Kurt Vile har sakte men sikkert etablert seg som en av de beste amerikanske gitarister og låtskrivere i vår tid. Kurt ble født i 1980, som en av ti barn, og vokste opp i byen kjent for broderlig kjærlighet, Philadelphia. Som tenåring fikk han en banjo i gave av sin bluegrasselskende far. Det Kurt aller helst ville ha var en gitar, så banjoen ble spilt som om den skulle vært en.

Fascinert av lo-fi profiler som Beck, Pavement og Smog. Og med en kjærlighet for klassikere som Petty, Creedence og Neil Young, spilte han inn sine første låter og brant dem på egenhånd på CD-plater som han ga bort i perioden fra 2003 – 2007. Disse ble i 2008 samlet på én plate, under navnet ”Constant Hitmaker” og et minialbum i 2009 som ble kalt ”God Is Saying This To You”.

The Violators debuterte i 2009 på EP'en ”The Hunchback”, og markerte seg senere på ”Childish Prodigy”, Viles tredje album og hans første for Matador. Mer voldelig, mer levende, mer ekstatisk rock enn noe annet Vile hadde gjort før, var albumet et sjumilssteg for ham. Albumet som fulgte, ”Smoke Ring for My Halo”, var igjen mer reflekterende, sexy og dypt. Hans sjette album, ”Wakin on a Pretty Daze”, var en 69 minutter lang dobbel LP, som skiftet mellom nydelig fingerspill og hard gitar, og tandre sanger som utfolder seg til store historier.

Kurt Viles nye album, "b’lieve i’m goin down…", kommer i løpet av høsten. Her er en teaser:




b’lieve i’m goin down…" er spilt inn i studioer i Brooklyn, Los Angeles, Athens og i Rancho de la Luna i Joshua Tree. Som bl.a. Foo Fighters, Arctic Monkeys og Queens of the Stone Age har spilt inn album. Her har han spilt låta som han selv mener er hans beste noensinne. Innspillingen i Rancho de la Luna inkluderte også jamming med Tinariwen og Warpaint-trommis, Stella Mozgawa.


Rockefeller - Torsdag 5. november

Foto: Nicolay Woldsdal, Musikknyheter.no