidligere er band som Grinderman (Aus), Monster Magnet (Us), Mudhoney (Us), Gallows (Uk), Melissa Horn (S), Guitar Wolf (Jpn), Death By Unga Bunga, samt Tromsøbandene Vishnu og Jabba The Butt bekreftet for årets Buktafestival.