Foto: Bisse Bengtson

Det svenske bandet Fireside regjerte det svenske post-hardcoremiljøet på nittitallet, og ga ut seks studioalbum i løpet av en periode på over ti år (1992 - 2003).

Så hørte vi ikke noe fra Luleå-bandet på en stund, men nå bryter de endelig stillheten for første gang på 14 år! Det var i oktober 2016 at bandet tok bladet fra munnen og gikk ut med nyheten om at de skulle gjøre to konserter i Sverige i desember. Fireside, som før nå ikke har spilt sammen siden 2003, gjør sin eneste konsert i Norge på Pstereo 2017. Gjennombruddet fikk bandet med sitt andre album «Do Not Tailgate», som også endte opp med å skjenke bandet en Grammis i kategorien «Årets hårdrock». Plata, som innehar kvaliteter à la indiestorheter som Fugazi og Quicksand, ble deretter distribuert i USA, og banet veien videre for bandet.

I Sverige gikk trofaste fans av hektene av nyheten om comeback, og skal man tro söta brors anmeldelser fra konsertene har ikke firerbanden mistet noe av kruttet siden sist. Tvert imot: «Efter spelningen tittade jag mig omkring och såg människor som jag har sett i många år, i vissa fall ända sedan Firesides glansdagar på 1990-talet, och jag konstaterade med ett leende att allting är precis lika bra som det en gång var».

Shame

Ordet «shame» assosieres muligens ufortjent ofte med Game of Thrones-chanten i King's Landing eller Skam-feberen som herjer kontinentet om dagen. Men bandet Shame fra London deler fint lite med disse referansepunktene, og kan på den annen side skilte med å være et av de beste livebandene London har å oppdrive i 2017. Ikke småtteri, bare det!
Bandet har derimot ikke mye å skilte med på utgivelsesfronten – ennå. Hittil er det bare låtene «The Lick» og «Gold Hole» som har blitt publisert under én og samme utgivelse – to låter som vitner om like deler potensiale og attitude.

Bandet spiller sløy musikk som kanskje best kan kategoriseres som postpunk. Drivet slekter på Joy Division og Savages og holdningen til Sex Pistols. Likevel er det vanskelig å sette Brixton-gutta i bås med sin nedstrippa sound, The Cramps-aktige gitarer og vokalist Charlie Steens kontrast mellom besinnede syning, borderline spoken word og på grensen til angstridde vokalskrål.

Bandet fikk tittelen New Music of the Day av musikknettstedet NME, og ifølge Loud and Quiet er bandet «one of the most watched and crucially most talked about live bands in London».