Susanne Sundfør slipper sitt femte studioalbum Ten Love Songs den 16.februar 2015, via Warner Music Norway. Første låt ut fra albumet er «Fade Away» som slippes i dag, 24.oktober. Hør her!



Etter en intens periode med flere musikalske samarbeider, - både Anthony Gonzalez på «Oblivion» som var en del av soundtracket til filmen med samme navn, til «Running To The Sea» med Röyksopp – og den eksklusive coverversjonen av Depeche Mode’s «Ice Machine» for Tromsø-duoens Late Night Tales-samleskive, remix av MAPS-singelen «AMA», og nylig produsent for hele albumet The Urge Drums for Bow To Each Other – har Susanne nå seg selv i fokus.

“So, it’s definite, then”

Dette er ordene som åpner Ten Love Songs. Hverdagslig, med et snev av ubehag, setter setningen stemningen for albumet som manifesterer motsetningene i håp og frykt, og menneskehjertets evner til å bære både sorg og ekstase. Musikalsk trekker albumet Susanne nærmere popterrenget enn hun noensinne har vært tidligere, uten at hun har gitt slipp på den kunsneriske friheten som alltid har preget hennes arbeid. Sett bortifra «Accelerate» som hun har gjort sammen med Jonathan Bates (Big Black Delta), «Memorial» som er gjort med Anthony Gonzalez fra M83 og «Silencer» som er et samarbeid med hennes tidligere faste makker Lars Horntveth – er albumet produsert i sin helhet av Susanne.

«Jeg ønsket å føle en uavhengighet i det jeg gjorde», forklarer hun. «Og jeg hadde veldig sterke meninger om hvordan det skulle låte. Dette er noe jeg har ønsket å gjøre siden tidlig i tjueårene, og nå følte jeg meg klar for å bevise overfor meg selv at jeg faktisk kunne gjøre det. Jeg har alltid båret på en usikkerhet knyttet til det å være helt uavhengig, kanskje generelt i livet også. Men jeg har også følt på det sterke behovet for å være fri. Nå trengte jeg bekreftelse på at jeg kunne klare det. Det er et veldig personlig album, og på grunn av tematikken ville jeg gjør det på min helt egen måte.»

«Kjærligheten er veldig personlig, men den er også universell – alle føler den. Du kan ikke gå gjennom livet uten å elske noen, da er du ikke et menneske. For meg er ikke kjærlighet alltid som man tror. Det interessante for meg ved albumet er at da jeg startet å jobbe med det, ville jeg laget et album om vold, og så, etterhvert som jeg skrev låtene, var det voldelige tendenser, men de bunnet som regel i kjærlighet eller relasjoner. Hvordan du knytter deg til andre personer. Og til slutt endte det med å bli ti kjærlighetslåter.»

Albumets midtpunkt er den ti minutter lange «Memorial». En gigantisk låt, som utvikler seg fra en skjør og forventningsfull start - til et hjerteskjærende vakkert verk basert på kammerorkester og piano, som både gjennom den direkte teksten og bombastiske produksjonen uttrykker en bunnløs lengsel, intens motløshet og uutholdelig smerte. «Memorial» illustrerer dermed albumet som helhet. Refrenget som er sentralt med linjen «You took off my dress and you never put it on again» - fanger sårbarheten, selvbevisstheten og oppriktigheten som er selve nerven i Susannes tekstunivers.

«Folk prøver å beskrive følelsene sine med tall, statistikk og vitenskap i dag, noe jeg føler nesten har blitt en religion i dag. Det er veldig tabu å være en sårbar og følsom person. Det er nesten som om den største svakheten i vårt samfunn er å være et menneske, fordi alt som omgir oss handler om perfeksjon, som om vi forsøker å være roboter.»

Musikalsk trekker albumet Susanne nærmere popterrenget enn hun noensinne har vært tidligere, uten at hun har gitt slipp på den kunsneriske friheten som alltid har preget hennes arbeid. Ten Love Songs begynner med en klagesang og ender med en påminnelse om en kjærlighetsløs tilværelse. «Kjærlighet og hat henger tettere sammen enn man er komfortabel med», sier hun. Susannes album forvalter den hårfine balansen mellom de to helt fryktløst. Hvis mot er en avgjørende faktor i stor kunst, har hun det – og tonnevis av det. Hva Ten Love Songs har kostet henne, vil vi aldri få greie på, men det er ingen tvil om at hennes fryktløse ærlighet og ekstraordinære talent gjør dette albumet til et av 2015s etterlengtede album.

Tracklist:

1. Darlings
2. Accelerate
3. Fade Way
4. Silencer
5. Kamikaze
6. Memorial
7. Delirious
8. Slowly
9. Trust Me
10. Insects

Foto: Sofia Fredricks Sprung