Refused er regnet som et at av de aller viktigste bandene innenfor hardcoresjangeren. De har hatt mye på hjertet, og med sin eksperimentelle tilnærming til aggressiv rock med politiske tekster, har de virkelig skapt sin egen greie. Nå regnes de som et av bandene som har definert og utvidet grensene for sjangere som moderne metal og hardcore.

Refused startet opp i Umeå i Sverige i 1991. Bandets særegne sound, hardtslående lyrikk og eksplosive konserter resulterte i mye internasjonal oppmerksomhet allerede i 1996. Albumet «The Shape of Punk To Come», som kom i 1998, regnes i dag som et av de viktigste albumene i rockehistorien og et album som fortsatt inspirerer og påvirker sjangeren. Like etter at plata så dagens lys, tok det hele dessverre slutt på grunn av interne uoverensstemmelser.

Dette sier bandet om det og deres gjenforening:

“We never did “The Shape of Punk to Come” justice back when it came out, too tangled up in petty internal bickering to really focus on the job. And suddenly there’s this possibility to do it like it was intended. We wanna do it over, do it right. For the people who’ve kept the music alive through the years, but also for our own sakes. We feel that you deserve it and we hope the feeling is mutual. See you in the pit. // Refused”

Etter en vellykket gjenforening i 2012, hvor de spilte på flere av verdens aller største festivaler, er de nå klar for en ny stor turné! Denne gangen er det Tromsø og Telegrafbukta som står for tur. Kanskje vi til og med ser et nytt album i enden av tunnelen. De meget vage ryktene sier så, og vi krysser fingrene.

”Jeg sier som Refused: see you in the pit!” sier festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen


Vi elsket Refused på Øya i 2012